bułki - 33426 przepisów (strona:63/2229)

Jesienne bułeczki z dynia 145

przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie(...)mleka 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego 125 gram puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować

Krakowskie smaki Ani
BUŁKI CZOSNKOWE 123

Odkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość(...)bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku 350 ml mleka 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii szczypta czarnego pieprzu 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułek sól gruboziarnista do posypania A jak to zrobić: Czosnek obrać i w całości włożyć go do garnka z mlekiem i gotować

Kuchnia w opałach
Hamburgery 148

biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę(...)bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2Bułki przekroić i podpiec w piekarniku

CoolinarniePL
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 108

bułki150g zakwasy żytniego400g mąki pszennej100g mąki żytniej razowej1 płaska łyżka soli 270g wody10g świeżych drożdży20 grubo posiekanych czarnych oliwek2-3 łyżki suszonej bazylii oliwa do rąk, do formowania bułek masełko czosnkowe2 łyżki masła lub margaryny (cokolwiek czym smarujecie kanapki)1 wyciśnięty ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej natki, choć lepsza byłaby świeżaszczypta soliSposób przygotowania:bułkiWsypujemy do miski  mąkę, sól, drożdże(...)podwojenia objętości. W moim przypadku ciasto rosło jak oszalałe, więc godzina wystarczyła.Po godzinie na blasze położyć papier do pieczenia, posypać go mąką. Natłuścić ręce oliwą i formować bułki lub bułeczki. U mnie wyszło 8 sporych bułek. Bułki kłaść z odstępami na blasze. Posypać je mąką, przykryć ściereczką, zostawić na kolejną godzinę.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni

W kuchni wieczorem
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 200

miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !składnikiok 16 kotletów1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka(...)cebule2  jajka1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół) sól pieprzpęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany2 łyżki sosu sojowegomasło i olej do smażeniabułka tarta do obtoczenia + tarty parmezanprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną kostkę

Stare Gary
Pasztet świąteczny 271

wieprzowej3 cebule2 marchewki2-3 ząbki czosnku2-3 liście laurowe4-5 ziela anielskie2 czerstwe bułki2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście(...)mniejsze części, wrzucić do garnka i dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie

Kto ugości moich gości?
Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Surimi 193

Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda.Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Składniki:4 filety z białej rybyopakowanie paluszków surimi (ok. 120 g)mała cebulanieduża bułka +  mleko do namoczenia2 ząbki czosnkujajkook. 2 łyżeczki bułki tartejprzyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb)ponadto:panierka(...)jajko + ok. 2 łyżki mlekamąkabułka tartaolej do smażeniaKotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski.  Dodajemy zmieloną rybę, bułkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy (po szczypcie). Wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety w formie walca, a w środku każdego umieszczamy paluszki krabowe - surimi

Słodka Strona
Burgery domowe 177

grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia. Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości(...)burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sos: ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej cebuli Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 270

mielonego. U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym . Zapraszam!   Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g); 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; Jajo; 1 duża, czarstwa bułka pszenna; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, aż stanie się miękka. Następnie dobrze(...)pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z powstałej masy formułować kotlety, obtaczać

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 535

koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka(...)majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła;Bułka tarta;Folia spożywcza.Sposób przygotowania:Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.Do farszu dodać majonez. Wymieszać.Farsz przyprawić solą i pieprzem.Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę

Gospodyni Miejska
Bułka paryska ekspresowa 151

Bułka paryska albo francuska – rodzaj pieczywa pszennego zwane w Krakowskiem „weką”, w Łodzi – „angielką”, na Górnym Śląsku – „francuzem”, na Podkarpaciu „biną”, w Poznaniu i Jeleniej Górze – „kawiorką” lub „kawiarką”, w innych regionach Polski (np. Kujawy) „batonem” bądź „bułką wyborową”, a w centralnej Polsce (okolice(...)Radomia) „gryzką”, w okolicach Łodzi i Częstochowy „lingą”. Spotyka się też (z niejasnych etymologicznie powodów) nazwy „bułka kielecka” i „bułka wrocławska” – długa, cienka bułka pszenna o długości około 30 cm – kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na keto bułki do burgerów 38

