bułki - 33926 przepisów (strona:56/2262)

KOTLETY MIELONE Z INDYKA 136

Pyszny przepis na kotlety mielone z indyka . Kotlety z podsmażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem.  Aby kotlety były wyjątkowo miękkie, dodaję do mielonego namoczoną w mleku  bułkę oraz masło. Można także dodać pianę ubitą z białek, mielone z indyka staną się wówczas bardzo pulchne i soczyste.      Jak zrobić kotlety mielone z indyka(...)rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.      Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowy. Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.      Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić

Moja Książka Kucharska
ŻÓŁTKO PANIEROWANE NA KARMELIZOWANEJ RUKOLI 132

płynny – około 2 łyżek – Cebula czerwona – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Granola – ja użyłam około 2 łyżek na 2 porcje kupionej granoli – Płatki migdałów – około łyżka na porcję – Bułka tarta – Olej do smażenia PRZEPIS: SAŁATKA Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy dodaj pokrojoną w pióra czerwoną cebulę przesmaż 2 minuty i dodaj rukolę. Posól i popieprz do smaku oraz dodaj(...)miód. Chwilę karmelizuj aż rukola straci swoją objętość. Przełóż na talerze robiąc jakby gniazdka. Posyp granolą oraz płatkami migdałów. PANIEROWANE ŻÓŁTKA 1. Bułkę tartą, spokojnie całe opakowanie przesyp do wyższego naczynia, tak by można było ukryć w niej żółtka. 2. Oddziel delikatnie białko od żółtek, tak by żółtko pozostało w całości. Ja przelewam delikatnie całe białko przez palce

globuskulinarny
BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI 140

dzisiejsze domowe burgery rybne z dorsza z warzywami. Burgery rybne z dorsza z warzywami to nic innego jak przygotowane z polędwicy z dorsza burgery ukryte w dedykowanej do burgerów bułce z dużą porcją warzyw i odchudzonym różowym sosem. Masz ochotę na fast food’a? Przygotuj go sam. Pyszny przepis już masz! BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI SĄ: – Pyszne – Idealne(...)PORCJI: 4 BURGERY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Polędwica z dorsza – 350g – Cebula biała 1 sztuka – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Mąka 2 łyżki – Jajko – Bułka tarta do panierowania – Oliwa – Ogórek gruntowy – Rzodkiewki – 4-5 sztuk – Zielona sałata karbowana – 4 liście – Cebula czerwona marynowana* – 2 plasterki żółtego sera lub więcej według gustu * DO MARYNOWANIA CEBULI

globuskulinarny
Chleb „Turecki” – Bułka 107

Czas czytania: 2 min Oczywiście, wersja szybka i przepyszna chleba Tureckiego. Można ciasto podzielić na kuleczki i upiec z nich bułki. Chleb jest niewiarygodnie miękki i delikatny, lekko słodki z rodzynkami. Świetnie pasuje do dżemów, ale z serem, awokado i pomidorami też jest rewelacyjny.       Składniki; 500 g mąki pszennej 330 ml mleka 2 łyżki masła(...)płynne dodać odrobinę mąki, tylko trochę! Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować dwie keksówki o wymiarach ok. 10-20 cm, wysmarować olejem i wysypać bułką tartą, ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Odstawić aby delikatnie podrosło. Jeśli chcecie zrobić bułki, to trzeba podzielić ciasto na ok. 80 g kuleczki – wyjdzie ich ok. 12 sztuk. Podrośnięte

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki ziemniaczano-cukiniowe 113

Author Anna Ingredients 500 g ugotowanych ziemniaków 180 g cukinii startej na tartce o dużych oczkach 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 małe jajka kilka łyżek tartej bułki do farszu i kilka do obtoczenia kotlecików 1 łyżeczka mielonego kminku sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii i natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)puree, dodać cukinię. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę , dodać do ziemniaków.  Czosnek przecisnąć i również dodać do ziemniaków. Następnie doprawić przyprawami , dodać jajka i tartą bułkębułkę dodawajcie porcjami, chodzi o to, aby farsz nie był zbyt luźny, ale trzeba również uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, bo kotleciki będą zbyt twarde, wymieszać dokładnie najlepiej ręką

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety wegetariańskie 117

łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 2 łyżki drożdży odżywczych opcjonalnie 40 g orzechów laskowych mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów 1/4 szklanki 2 łyżki tartej bułki w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki Składniki na sos 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka zielonej natki(...)kolendry lub pietruszki 6 łyżek wody odrobina skórki z cytryny i sok do smaku suszone płatki chilli - opcjonalnie Dodatkowo 2 łyżki nasion mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Instructions Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety jaglane ze szpinakiem 143

płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 4 łyżki szczypiorku posiekany 4 łyżki prażonej cebulki opcjonalnie olej roślinny do smażenia kotletów i podsmażenia cebulki w razie potrzeby dodać kilka łyżek bułki tartej lub w wersji bezglutenowej mielone nasiona słonecznika lub siemię lniane Składniki na panierkę 6 łyżek tartej bułki 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 2 łyżeczki sezamu 2 łyżki płatków(...)masę przy pomocy blendera, następnie przyprawić przyprawami, dodać siekane zioła, skórkę z cytryny, prażoną cebulkę i prażone orzechy, wymieszać masę. Jeśli masa byłaby zbyt lepka, należy dodać odrobinę tartej bułki lub w przypadku bezglutenowej wersji mielone nasiona. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, kulki masy układać na talerzu z wymieszaną panierką, w której należy dokładnie je obtoczyć lekko

