bułki - 33426 przepisów (strona:65/2229)

Półbagietka 50

Dzisiaj chcieliśmy zaprezentować Wam przepis na półbagietki. Czyli na bagietki, tylko takie trochę krótsze. Nie takie klasyczne długaśne francuskie bułki, tylko na takie połóweczki, 30 cm. Chociaż oczywiście jeśli macie dostatecznie długi piekarnik to nic nie stoi na przeszkodzie żebyście uformowali sobie z tego przepisu bagietki dowolnej długości. Bo ja to wam powiem, że jestem ogromnym wielbicielem białego pieczywa, takiego(...)wiem czego jeszcze. Chociaż powiedzmy sobie szczerze: ani gluten, ani GMO same w sobie szkodliwe nie są. No nic, to temat na zupełnie inną rozmowę. Przejdźmy do bułek. PRZEPIS NA PÓŁBAGIETKI Półbagietki – składniki: 500 g jasnej mąki pszennej 325 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych drożdży) Półbagietki – wykonanie: Wszystkie składniki łączymy

Marder&Marder Manufacture
Bułki wrzecionowate 55

się resztkę pieczywa z myślą o tym, że po południu nie będzie potrzebne, a tymczasem po powrocie do domu ma się ogromną ochotę na kanapkę? Co wtedy? Ja piekę bułki 😊 Ciasto drożdżowe szybko wyrasta, więc na kolację mogą być kanapki. 😊😋 Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki chlebowej + łyżka do oprószenia 20 g drożdży łyżeczka cukru 150 ml mleka łyżeczka(...)części uformować w mniejszą kulkę i rozwałkować w owal o grubości ok. 1,5 cm. Następnie placek zwinąć, skleić i zrolować, sklejając dokładnie końce. Uformować w podłużny kształt wrzeciona. Bułki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania. W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Fish buła z dorszem w panko 63

wcześniej przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Przed smażeniem ryby przygotować różowy sos. Składniki sosu umieścić w kubku i wymieszać ze sobą. Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości bułek, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować trzy naczynia. Do jednego wsypać mąki i wymieszać, do drugiego wybić jajko i dokładnie roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody, do trzeciego wsypać panierkę panko(...)kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażyć na rumiano z obu stron. Ciabaty przekroić na pół i podgrzać na suchej patelni lub w tosterze. Spodnie części podgrzanych bułek posmarować sosem, ułożyć warstwę rukoli, na niej plasterki pomidora. Następnie ułożyć usmażone filety, plasterki ogórka konserwowego, cebulę marynowaną, polać odrobiną sosu i przykryć wierzchnią częścią bułek. 24 godziny wcześniej przygotować

ememe kitchen
Matschbrötchen – niemiecka bułeczka z cukrową pianką 56

zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o najdziwniejszą kanapkę na świecie. Pszenna bułka z cukrową pianką oblaną czekoladą, czy to w ogóle możliwe żeby ktoś jadał takie dziwactwa? W Niemczech ta bułeczka z pianką jest dość popularna, co więcej jest przysmakiem, który dzieci jedzą na śniadanie. Coś na kształt kanapki z Nutellą, chociaż Nutella z pieczywem nie zadziwia aż tak bardzo(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Śniadanie Kuchnia: Niemiecka Trudność: Łatwe Ilość 1 kanapka Przygotowanie 3 min. Gotowanie 0 min. Kalorie 330 kcal Najdziwniejsza kanapka świata prosto z Niemiec. Pszenna bułka z cukrową pianką w czekoladzie. Koniecznie spróbuj Matschbrötchen. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 świeża chrupiąca bułeczka pszenna 1 cukrowa pianka oblana mleczną czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ten przepis

ProstePesto.pl
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 54

temperaturze pokojowej. Następnego ranka wykładamy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągamy je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wycinamy z niego 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230°C z termoobiegiem. Przekładamy bułki na blachę wyłożoną papierem, możemy bułki fantazyjnie ponacinać ostrą żyletką. Wsuwamy blachę(...)środkowy ruszt, na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z gorącą wodą. Pieczemy przez około 25 minut,  po 15 minutach odwracamy blachę,  aby bułki równomiernie się zrumieniły. Upieczone bułki  wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Bułki również na blogach

Tajemnice Smaku
Jagodzianki przepis 47

Jagodzianki przepis   Jagodzianki przepis na pulchne bułeczki drożdżowe z jagodami. Sprawdzony przepis na domowe bułeczki z owocami. Z tego ciasta drożdżowego można zrobić bułki z rabarbarem, serem, truskawkami czy bułeczki z budyniem lub makiem. Można także przygotować bułki z dżemem. Każdy z sentymentem wspomina jagodzianki jak u Babci, jagodzianki z kruszonką i te z cukrem pudrem. Czy dziś jeszcze(...)przepisu Babci? Możemy próbować odtworzyć przepis, ale smaku jagodzianek jak dawniej nie damy rady. Jagodzianki przepis sprawdzony, wiele razy przetestowany i prosty. Jagodzianki jak zrobić Jagodzianki to drożdżowe bułki z nadzieniem, ich podstawą jest dobre ciasto drożdżowe. Ciasto na jagodzianki oraz inne drożdżowe wypieki musi być takie aby się z nim dobrze pracowało. Bułki z jagodami robi się podobnie