KETO BUŁKI do BURGERÓW     Lata temu nie było takich fit rarytasów jak chleb keto, czyli chleb niskowęglowodanowy. Ponieważ nadaje się do diety keto, to także stosując DIETĘ ROZDZIELNĄ możemy zastosować takie bułki...  👉Jak zrobić KETO bułki do burgerów❓   Jak się zabrać za robotę i z sukcesem upiec KETO bułki wszystko zobaczycie w filmie(...)Zapraszamy na przepis na keto bułki do burgerów i wędlin.     Mariusz i Agnieszka   Link do filmu z przepisem Keto BUŁKI do burgerów i kanapek z wędliną i serami.     Składniki: 45g łuski babki jajowatej 50g smalcu lub oleju kokosowego 160g gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Przygotowanie: Smacznego :)  Zapraszamy na nasz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bułka paryska 63

mojej kuchni zawsze pachnie drożdżowym. Uważam, że to najlepsze perfumy dla domu. Zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek, do najpiękniejszy zapach. A, domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy poświęcić chwilę i możemy się cieszyć pysznym i domowym wypiekiem. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną bułkę paryską, która nawet na drugi dzień pozostaje świeża i się nie kruszy. Możemy pokroić(...)dowolnie cieniutkie kromeczki. Bułka ma idealnie chrupiącą skórkę. Bardzo polecam. Udanych wypieków.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 dag świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 75 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki tortowej Na ciasto: 25 dag mąki tortowej pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 łyżka oleju mąka do podsypania stolnicy     Wykonanie pysznej bułki paryskiej

Izabelawkuchni
Smażona mozzarella 54

Smażona mozzarella w panierce z bułki tartej, to szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się podane na przekąskę . Tą przekąskę zaserwować można na kolację, w trakcie dnia bądź podać ją na imprezach. Przygotowanie smażonej mozzarelli jest łatwe i bardzo szybkie . Po przekrojeniu, ser należy posmarować przecierem pomidorowym przyprawionym oregano oraz solą. Następnie każdy kawałek sera obtacza się z mące(...)jajku i bułce tartej, po czym smaży na głębokim tłuszczu . Jeśli chodzi o podanie, to ja lubię łączyć ser z czymś słodkim. Często jest to dżem, owoce lub chutney. Tym razem postawiłam na sałatę rukolę, słodkie figi oraz sos balsamiczny. Inne dodatki, które świetnie łączą się ze smażoną mozzarellą to: chutney z moreli chutney pomidorowe Zachęcam was do przygotowania tego

MeCooks
Chicago Dog Hot Dog z Chicago w USA 58

wieku sprzedawał się on w ogromnych ilościach. Chicago Dog Chicago Dog to specyficzna wersja hot doga. Składa się z parzonej kiełbaski wieprzowej na parze, podawanej w ciepłej bułce z makiem. Jedną z ważniejszych cech tej kiełbaski jest to, że musi być ona włoska, a co za tym idzie, jest z mięsa wieprzowego i wołowego. Co wyróżnia tę bułkę z parówką(...)jeśli nie odwiedzasz jak ja Chicago 🙂 to oczywiście możesz skorzystać z mojego przepisu mój drogi czytelniku — podglądaczu i zrobić sobie w domu Chicago Doga. Składniki Parówki wieprzowo – wołowe Bułki do Hot Dogów Ogórek zielony Pomidor Cebula Musztarda zielona Papryka ostra marynowana Przyprawa w stylu Chicago to słodka marynata wykorzystywana najczęściej jako dodatek do hot dogów, charakteryzująca się unikalnym, neonowym

RafalCook

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję