bułki - 33426 przepisów (strona:46/2229)

Pulled pork 154

naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru(...)kratki na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław  (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
domowe hamburgery 294

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Burgery domowe 155

mieście knajpek które serwują je w wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne.   1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki(...)wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka miodu   Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu

Lubczyk i Wanilia
Bułka pszenna drożdżowa 193

Mimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest(...)dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec ją dla gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki

UgotujmyTo.pl
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 177

Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)około1/3 szklanki) Sposób wykonania : Suchą bułkę moczymy parę minut w zimnej wodzie tak aby cała nasiąkła wodą. Następnie wyciągamy ją z wody i mocno wyciskamy całą wodę z niej.Mięso,bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeśli kupimy mięso już zmielone a nie chcemy brudzić maszynki możemy bułkę dokładnie rozgnieść palcami ,a cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek

Przepisy i porady kulinarne
Domowe fishburgery 223

ładniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso(...)ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8040

Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność, że "wiemy co jemy". Polecam.  Domowe Snack Wrap z McDonald's - Składniki:2 podwójne piersi z kurczaka1 mała bułka + mleko do namoczenia2 ząbki czosnkułyżka bułki tartejjajkoprzyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, sólprzyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g płatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej2 łyżki mąki pszennejmąka(...)rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)*sałata lodowaketchupmajonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g żółtego seraDomowe Snack Wrap z McDonald's - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej

Słodka Strona
Kotlety mielone z cukinii 164

zewnątrz. A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia. Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego. Zapraszam!   Składniki: 1 duża cukinia; 100 g startego sera mozzarella; 1 jajo; 1 duża, zwykła bułka; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej; Bułka tarta. Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę. Cebule obrać, pokroić(...)drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą. Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce

Gospodyni Miejska
Chrupiące bułki z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami 57

Takie domowe bułki są najlepsze. Niezwykle chrupiące i pachnące. Upiekłam je w podłużnej formie z uroczym nacięciem. Idealne na śniadanie czy kolację. Można zabrać je ze sobą na piknik. Pysznie smakują z masłem czy twarożkiem. Ja uwielbiam je takie same bez dodatków, tak sobie skubać. Upieczcie. Udanych wypieków.       Potrzebujemy: 420 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru(...)suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych   Dodatkowo: mąka do potrzymania stolnicy     Wykonanie pysznych bułek:   1. Mąkę przesiewany do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, płatki, siemię i słonecznik, mieszamy, następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w misce przez około 15-20 minut

Izabelawkuchni
Bułki ziemniaczane po raz drugi 46

Podobne bułki ziemniaczane pokazywałem już na blogu jakieś dwa lata temu tutaj: Bułki ziemniaczane . Chodziło mi wtedy o uzyskanie bułek, podobnych do dostępnych w wielu marketach bułek ziemniaczanych., Co jakiś czas do nich wracam i trochę zmieniam recepturę. Zawsze używam jednak ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, zamiast płatków ziemniaczanych. Przy zmianach w przepisie, najbardziej reaguje na nie ilość potrzebnej(...)zimne ziemniaki (ugotowane i przeciśnięte przez praskę) 250 g woda 10 g drożdże świeże 50 g zakwas na mące żytniej typu 720 (opcjonalnie, tylko dla podbicia smaku/aromatu, bułki rosną tu na drożdżach) 475 mąka pszenna typu 650 (Stoisław) 25g mąka żytnia razowa, drobno mielona, typu 2000 11 g sól 15 g olej rzepakowy Zagnieść ręcznie lub mikserem jednolite ciasto, olej

Przepisy na domowy ser i chleb
Hot dogi z air fryer 65

dogi z air fryer Lubicie klasyczne hot dogi czyli bułka, parówka, ketchup i musztarda – czy wolicie zrobić je po swojemu? A może ziarnista bułeczka, parówka a do tego plasterki ogórka, pomidora, rzodkiewki, poszatkowana kapusta czy cebulka prażona a do tego ketchup i listki świeżych ziół? Jakiekolwiek dodatki lubicie do tego fast foodu, jeśli macie air fryer, użyjcie go do podgrzania(...)bułek i parówek, bo sprawdziłam, że mega szybko to wychodzi – 2 minuty potrzeba. No pyszne to wyszło proszę państwa! Polecam! PRZEPIS HOT DOGI Z AIR FRYER Składniki : 4 ulubione bułki 4 parówki masło ketchup ulubione dodatki Jak zrobić hot-dogi z air fryer: Zaczynamy od bułek. Ja swoje ułożyłam na blaszce air fryer i podpiekłam w piekarniku aż się

Dorota Smakuje
Domowe maślane bułki z makiem 50

Według mnie najlepsze bułki to te na maśle z makiem. Piekłam już je wiele razy. W sumie to ciągle je piekę. Tak często, że ciężko zliczyć ile razy. Maślane, puszyste i obłędnie pachnące. Wystarczy dobrze wyrobić ciasto, a w tym jestem mistrzynią ( napisałam to z przymrużeniem oka ), a wyjdą nam idealne. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest(...)ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli  5 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 jajko mąka do posypania stolnicy 2-3 łyżki suchego maku   Wykonanie pysznych bułek maślanych: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut

Izabelawkuchni
Burger z kurczakiem, boczkiem i domowym sosem Kentucky Gold 63

Zachęcam też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą Składniki (na 4 burgery): Mięso: 1 duży filet z kurczaka płatki kukurydziane (około 1 szklanki) 1 łyżka bułki tartej mąka (około 1 łyżki) 1 jajko 1 łyżka mleka sól pieprz Dodatkowo: 4 bułki do burgerów sałata lodowa 1 pomidor wędzony boczek (cienkie plasterki) 1 czerwona cebula 4 plasterki(...)sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) domowy sos Kentucky Gold Przygotowanie: Mięso: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki

Oryginalny smak