Dieta moja pasja
Makaron z bułką tartą 64

Makaron z bułką tartą czyli Pasta 'ca Muddica Makaron z bułką tartą, czyli Pasta 'ca Muddica to chyba najszybsze i najprostszy danie, jakie zrobiłem.  Ten sycylijski, chłopski posiłek nie dość, że wykorzystuje resztki i jest z minimalnej ilości składników to, co najważniejsze, jest niewyobrażalnie pyszny 😊. Wyobraź sobie, że wracasz do domu po imprezie. Głodny, po kilku piwach lub dużej(...)tutaj .  Wystarczy niecałe 20 minut i zajadasz pyszne danie, które możesz wzbogacić czymkolwiek. Czosnek, pomidory czy anchois. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia Oczywiście możesz zrobić to danie tylko z bułką tartą i na przykład Parmezanem. Jeśli nie masz gotowej Muddicii, wystarczy że w czasie gotowania makaronu, podpieczesz bułkę z solą i pieprzem, dodając później oliwę z oliwek oczywiście z Domu

RafalCook
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 70

Lubicie domowe pieczywo ? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo dziś mam dla Was przepis na pszenno-żytnie bułki z ziarnami . Jedne z lepszych jakie ostatnio piekłam. Miękkie , puszyste , z dużą ilością ziaren a co ważne swoją świeżość zachowują przez 2 dni. Odkąd upiekłam je po raz pierwszy kilka dni temu, to teraz piekę je codziennie. Córka zabiera do szkoły(...)mąż do pracy i tak nam znikają szybciutko :) Składniki na pszenno-żytnie bułki z ziarnami : * 25 g świeżych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 450 g mąki pszennej * 150 g mąki żytniej  * 1 łyżeczka soli * 50 ml mleka * 350 ml wody * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni Dodatkowo: * 10 g czarnego

Zrób to smacznie
Bułeczki jogurtowe 63

Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – Chleb na maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki(...)hamburgerów BUŁECZKI JOGURTOWE Ilość porcji: 9 sporych bułek Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550 (możesz też użyć 650) – 140 ml ciepłego mleka – 180 g jogurtu naturalnego (nie gęstego) – 18-20 g świeżych drożdży lub 6-7 g suchych – 1 łyżeczka cukru – 1,5 łyżeczki soli – 70 g rozpuszczonego masła

nietylkopasta.pl
Wytrawne bułki "ptaszki" 107

Dziś pierwszy dzień astronomicznej wiosny 😊🌱🌷🌹 W mojej głowie rządzi ona od tygodnia i być może dlatego przypomniałam sobie modne przed dziewięcioma laty bułki formowane w ptaszki. Przepisy obiegające internet wtedy dotyczyły bułeczek słodkich. Mnie bardziej interesują bułki wytrawne, które można podać do zupy lub na kanapki, lub mogą być samodzielną wytrawną przekąską. Dlatego poniższy przepis zawiera tamtą metodę uformowania bułek(...)moją recepturę na ciasto. Przy okazji wypróbowywałam bułeczki, które chciałabym upiec na tegoroczną Wielkanoc. Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna) 6 g suchych drożdży 2 g cukru 9 g soli ok. łyżeczki czosnku granulowanego 250 ml wody łyżka miękkiego masła 16 ziaren czarnego pieprzu małe jajko Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić brukselkę? Z masłem i bułką tartą jest zdecydowanie najpyszniejsza. PRZEPIS 82

zrobioną brukselkę zajadają nawet ci, którzy wcześniej twierdzili, że niespecjalnie przepadają za tym warzywem. Prosto i pysznie. Przepis na brukselkę z masłem i bułką tartą Składniki: około 0,5 kg brukselki, ćwierć kostki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól. Jak zrobić brukselkę z bułką tartą i masłem? Brukselkę umyj, w razie potrzeby usuń wierzchnie listki, odetnij końcówki. Wrzuć do gotującej(...)się osolonej wody, przykryj, gotuj około 8 minut, odcedź. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, mieszając, lekko zrumień. Dodaj ugotowaną brukselkę, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, potrząsając patelnią, aby główki równomiernie pokryły się bułką. Podawaj solo lub jako dodatek obiadowy. Artykuł Jak zrobić brukselkę? Z masłem i bułką tartą jest zdecydowanie najpyszniejsza. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
BUŁKI DROŻDŻOWE Z WARKOCZEM 80

Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole.      Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 50 g 2 żółtka mleko 140 ml śmietana 18 % 50 ml cukier drobny 65 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki olej(...)półtłusty 500 g wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki cukier ze skórką pomarańczową 30 g cukier puder ok. 6 łyżek 1 białko z jajka    Wychodzi kilkanaście sporych bułek. Ciasto. Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się. Żółtka

Smaczne moje

Proponowane wyszukiwania