dogi z air fryer Lubicie klasyczne hot dogi czyli bułka, parówka, ketchup i musztarda – czy wolicie zrobić je po swojemu? A może ziarnista bułeczka, parówka a do tego plasterki ogórka, pomidora, rzodkiewki, poszatkowana kapusta czy cebulka prażona a do tego ketchup i listki świeżych ziół? Jakiekolwiek dodatki lubicie do tego fast foodu, jeśli macie air fryer, użyjcie go do podgrzania(...)bułek i parówek, bo sprawdziłam, że mega szybko to wychodzi – 2 minuty potrzeba. No pyszne to wyszło proszę państwa! Polecam! PRZEPIS HOT DOGI Z AIR FRYER Składniki : 4 ulubione bułki 4 parówki masło ketchup ulubione dodatki Jak zrobić hot-dogi z air fryer: Zaczynamy od bułek. Ja swoje ułożyłam na blaszce air fryer i podpiekłam w piekarniku aż się
Dorota SmakujeWedług mnie najlepsze bułki to te na maśle z makiem. Piekłam już je wiele razy. W sumie to ciągle je piekę. Tak często, że ciężko zliczyć ile razy. Maślane, puszyste i obłędnie pachnące. Wystarczy dobrze wyrobić ciasto, a w tym jestem mistrzynią ( napisałam to z przymrużeniem oka ), a wyjdą nam idealne. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest(...)ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 5 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 jajko mąka do posypania stolnicy 2-3 łyżki suchego maku Wykonanie pysznych bułek maślanych: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut
IzabelawkuchniZachęcam też do wypróbowania klasyka, czyli soczystego burgera wołowego z grillowaną cebulą Składniki (na 4 burgery): Mięso: 1 duży filet z kurczaka płatki kukurydziane (około 1 szklanki) 1 łyżka bułki tartej mąka (około 1 łyżki) 1 jajko 1 łyżka mleka sól pieprz Dodatkowo: 4 bułki do burgerów sałata lodowa 1 pomidor wędzony boczek (cienkie plasterki) 1 czerwona cebula 4 plasterki(...)sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach) domowy sos Kentucky Gold Przygotowanie: Mięso: Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Przekroić w poprzek na dwa filety, następnie każdy na pół. W najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki
Oryginalny smakMięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz ... cóż chcieć więcej? Moje bułki wzbogaciłam prażoną cebulkę, bo z cebulką lubimy bułki najbardziej. Przepis jest bardzo prosty. Bułki zawsze wychodzą, czasem odrobinę popękają, ale zawsze są tak samo smaczne 😉 Jeśli użyjemy tylko mąki pszennej, bułki będą bardziej puchate, niż moje na zdjęciu, z domieszką mąki żytniej. Składniki: na 9 niedużych bułek(...)przesianej mąki, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz olej i wyrabiamy mikserem do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (około 8-10 minut). Jeśli chcemy otrzymać bułki cebulowe, podczas wyrabiania ciasta dodajemy do niego około 80 g gotowej, suszonej cebulki, albo podsmażoną na maśle na złoty kolor 1 cebulę. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około
Walijskie Pichcenieniedługo tłusty czwartek. W Polsce świętujemy ten dzień jedząc pączki, a w Szwecji króluje semla. Semla szafranowa to odmiana tego szwedzkiego przysmaku, puszyste brioche z dodatkiem szafranu. Lubię, kiedy bułka do semla po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego mój wybór to brioche z pokaźną dozą masła. Semla szafranowa to słodka bułka nadziewana marcepanem i bitą śmietaną, podobnie jak tradycyjna(...)semla, gdzie do drożdżowej bułki dodaje się sporo kardamonu. Jeśli wolicie ten wariant to wybierzcie przepis na semla z marcepanem . Osobiście jestem wielką fanką szafranu i dlatego w tym roku postanowiłam wykonać ten deser, używając szafranowych bułeczek. Masa marcepanowa to słodkie nadzienie w tym wypieku i koniecznie musi być go dużo. Lubię doprawić marcepan amaretto lub rumem. Marcepan to utarte
codojedzeniaWykorzystując wolny weekend i rozsądek, by pozostać w domu i nie przenosić dziwnego wirusa, który szaleje w naszej firmie, postanowiłam na najbliższe dni upiec bułki zamiast chleba. Ostatnio mam wielką ochotę na różnego rodzaju pestki i nasiona, więc do bułek dosypałam sporo pestek dyni, które sprawiły, że bułki stały się cięższe i zyskały więcej wartości. Składniki (na 8 bułek(...)wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni. Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. ----- Podobne: bułki bawarskie bułki na kefirze z żurawiną nocne bułki z oliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieAmerykańskie bułki do fast foodów hoagie Dziś zapraszam na amerykańskie bułki do fast foodów , czyli hoagie rolls . Najlepiej smakują opieczone na patelni lub grillu, a następnie nadziane ulubionymi składnikami. Hoagie rolls to pszenne, maślane bułeczki o dość zwartej teksturze, miękkim środku z miękką skórką. Po przekrojeniu i opieczeniu wspaniale nadają się do przygotowania domowych hot dogów albo bułek(...)ciepło z mięsem lub wędlinami, roztopionym serem i warzywami. Możecie z nich przygotować również nasze polskie zapiekanki z piekarnika - z pieczarkami i żółtym serem. Amerykańskie bułki do fast foodów świetnie sprawdzą się na spotkania w większym gronie. Polecam do domowych przekąsek na gorąco, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne bułeczki :) Zobaczcie również mój przepis na najlepsze, bardzo chrupiące bułeczki
Lekcje w kuchniBułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą skórką. Takie bułeczki upieczone rano, świetnie nadają się do domowego dżemu. Jeśli lubicie, możecie upiec więcej i zamrozić zaraz po upieczeniu. Składniki (ok. 7 bułek) 400g mąki pszennej 5g drożdży (suchych) 250 ml mleka(...)wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo 100g mąki ryżowej 3g drożdży 1 łyżeczka cukru 120 ml wody Bułki z chrupiącą skórką – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początek do miski przesiewamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być dość elastyczne. Bardzo ważne, aby mleko było w temperaturze pokojowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wraca do korzeni, do tego na czym powstał. Mianowicie do przepisów na wszelakie pieczywa. Bo to kolejny w ostatnim czasie przepis na pieczywo, który dla Was mam. Tym razem bułki pszenno-żytnio-owsiane. Fajne, wyraziste. Chrupiąca skórka i przyjemny miąższ z wyraźnym żytnim charakterem. A dodatek płatków owsianych powoduje, że te bułki są naprawdę sycące. Nie ma z nimi zbyt(...)wyrobić. Staram się żeby każdy mój przepis przysporzył Wam jak najwięcej przyjemności, a jak najmniej pracy i frustracji. Zatem pora podwinąć rękawy i brać się do roboty. PRZEPIS NA BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIO-OWSIANE Bułki pszenno-żytnio-owsiane – składniki: 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g płatków owsianych (ja użyłem górskich) 390 ml wody
Marder&Marder Manufacturetakże je lubimy, a jako że robi się je błyskawicznie, to goszczą u nas bardzo często. Są delikatne, pulchne i chrupiące z wierzchu. Ich sekretem jest użycie grubotartej bułki – czyli panko. Panko można dostać w wielu sklepach (polecam się za nim rozejrzeć na dziale orientalnym), ale łatwo można też zrobić je samemu rozdrabniając bułkę na okruchy i susząc. Zielony(...)kształcie paluszków rybnych, jeśli tak preferujecie. Rewelacyjne kotlety rybne z groszkiem (8 sztuk): 400 g filetów bez ości z białej ryby (np. dorsz, halibut, miruna, morszczuk) 1 biała bułka (np. kajzerka czy sznytka) – świeża lub czerstwa 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku mleko do zalania bułki sól, pieprz cytrynowy ¾ szklanki mrożonego groszku (jeśli nie lubicie, można zastąpić małą tartą
Poezja smakuBułki pełnoziarniste z kwaśną śmietaną. Pyszna alternatywa dla białych bułeczek . Pełnoziarniste bułki są wspaniałym uzupełnieniem naszej diety. Bułeczki podawane jeszcze na ciepło z masełkiem naprawdę robią furorę. To pieczywo możemy przygotować w dwóch waranach. Możemy je piec w piekarniku lub usmażyć na oleju, wybór należny do Ciebie. Są łatwe wykonaniu i mają tak wiele pysznych zastosowań. Idealnie nadają się(...)złoty kolor. Gotowe bułeczki przenosimy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju. Bułeczki podajemy natychmiast po usmażeniu. Bułeczki możemy podawać z ulubionym dżemem lub miodem. Jeśli chcemy uzyskać bułki mniej kaloryczne możemy je upiec w piekarniku. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy bułeczki przez 15 – 20 minut. Są to najlepsze pełnoziarniste domowe bułeczki . Idealnie się sprawdzą do kanapek
Zdrowy Styl JoannyDomowe bułki nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego od zjedzenia takiej jeszcze ciepłej bułeczki z masełkiem, a przygotowanie takich bułek jest naprawdę proste, spróbujcie...;) Składniki na około 12 bułek zaczyn: 20 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru ciasto: 400 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli(...)jajko kl L (1 łyżeczka jajka ująć do posmarowania bułek) 60 g masła roztopionego 1-2 łyżki mleka do posmarowania bułek sezam na wierzch bułeczek 1. Z drożdży, cukru, ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy obie mąki, sól oraz jajko (pamiętając co ujęciu odrobiny do posmarowania). Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy
Gotowanie...to proste !