bułki - 33426 przepisów (strona:64/2229)

Bułka paryska 55

mojej kuchni zawsze pachnie drożdżowym. Uważam, że to najlepsze perfumy dla domu. Zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek, do najpiękniejszy zapach. A, domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy poświęcić chwilę i możemy się cieszyć pysznym i domowym wypiekiem. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną bułkę paryską, która nawet na drugi dzień pozostaje świeża i się nie kruszy. Możemy pokroić(...)dowolnie cieniutkie kromeczki. Bułka ma idealnie chrupiącą skórkę. Bardzo polecam. Udanych wypieków.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 dag świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 75 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki tortowej Na ciasto: 25 dag mąki tortowej pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 łyżka oleju mąka do podsypania stolnicy     Wykonanie pysznej bułki paryskiej

Izabelawkuchni
Smażona mozzarella 48

Smażona mozzarella w panierce z bułki tartej, to szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się podane na przekąskę . Tą przekąskę zaserwować można na kolację, w trakcie dnia bądź podać ją na imprezach. Przygotowanie smażonej mozzarelli jest łatwe i bardzo szybkie . Po przekrojeniu, ser należy posmarować przecierem pomidorowym przyprawionym oregano oraz solą. Następnie każdy kawałek sera obtacza się z mące(...)jajku i bułce tartej, po czym smaży na głębokim tłuszczu . Jeśli chodzi o podanie, to ja lubię łączyć ser z czymś słodkim. Często jest to dżem, owoce lub chutney. Tym razem postawiłam na sałatę rukolę, słodkie figi oraz sos balsamiczny. Inne dodatki, które świetnie łączą się ze smażoną mozzarellą to: chutney z moreli chutney pomidorowe Zachęcam was do przygotowania tego

MeCooks
Chicago Dog Hot Dog z Chicago w USA 54

wieku sprzedawał się on w ogromnych ilościach. Chicago Dog Chicago Dog to specyficzna wersja hot doga. Składa się z parzonej kiełbaski wieprzowej na parze, podawanej w ciepłej bułce z makiem. Jedną z ważniejszych cech tej kiełbaski jest to, że musi być ona włoska, a co za tym idzie, jest z mięsa wieprzowego i wołowego. Co wyróżnia tę bułkę z parówką(...)jeśli nie odwiedzasz jak ja Chicago 🙂 to oczywiście możesz skorzystać z mojego przepisu mój drogi czytelniku — podglądaczu i zrobić sobie w domu Chicago Doga. Składniki Parówki wieprzowo – wołowe Bułki do Hot Dogów Ogórek zielony Pomidor Cebula Musztarda zielona Papryka ostra marynowana Przyprawa w stylu Chicago to słodka marynata wykorzystywana najczęściej jako dodatek do hot dogów, charakteryzująca się unikalnym, neonowym

RafalCook
Ciasto Łabędzi Puch 57

cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty. Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy , albowiem do jego przygotowania wykorzystuję bułki kajzerki . Bułki najpierw kroję, moczę w mleku, miksuję, a dopiero później wykorzystuję do ugotowania masy na krem. Do masy dodaję również cukier oraz wiórki kokosowe . Ugotowaną masę studzę, a kiedy(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie biszkoptu: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 150 ml wody Krem kokosowy: 2 czerstwe bułki kajzerki (12 dkg łącznie) 10 dkg cukru kryształu 10 dkg wiórków kokosowych 20 dkg masła 750 ml mleka (2,8%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Posypka kokosowa: 10 dkg wiórków kokosowych 1 pełna

MeCooks
Bezglutenowy hamburger 51

jedzenie hamburgera może stanowić problem. Czy istnieje jednak sposób na przygotowanie bezglutenowego hamburgera? Okazuje się, że tak! Przede wszystkim, aby przygotować bezglutenowego hamburgera, należy wybrać odpowiednie składniki. W przypadku bułki, warto zastąpić tradycyjną pszeniczną bułkę bezglutenową wersją, na przykład z mąki ryżowej lub z mąki ziemniaczanej. Ja w swoim przepisie wykorzystałem bezglutenowe bułki hamburgerowe Incola. Następnie, należy wybrać odpowiednie mięso(...)wody, przykrywamy patelnię i smażymy mięso przez 4 minuty. Wodę wlewamy, aby wytworzyć parę i aby ser się roztopił. W tym czasie do rozgrzanego piekarnika wkładamy przekrojoną na pół bułkę. Jak mięso się usmaży, bułki będą podpieczone, to na dolną część wykładamy sałatkę z kapusty, następnie kładziemy mięso, pokrojonego w plasterki pomidora, pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego. Następnie kładziemy odrobinę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KETO BAGIETKI BAMBUSOWE Z CZOSNKIEM (bez glutenu) 64

aromatyczne keto bagietki bambusowe z czosnkiem! Niewątpliwie przepis na ten bezglutenowy i niskowęglowodanowy dodatek lub przekąskę jest genialny, a jednocześnie banalnie prosty. Bazę stanowi przepis na znane i lubiane bułki bambusowe . Chrupiące z wierzchu z pysznym masłem w środku. Na pewno skradną niejedno serce. Składniki – keto bagietki bambusowe z czosnkiem (2 sztuki) 55 g  błonnika bambusowego/mąki bambusowej(...)wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bagietek. Następnie gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 2 płaskie i podłużne bagietki. Po ułożeniu bułek na papierze wykonać nożem wgłębienia na następnie umieścić w każdym z nich przygotowane masło czosnkowe. Następnie mokrą dłonią delikatnie zakleić nacięcia tak by masło nie wypłynęło podczas pieczenia. Bagietki piec

