Bułki węgierskie, które podczas pieczenia zalewamy mlekiem. Polecam używać formy zamkniętej, aby nie wyciekało z niej mleko podczas pieczenia. Bułki są puszyste, delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka(...)cukru Wszystko razem utrzeć i posmarować rozwałkowane ciasto. Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki. Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia. 300 g mleka 3 łyżki cukru Mleko wymieszać z cukrem. Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemjest dobre Bo wiecie, żeby nie było: nie wszystkie moje eksperymenty kulinarne kończą się sukcesem. Ehm. Wracając do tematu przewodniego poniżej dzielę się i z Wami przepisem :). 6 bułek 3-4 kiełbaski 20 dag sera żółtego pół średniej cukinii pół cebuli kilka łyżek przecieru pomidorowego lub ketchupu łyżka oliwy lub oleju do smażenia Przygotuj bułki: zetnij sam wierzch bułki, wydrąż(...)pozostałości możesz użyć np. do domowej bułki tartej) tak, by powstał „kociołek”. Przygotuj farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj przecier pomidorowy lub ketchup. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami typu curry, pieprz ziołowy
Mojewlasne.plciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne, no i oczywiście przesmaczne. Wybaczcie brak stosownych fotek z przekroju bułek, ale wypiek na gorąco był konsumowany prosto z blachy . Drożdżówki nie zdążyły jeszcze dokładnie ostygnąć, a już zniknęły w nienasyconych żołądkach głodnych domowników ;) Składniki na 9-10 sztuk średnich bułek(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja - do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier trzcinowy - do posypania z wierzchu Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże
Grunt to przepis!ulubiony przysmak. Makrony to śląski przysmak - spod "budów", czyli straganów odpustowych. Podstawowym ich składnikiem (poza białkami oczywiście), jest coś co praktycznie zawsze gości w naszej kuchni - bułka tarta, brzmi może dla niektórych zabawnie, ale warto spróbować. Składniki: 3 białka 150 g bułki tartej* 150 g cukru 5-6 olejku migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli(...)sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsypać bułkę tartą i wlać olejek, delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką kleksy w pewnych odległościach od siebie. Piec ok 15 min w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasteczka przed zdjęciem chwilę przestudzić, by się nie odkształciły. Smacznego! *najlepiej użyć bułki tarej dobre jakości
My sweet a lifeZapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz mąki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki(...)ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. 4. Następnie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
IzabelawkuchniDawno nie zamieszczałam przepisu na domowe pieczywo. A przecież takie jest najlepsze. Dzisiejszy przepis, jak i poprzednie należy do najłatwiejszych a bułki do najsmaczniejszych. Przekonajcie się :) Składniki na 8 sztuk: 500 g przesianej mąki pszennej (typ 550) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 125 g serka Philadelphia 1 mała łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie(...)miski wyłożyłam na deską oprószoną mąką i jeszcze raz wyrobiłam. Ciasto podzieliłam na 8 kawałków i uformowałam okrągłe bułeczki. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i rozłożyłam na nim bułki. Zostawiłam jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 200 ° C. Jajko rozkłóciłam i posmarowałam nim bułki. Blachę z bułkami wstawiłam do gorącego piekarnika na około 1 godzinę. Pięknie
Kuchnia u KrysiBułka dwa kolory i dwa smaki. Idealnie smakuje z masłem i dżemem domowej roboty. Taka chałka w odmiennym wydaniu. Polecam na śniadanie lub kolację. Do tego szklanka mleka lub gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba. Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki. Może i wy się skusicie na kawałek buły. Składniki(...)jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Dodatkowo 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 jajko do smarowania bułki Blaszka keksówka 37x12 cm Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć
O kuchni z uczuciemDzisiaj robimy nic innego jak najprostszą w świecie fasolkę szparagową. Bułka jest tylko dodatkiem i tylko w wersji tartej Fasolka szparagowa z bułką Do wykonania naszego dania nie potrzeba ogromnej ilości różnych składników. I to jest w tym wszystkim fajne, że małym kosztem możemy zrobić coś naprawdę smacznego. Tak przygotowaną fasolkę można podawać jako dodatek do innych dań ale niekoniecznie(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 30 dkg fasolki szparagowej 1 łyżka soli 5 dkg masła 2 łyżki bułki tartej Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki a następnie ugotować w wodzie osolonej łyżką soli. Ja swoją gotowałam przez 10 minut. Gotujemy dotąd aż będzie zmięknie. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Na patelni
mecooksbułki maślane, to może też być chleb maślany :) Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb. Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa
chleba naszegoUpiekłam przepyszne, pulchne babeczki z nadzieniem kokosowym. Do tego szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych(...)prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu bułki polukrować. kokosowe bułeczki Polecam
O kuchni z uczuciemjakiś czas mamy ochotę na kolację na wypasie (czytaj: coś więcej niż zwykła kanapka). Wówczas przygotowujemy coś niebanalnego, najczęściej na ciepło. Dziś chciałabym zaprezentować bułki, które mogłyby uchodzić za skromniejszą (choć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo(...)mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz 5-6 bułek (np z tego przepisu) Umyte i oczyszczone
Smaki Na TalerzuBułki ze sklepu... to nie bułki. Kto skosztuje raz domowych - więcej nie spróbuje tych sklepowych. Bo domowe... to niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące. Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od Cytrynowych Królowych to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia(...)olejem konopnym/lnianym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. koło kaloryfera na 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 15 części. Uformować kulki, naciągnąć i nałożyć konfiturę. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do momentu ich wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę - powinna być sypka i schłodzona
CzarnawisienkaPuszyste, lekkie i delikatne. Myślałam, że oprócz mojego ciasta drożdżowego nie ma już lepszego. Okazuje się, że równie pyszne są słodkie bułki z Majorki. Tym bardziej, że z tego ciasta przetestowałam jeszcze błyskawiczny… makowiec, który udał się wspaniale. O makowcu będzie innym razem, teraz zajmiemy się bułkami. Składniki i sposób przygotowania podaję za autorem przepisu. Słodkie bułki z Majorki. Składniki(...)folią) uformowane w kulę na drugie wyrastanie, tym razem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 20 części, po ok. 58 g każda. Formujemy okrągłe bułki i układamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do ostatniego wyrastania na 45 – 60 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoPomysł na te bułki powstał przypadkiem. Czasami zdarza mi się jeść pieczywo ze sklepu. Staram się piec samemu, ale wiecie jak jest... Nie zawsze ma się czas, siły, czy ochotę. Więc właśnie... Ania (która zapewne częściej będzie się przewijała w blogowych opowieściach) w jednej z piekarni kupiła bułki i mówi, że takie pyszne są, że jej ulubione. Że kompletnie(...)drodze tam, ale jeździ specjalnie po te bułki. Spróbowałem i faktycznie... To naprawdę porządne pieczywo, naprawdę dobra buła. Orkiszowo-owsiana. Postanowiłem więc zrobić wariację na ten temat i luźno do tych bułek nawiązać. Nie wyszły mi identyczne jak z tej piekarni, ale możecie mi wierzyć, że wyszły równie smaczne. Porządna duża bułka, idealna na solidną kanapkę. Mam nadzieję
Marder&Marder Manufacturebułkowe beczułki. Śniadanie można zrobić inaczej niż tylko kanapki z dodatkami. Wystarczy trochę chęci i wyobraźni i już mamy pyszne bułeczki. DRUGA SPRAWA POD PRZEPISEM Bułkowe beczułki 3 bułki kajzerki 1/2 pomidora 2 plasterki sera gouda 1 plasterek szynki 2 jajka sól, pieprz szczypiorek Bułki przekroić u góry, wydrążyć z nich zawartość. Do każdej bułki dać pokrojone w mniejsze(...)kawałki pomidor, ser żółty, szynkę, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajka do miseczki, rozmącić i wylać do bułek, posypać poszatkowanym szczypiorkiem. Zapiekać w 180 st. przez ok. 15 minut bułki i odcięte góry bułek. Spożywać ciepłe. Zapewne dużo osób zauważyło, że liczba odsłon bloga jest już sześciocyfrowa :) Cieszę się bardzo, bo to Wasza zasługa. Ta chwila miała miejsce
Gotuję Testuję