chleb - 26176 przepisów (strona:67/1746)

Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 110

Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych, bez formy Jeśli lubicie pszenne pieczywo , gorąco polecam mój dzisiejszy chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych - do upieczenia bez formy. Przepis na ten domowy chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty, świetny dla początkujących i nie tylko. Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych lub suchych . Ciasto(...)drożdżowe na chleb możecie też zostawić do wyrastania na noc w lodówce, podobnie jak większość ciast drożdżowych. Jeśli chcecie, możecie mąkę pszenną zastąpić jasną orkiszową. Możecie tez zamiast połowy białej mąki, dodać połowę pełnoziarnistej. Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją

Lekcje w kuchni
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 114

mojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej przegotowanej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 lub 1,5 łyżeczki soli W dużej misce umieścić drożdże(...)znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Może to potrwać od 30 min do 1,5 godziny. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Piekarnik, boki i sufit, spryskać wodą (takim spryskiwaczem do kwiatków) przed wstawieniem chleba i po wstawieniu chleba, dzięki temu chleb równomiernie się zarumieni

moj przepis na
Domowy maślany chleb tostowy 919

Przygotowanie w domu  chleba tostowego jest łatwiejsze niż myślisz.  Ten pyszny biały chleb jest miękki, puszysty i ma ładną złotą skórkę.  Do wypieku użyłam mąki typ 650, ale można zastąpić ją mąką typu 500 lub 550. Domowy chleb tostowy smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony w sklepie, jest łatwy do zrobienia i wiemy co jemy(...)przebije pysznego, domowego chleba! Składniki na foremkę keksową 25 cm x 11 cm 400 g mąki typ 650 (lub 500/550) 150 g mleka 150 g wody 15 g świeżych drożdży 5 g cukru 7 g soli 20 g miękkiego masła + 1 łyżeczka do smarowania chleba Wykonanie Mleko i wodę wlewamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy drożdże

Tajemnice Smaku
Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis! 828

Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis! Bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Jest mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Można go zrobić zarówno na świeżych jak i na suchych drożdżach. Jeżeli używamy tych suchych wówczas nie robimy mokrego zaczynu z wody, drożdży i cukru, a jedynie mieszamy wszystkie składniki(...)wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę *** *** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia *** *** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane

Blog z Apetytem
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 149

jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze(...)sporo. Można wykorzystać białka mrożone, które wcześniej musicie rozmrozić. Dodatek białego sera powoduje, że chleb jest wilgotny i świeży dłuższy czas. Ten chleb pasuje do wszystkich dodatków, tych na słodko i tych wytrawnych, doskonale smakuje z samym masłem. Przepis jest na keksówkę. Moja jest o wymiarach mierzonych od góry 14 x 32 cm, jest ona nieco szersza i niższa niż

Bułka z Chlebem
Chleb ... 122

Dobry domowy chleb zawsze można sobie upiec. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, pół kostki drożdży 50g, 2 szklanki ciepłej wody ~500 ml,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy(...)jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30-90 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie, to zagniatamy je krótko jeszcze raz. Dzielimy na dwie części i formujemy chleby lub wkładamy do foremek 25 x 11 Wyrobione i uformowane chleby kładziemy na blachę i pod przykryciem odstawiamy na 30 min. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy lub nie nasionami

chleba naszego
Chleb ziołowy na zakwasie 88

Chleb ziołowy na zakwasie Thermomix Przepisy Thermomix Składniki: 200 g aktywnego zakwasu – przepis 100 g wody 450 g mąki pszennej typ 550 50 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku Przepisy Thermomix. Chleb ziołowy na zakwasie. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy aktywny zakwas. Aktywny zakwas to taki(...)ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto dosypując w tym czasie suszone zioła. Formujemy kształt bochenka chleba Koszyczek do wyrastania chleba posypujemy obficie mąką i przekładamy uformowany bochenek. Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy

Themo przepisy
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką 90

Kolejny mój chleb – tym razem pszenny na zakwasie żytnim. Delikatny, lekki, z chrupiącą skórką. Chleb pszenny. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie(...)się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Bardzo polecam! Składniki 550 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej 750) 170 g zakwasu żytniego 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 150 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera. Za pomocą