Ola la LCHF
Sposób na soczyste kotlety mielone 192

możemy wybierać pośród różnymi rodzajami mięsa, mieszać je dowolnie ze sobą oraz doprawiać wedle uznania. Kotlety mielone przepisy Tradycyjny przepis naszych babć i mam obejmuje zmieszanie mięsa z namoczoną bułką kajzerką, w celu uzyskania gładkiej, delikatnej konsystencji. Dodatek wilgotnego pieczywa powoduje idealne połączenie mięsa, jajka i ziół, dodaje smaku smażonym kotletom. Czy jednak wiemy, jak moczyć bułkę do kotletów(...)prostu wody, ale istnieją metody, dzięki którym nadamy naszemu mięsu delikatność i lekko wilgotną konsystencję. Dodatek płynu niezawodnie rozmiękcza lekko twarde mięso wieprzowe. Czy jednak wiemy, w czym moczyć bułkę do kotletów, by nadać im niepowtarzalny smak? Jak nadać naszym kotletom idealny smak? Klasyczna wersja kotletów mielonych z pieczywem namoczonym w wodzie ustępuje miejsca innym rozwiązaniom. Nasze babcie doskonale wiedziały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 97

Kotlety mielone to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je często głównie na niedzielny obiad . Były to proste kotlety bazujące na wieprzowinie, bułce, jajku, odrobinie soli oraz pieprzu. W kotletach tych nie było farszu. Tego typu kotlety mielone obecnymi czasy robię u siebie w domu sporadycznie, głównie dlatego iż lubię próbować nowych dań i rzadko skupiam się na jednej(...)przygotowania potrzebne są grzyby i cebula. Farsz doprawiam solą oraz pieprzem, a całość smażę na maśle, chociaż zamiast masła można użyć oleju roślinnego. Masę mięsną robię z mięsa drobiowego, bułki pszennej, jajka oraz przypraw takich jak sól oraz pierz. Do masy na mielone dodaję również świeżo krojoną natkę pietruszki. Składniki wyrabiam ze sobą przez chwilę, starając się je uklepywać/ubija

MeCooks
Najlepszego burgera możesz zrobić sobie sam. Przepis krok po kroku na domowe hamburgery 654

najlepsze burgery to te, które sami robimy w naszej kuchni. Mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do kanapki, staramy się wybierać najlepsze składniki, sami robimy też bułki, które są nie tylko naturalne i smaczne, ale też tak uformowane, aby po złożeniu burgera można było wziąć go w dłonie i od razy zajadać. Jak w amerykańskim pierwowzorze. Nie będziemy również(...)burgerów, za które w lokalu zapłacilibyśmy pewnie około 200 zł bez gwarancji, że wszystko będzie tak, jak lubimy. Bierzmy się więc za gotowanie! Przepis na domowe burgery Składniki: 5 bułek do burgerów zrobionych według naszego sprawdzonego przepisu – kliknij, aby przejść . 1 kg wołowiny – najlepszy będzie rostbef, antrykot, czy rozbratel, a więc kawałki z przerostami tłuszczu. Jeśli macie taką

Kulinarna Polska
Hot dogi z brzoskwinią 57

wielką fanką połączeń słodko słonych, dlatego lubię mięso w połączeniu z owocami i taki miałam pomysł na ta wersję domowego fast foodu. Ja wiem, że klasyczne hot dogi to bułka, parówka, ketchup i musztarda – ale kto mi zabroni zrobić po swojemu? Ziarnista bułeczka, pyszna parówka a do tego plasterki ogórka, pomidora, rzodkiewki, brzoskwini, ketchup i listki świeżych ziół(...)pyszne to wyszło proszę państwa! Polecam! PRZEPIS HOT DOGI Z BRZOSKWINIĄ Składniki : 4 ulubione bułki 4 parówki masło ogórek zielony pomidor rzodkiewki brzoskwinie ufo świeże listki ziół – u mnie bazylia i mięta ketchup Jak zrobić hot-dogi: Zaczynamy od bułek. Ja swoje ułożyłam na blaszce i podpiekłam w piekarniku aż się zagrzały i lekko opiekły, dzięki czemu skórka była

Dorota Smakuje
Fasolka szparagowa z bułką tartą, jajka sadzone i ziemniaki. Letni obiad, który uwielbiamy. PRZEPIS 64

Taki obiad latem robimy bardzo często. Sezonowy, bardzo prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Fasolka szparagowa z bułką tartą, jajka sadzone i ziemniaki Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , ćwierć kostki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, 4 jajka, 500 gramów ziemniaków, świeży koperek, olej, sól, pieprz. – Składniki na 2 duże porcje. Jak zrobić obiad z fasolką szparagową, jajkami(...)końcówki, gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 12 minut, aż strączki zrobią się miękkie, ale jędrne. Odcedź. Fasolka szparagowa przygotowana do gotowania. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, lekko zrumień. Dodaj fasolkę, wymieszaj, żeby okleiła się bułką, wyłącz ogień – przepis na fasolkę z bułką tartą znajdziesz także tutaj . Na patelni rozgrzej trochę oleju, wbij jajka, oprósz

Kulinarna Polska
Jak ugotować kalafior 147

bardzo proste! Przygotowanie kalafiora zajmuje około pół godziny i to super warzywo staje się wspaniałą przekąską, pysznym daniem lub surówką do obiadu. Ugotowany kalafior polany rozpuszczonym masłem i posypany bułką tartą jest przysmakiem od wielu pokoleń. Można go podawać na wiele sposobów i w każdym smakuje wyśmienicie. Jak ugotować kalafior mrożony, a jak świeży? Właściwie każdy kalafior należy wrzucić(...)jednocześnie chrupiący należy odcedzić i przełożyć na półmisek. Właściwie kalafior jest gotowy, jednak na koniec trzeba dodać sól i pieprz. Nie trzeba zastanawiać się jak ugotować kalafior z bułką tartą, przepis jest niezwykle prosty. Bułkę tartą trzeba podsmażyć na odpowiedniej ilości masła na patelni. Bułka nie powinna pływać w maśle ani być zbyt sucha. Należy dopasować ilość masła do ilości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z indyka z morelami 69

które świetnie sprawdza się podane jako zimna przekąska , danie śniadaniowe oraz kolacyjne . Podstawą tego pasztetu jest mięso z indyka, w moim przypadku udziec, które połączyłam z suszonymi morelami, jajkami, bułką i przyprawami. Aby pasztet był kremowy, mięso wraz z bułką, morelami i cebulą przepuściłam dwa razy przez maszynkę o gęstym sitku. Po zmieleniu składniki wymieszałam z jajkami oraz przyprawami. Jako(...)Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pasztet z indyka Składniki na pasztet z indyka z morelami. 70 dkg gotowanego mięsa z indyka 10 dkg suszonych moreli 1 bułka kajzerka 2 jajka 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 10 dkg cebuli 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania formy 1/2 łyżeczka suszonego tymianku Jak zrobić pasztet z indyka

MeCooks
Kajzerka na śniadanie i nie tylko 60

Kajzerka, całe szczęście, że na mojej liście z produktami do zjadania znalazło się jasne pieczywo 😉. Dzięki temu powstało kilka bułek, bagietek i chlebów w mojej domowej kuchni, ale o tym wkrótce. Krotka historia Kajzerki Dziś czas dla Kajzerki-Kaisersemmel – z niemieckiego, ponieważ bułki te, pochodzą z Austrii i są znane tam od co najmniej 1760 roku. Gościły wówczas(...)Marii Teresy Habsburg. Legenda głosi, że swoją nazwę-Kaiser – zawdzięczają cesarzowi Franciszkowi Józefowi. Ale…bo zawsze jest jakieś, Franciszek Józef, był cesarzem jakieś 100 lat po powstaniu bułek. Inni natomiast twierdzą, że nazwa pochodzi od nazwiska piekarza Kaisera, który wymyślił owe bułki. Kajzerka stała się tak popularna w Austro-Węgrzech, że można ją do dziś znaleźć w piekarniach

RafalCook
Półbagietka 55

Dzisiaj chcieliśmy zaprezentować Wam przepis na półbagietki. Czyli na bagietki, tylko takie trochę krótsze. Nie takie klasyczne długaśne francuskie bułki, tylko na takie połóweczki, 30 cm. Chociaż oczywiście jeśli macie dostatecznie długi piekarnik to nic nie stoi na przeszkodzie żebyście uformowali sobie z tego przepisu bagietki dowolnej długości. Bo ja to wam powiem, że jestem ogromnym wielbicielem białego pieczywa, takiego(...)wiem czego jeszcze. Chociaż powiedzmy sobie szczerze: ani gluten, ani GMO same w sobie szkodliwe nie są. No nic, to temat na zupełnie inną rozmowę. Przejdźmy do bułek. PRZEPIS NA PÓŁBAGIETKI Półbagietki – składniki: 500 g jasnej mąki pszennej 325 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych drożdży) Półbagietki – wykonanie: Wszystkie składniki łączymy

Marder&Marder Manufacture