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki ze śliwkami 125

słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące . Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę , która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas(...)zastosowanie suchych drożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu! Jeszcze słowo o pieczeniu bułek, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba szczególnie zwrócić uwagę, piekąc dany deser po raz pierwszy. Czas pieczenia jest orientacyjny, zawsze kontrolujcie ten proces. Podglądajcie, jak wygląda wypiek

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 337

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)kupnych bułkach do hot-dogów czy hamburgerów. Taki domowy fast food z własnoręcznie upieczonymi bułkami smakuje o niebo lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy... Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (typ 450-550) 1 szklanka mleka (250 ml) 20 g drożdży świeżych 2 płaskie łyżeczki cukru 1 jajko 80 g masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 337

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki. Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać(...)kupnych bułkach do hot-dogów czy hamburgerów. Taki domowy fast food z własnoręcznie upieczonymi bułkami smakuje o niebo lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy... Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (typ 450-550) 1 szklanka mleka (250 ml) 20 g drożdży świeżych 2 płaskie łyżeczki cukru 1 jajko 80 g masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Bułki z suszonymi pomidorami 162

Dziś mam dla Was kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem są to bułki w stylu włoskim, z suszonymi pomidorami, na świeżych drożdżach. Bułeczki wyszły pyszne. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek. Do tego suszone pomidory dodają charakteru i fajnego posmaku. Takie bułeczki idealnie nadają się do kanapek, lub nawet do zjedzenia na sucho bez żadnych dodatków. Sprawdzą się również(...)uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je ściereczką i odstawiłam jeszcze na pół godziny do napuszenia. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam bułki. Piekłam je około 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam bułki z piekarnika i przestudziłam na metalowej kratce. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale po wystygnięciu również pysznie smakują. Za sprawą pomidorów

Waniliowe Improwizacje
Proste bułki pszenne 161

jestem zwolenniczką dawania pszennych buł dzieciom. Co tam, nawet ukułam nazwę „pokolenie białej buły” Dobijają mnie mamusie, które na siłę wpychają dzieciom do rączek białe, pszenne bułki. Potem jest wielkie zdziwienie, że moje dziecko nie chce jeść żadnego innego pieczywa, niż pszenne bułki. No dobra i mi się czasem to zdarza, jednak jest to CZASEM(...)porządku dziennym. Prawda też jest taka, że te bułki pszenne są pyszne i mi też kojarzą się z dzieciństwem. I u nas goszczą wtedy, kiedy starsza córka odmawia już jedzenia moich udziwnionych chlebów. Wtedy piekę głównie dla niej kilka bułek pszennych. Mąż też się załapuje na wariant z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oliwkami. Przyznam się wam, że jakiś czas

Mieszam w Garnku
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 171

Pachnąca, lekka i delikatna bagietka, która zagościła w moim domu na stałe. Przed pieczeniem trzeba tylko dać jej czas na powolne wyrastanie. Doskonale pasuje do wędlin

Bułka z Chlebem
Bułki do hamburgerów 165

Najlepszy przepis na bułki do burgerów. Klasyczna amerykańska bułka z sezamem która jest bardzo prosta do przygotowania. Czas przygotowania:   50 minut Ilość porcji:  5 sztuk Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 560 g mąki pszennej 150 ml cieplej wody 150 ml letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki  soli 6 łyżek(...)oleju 1 jajko ziarna sezamu do posypania bułek 1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę(nie gorącą) i letnie mleko. Rozpuszczamy drożdże i cukier mieszając. Dodajemy cukier, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto. 2. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut. 3. Na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na 5 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej

karolgotuje
Domowe bułki 207

Kwarantanna "wymusiła" na mnie pieczenie bułek. Chciałam, by dzieci miały do jedzenia świeże bułki bez codziennego chodzenia do sklepu. Kiedy pierwszy raz upiekłam te bułki i wszystkim smakowały ich pieczenie stało się niemal codziennym rytuałem :) Składniki: 0.5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (bądź opakowanie 7g drożdży instant) 150 ml mleka 130 ml wody 1 płaska łyżka cukru(...)około godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.  Po tym czasie wykładam ciasto na blat i odkrawam kawałki, z których formuję bułeczki. Kształty nie muszą być idealne i tak bułki ładnie się wypieką. Od razu układam je na blaszce wyłożonej papierem i ponownie odstawiam na około pół godziny, aż znowu zwiększą swoją objętość. Przed włożeniem bułek do piekarnika nacinam

upichcic