bułki - 33426 przepisów (strona:67/2229)

Sznycel po włosku 77

Sznycel po włosku można przygotować na wielkanocny obiad. Sznycel to inaczej cotoletta . Piccata alla Milanese to Sznycel po mediolańsku panierowany jest w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle. Piccata alla Milanese to termin pochodzący z kuchni włoskiej i odnoszący się głownie do plastra panierowanej cielęciny, który zwykle jest smażony na maśle i podawany z cytryną(...)natką pietruszki. Oprócz cielęciny do piccata można stosować inne gatunki mięsa np. wieprzowinę, wołowinę, drób, czy nawet ryby. Sznycel po włosku panieruje się w mące , jajku i tartej bułce lub białym chlebie zmieszanym z tartym twardym serem, takim jak Parmezan lub Grana Padano. Sznycel mediolański obok cotoletta alla milanese (delikatny kotle z panierce z kością) to jeden z przysmaków północnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BUŁKI WROCŁAWSKIE/ POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM 78

też jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie w kuchni. Smak tych bułek chodził za mną od dawna, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Pulchne, miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz z charakterystycznym przedziałkiem. Bardzo łatwe do zrobienia, idealne na śniadanie.  Składniki(...)około 8-9 bułek: * 500 g mąki pszennej+ dodatkowa maka do podsypywania * 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 220 ml mleka * 40 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Do miski rozkruszyć drożdże (wsypać świeże), dodać cukier i pół szklanki ciepłego mleka, wszystko dobrze wymieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę

Zrób to smacznie
Puszyste bułki z serem 96

dziś chleba. Z mojego- na zakwasie, zobaczymy czy coś w ogóle jutro będzie, więc siłą rzeczy na kolację i śniadanie trzeba było pomyśleć o jakimś pieczywie. Padło na bułki serowe, bo chłopaki bardzo lubią, a i ser w lodówce się uchował.  Bułki z serem robiłam po raz pierwszy, więc nie bardzo wiedziałam, czy wyjdą takie jak te "sklepowe(...)ilość mleka do 120ml, bo u mnie było 80ml i po wyrośnięciu ciasto jednak ciężko się wałkowało i formowało. No ale mniejsza o to. Ja nawet jak te bułki do piekarnika wstawiłam i nagrywałam Wam stories na Instagramie , to nie sądziłam, że sfotografuję, bo już dość późno było. Zdanie zmieniłam dopiero w momencie wyłożenia ich na kratkę... Były tak mięciutkie

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką 94

Dziś mam dla Was przepyszne i bardzo puchate drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką. Przepis jest autorstwa Justynki z bloga  Tysia gotuje . Tysia szalała ostatnio na Instagramie i jak zobaczyłam te bułki, to nie mogłam się powstrzymać i od razu pobiegłam do kuchni, żeby zabrać się za ich przygotowanie. Całe szczęście, że miałam mały zapas drożdży w domu. Ja uwielbiam(...)drożdżowe ciasta, podczas pieczenia tak przepięknie pachnie w całym domu, że człowiek nie może się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będzie je można jeść. Dzisiejsze bułki nie mają nadzienia, posypane są tylko cynamonową kruszonką i baaardzo uzależniają. Jestem pewna, że na jednej się nie skończy 😃  Kulinarne inspiracje  Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na drożdżowe ciasto: Baba

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa 56

szparagowa , strąki są już na tyle duże, że wystają spomiędzy liści i można w mig zerwać potrzebną ich ilość. Z dzisiejszych zbiorów zrobiliśmy do obiadu prostą fasolkę szparagową z bułką tartą . Jej przygotowywanie stało się okazją do rozmowy o surówkach i sałatkach pojawiających się w naszych domach rodzinnych. Okazało się, że Bartek jeszcze nigdy nie jadł ani tej dzisiejszej(...)jeszcze kilku innych popularnych u mnie, a i ja mam coś do spróbowania z Jego stron. Składniki na fasolkę szparagową 500 g fasolki szparagowej 3 łyżki bułki tartej 25 g masła sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolkę umyć, odkroić końcówki i ewentualnie pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut) lub na parze

niecodziennikpary
Zapiekanka na bułce 100

Opis Zapiekanka na bułce : Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony(...)upodobania i tego co mamy akurat w lodówce. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy na zapiekanki . Składniki : 2 długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki) 1 pierś z kurczaka 1 łyżka masła 20 dag żółtego, startego sera Sól, pieprz 1 czerwona cebula Świeża bazylia Składniki na sos : 2 ząbki czosnku 500 g passaty 1 łyżeczka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong 78

Bardzo lekkie i puszyste bułki o mocno maślanym aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe. Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All Time  https://youtu.be/gTGSUYMu6Ns Na 6 sztuk bułek Kleik tangzhong: 20 g mąki pszennej typ 650 27 g wody 60 g mleka Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut(...)wcześniej ocieplonego Fermentacja ciasta 1-1,5 godziny w cieple, aż ciasto powiększy swoją objętość ok. 2 razy. Następnie podzielić ciasto na porcje po ok. 110 g i uformować bułki jak na filmiku podanym wyżej. Wyrastanie 1,5 godziny na papierze do pieczenia, aż bułki ładnie urosną ok. 2 razy. Przed pieczeniem wierzch bułek można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem

Przepisy na domowy ser i chleb
Kostka rybna cordon bleu 201

Kostka rybna cordon bleu Cordon bleu to rodzaj dania mięsnego złożonego z mięsa i sera. Mięso, zazwyczaj wieprzowe obłożone jest serem a następnie całość panierowana jest w jajku oraz bułce tartej i smażona na oleju. Wieprzowinę w tym daniu zastąpić można mięsem drobiowym. W taki sam sposób przygotować można również rybę. Rybny cordon bleu , który zrobiłam był w wersji(...)rybna u mnie z mintaja) 4 duże plastry szynki wieprzowej 4 długie plastry surowego boczku szczypta soli szczypta pieprzu 5 dkg sera Gouda 5 dkg sera Gruyere 3 jajka bułka tarta olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić cordon bleu z rybą . Kostkę rybną rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Oprószyć solą oraz pieprzem. Ser Gouda oraz Gruyere zetrzeć na tarce o średniej

mecooks
Proste pszenne bułki śniadaniowe 68

zadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej szklanka ciepłej wody opakowanie drożdży suchych (7g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 25g roztopionego masła opcjonalnie 2 łyżki zakwasu (bułki będą dłużej świeże) Przepis: Do dużej miski wsypujemy: mąkę, drożdże, cukier, sól. Suche składniki mieszamy. Dodajemy: jajko, ciepłą wodę, roztopione masło i opcjonalnie zakwas, Ciasto mieszamy łyżką jest dość lepkie(...)elastyczne, Dzielimy ciasto na 9 części lub na oko odrywamy kawałek ciasta i formujemy kuleczkę. (Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie należy oprószyć ręce mąką, ten zabieg pozwoli na uformowanie bułki), Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą bułkę leciutko spłaszczamy. Bułki zostawimy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki nacinamy i pieczemy

tyfranbox
Marchewka z bułką tartą 74

Lubicie kalafior czy fasolkę szparagową okraszoną masłem i podprażoną bułką tartą? Jeśli tak, to zdecydowanie do gustu przypadnie Wam też ta marchewka. Mnie ona zachwyca dosłownie za każdym razem. Jeśli miałabym ją określić jednym słowem, to byłoby to zdecydowanie to: FENOMENALNA. Może w tym wydaniu jest trochę kaloryczna, ale… raz na jakiś czas warto. Polecam:) około 600 g marchewki(...)najlepsza młoda) około 3 łyżki masła 3-4 łyżki bułki tartej sól cukier Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i płaskiej łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości (u mnie przez około 6-8 minut). W międzyczasie w rondelku lub garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie wsypujemy bułkę tartą

Smaki Na Talerzu
BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 67

był za zapach, podczas pieczenia bułek, a potem smak ;) Bułeczki wyszły pyszne, pulchne, miękkie. Bułki same w sobie nie są słodkie, słodyczy nadaje im kruszonka i nadzienie. Doskonały pomysł na 2 śniadanie dla dzieci do szkoły. Żałuję, że od anie upiekłam ich z podwójnej porcji, bo zniknęły z talerzyka w mgnieniu oka. Jutro powtórka ;) Składniki na około 8 bułek(...)szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki świeżych drożdży * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 3 łyżki oleju * odrobina mleka do posmarowania bułek na wierzchu * powidła śliwkowe do środka (użyłam powidła śliwkowe z migdałami  Orzech ) Kruszonka: * 50 g mąki pszennej * 25 g cukru * 25 g masła Wykonanie: W misce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i zamieszać. Wlać połowę

Zrób to smacznie
Puszyste bułki do burgerów i kanapek. Tylko naturalne składniki. PRZEPIS 143

Lubimy od czasu do czasu zjeść domowego burgera. Zawsze pojawia się jednak ten sam problem: bułki dostępne w sklepach są nafaszerowane chemią i po prostu niedobre. Od pewnego czasu robimy je więc sami. Są miękkie i lekkie, a to podstawa burgera idealnego. Przepis na miękkie bułki do burgerów Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 50 gramów świeżych drożdży, 2 jaka(...)godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na około 8 kawałków, które uformuj w kulki, następnie spłaszcz. Ułóż na blaszce, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Piecz w temp. 180 stopni około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z bułkami natychmiast obwiń szczelnie folią aluminiową (to pozwoli na zachowanie

Kulinarna Polska
Bułki z czekoladą 162

czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują. Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia? Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy. Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną. Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach. Składniki  360 g mleka(...)powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części. Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 72

nią związane jakieś wspomnienia ( wakacje nad morzem, studenckie czasy, nocne powroty z imprez…). Mam dziś dla Was bardziej elegancką wersję tego dania – drożdżowe bułki z pieczarkami, serem, szynką i koncentratem pomidorowym w środku. Czyli danie między zapiekanką a pizzą właściwie ( bo w drożdżowym cieście) – które to połączenie gwarantuje, że po prostu nie może nie smakować dobrze:) Danie(...)trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) – można je nadziać jabłkami, powidłami czy białym serem. A jeżeli zostanie Wam nadzienie… wrzućcie na bułkę, i upieczcie w piekarniku do natychmiastowego zjedzenia. Print Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem Puszyste, drożdżowe bułki z pieczarkami, pomidorami, szynką i serem żółtym. Elegancka wersja zapiekanki z pieczarkami, idealna

Cooking for Emily
Bułki z pesto, pomidorami i parmezanem 84

Bułki z pesto, pomidorami i parmezanem. Przepisy Thermomix. Składniki (6 szt): 60 g mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: pesto przepis  (możemy zrobić z połowy składników) pomidorki koktajlowe tarty parmezan Thermomix przepisy. Bułki z pesto, pomidorami i parmezanem. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlać(...)wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki.  Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy. Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułki dajemy pesto, nakładamy plasterki pomidorków koktajlowych. Parmezan ścieramy

Themo przepisy

Proponowane wyszukiwania