Raj dla Podniebienia
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 198

Chleb ten pieczony jest wg przekazywanej z pokolenia na pokolenie, od co najmniej 200 lat pierwotnej tradycji pieczenia chleba żytniego. Babcia Stepanida robi go od najmłodszych lat. Receptura pochodzi z białoruskiego Polesia, regionu brzeskiego. Chleb babci Stepanidy wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Białorusi, jego przygotowanie składa się z trzech etapów: kwas - rozczyn - ciasto.   Korzystałem  z receptury(...)razy. Po fermentacji ciasto wyłożyć na lekko podpylony mąką stół. Uformować bochenek i przełożyć szwem do góry do koszyka, koszyk na czas wyrastania przykryć szmatką.  Można też piec chleb w foremce, dla tej ilości ciasta myślę że rozmiar 30x11 cm będzie OK. Ja robiłem to trochę trochę inaczej niż w oryginalnym przepisie, formowałem bochenek na mokro i robiłem wyrastanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Dyniowy chleb na drożdżach 132

mnie wciąż trwa dyniowy maraton. Dzisiaj upiekłam dyniowy chleb na drożdżach . Chleb jest delikatny w smaku i bardzo pulchny. Piekłam go na kamieniu do pizzy. Bardzo lubię wypieki z dyni. Od dawna piekę bułki , chleb i słodkie wypieki z dyni surowej bądź pieczonej. Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Wartość odżywcza dyni to przede(...)bogactwo witamin i minerałów, zdrowego tłuszczu i białka, które obficie występują w pestkach. Jeśli więc macie nadmiar dyni w ogrodzie to z powodzeniem możecie użyć jej do wypieków. Dyniowy chleb podany do dyniowej zupy na pewno zadziwi przyjaciół i rodzinę. Dyniowy chleb Składniki: na 2 bochenki 500 g mąki grahamki 700 g pszennej mąki 800 ml zimnej wody

codojedzenia
Żytni, razowy chleb radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej piekarni 134

Dzięki Oli z bloga  Cztery fajery  mieliśmy okazję wypróbować we wrześniowej piekarni Amber historyczną recepturę na chleb radziwiłłowski. Jak pisze Autorka na swoim blogu - "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość(...)wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie składa się tylko z czterech składników: mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej.” I ja do tej receptury całkowicie się dostosowałam, niczego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 158

Wrześniowa Piekarnia Amber i jesienny chleb do wypiekania. Chleb przedstawiła nam Ola z bloga Cztery fajery i tutaj cytuję jej słowa: "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko(...)chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie, składa się tylko z czterech składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Ta stara pochodząca jeszcze z połowy XIX wieku receptura była przekazywana z pokolenia

Moje Małe Czarowanie
Chleb z samopszy i płaskurki 164

Niestety, nie mam czym się pochwalić :( Wypiek niezbyt udany. Może mój zakwas był za mało aktywny i dlatego chleb słabo wyrósł ? Przepis pochodzi z tego bloga :), tam udany. Ale jako, że chleb zrobiony jest z rzadko używanej mąki z samopszy i płaskurki,  to podaję ten przepis. Na pewno spróbuję upiec ponownie. Składniki : 200 g aktywnego zakwasu- u mnie(...)żytniej 250 g mąki z samopszy 150 g mąki z płaskurki ok 150-200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminku sól kamienna do posypania po urośnięciu chleba Przygotowanie : Odmierzamy 200 g zakwasu i przekładamy do misy miksera, dodajemy odważone mąki i sól. Mieszamy dokładnie przez kilka minut. Dolewamy powoli letniej wody, tak aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej

Proste Potrawy
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 169

się wcześniej przenieść treści na blogera ale domowi piekarze zaczęli do mnie pisać maile i komentarze z pytaniami o zaistniałą sytuację. Nie spodziewałam się tak dużego zainteresowania przepisami na chleb. W związku z tym, mając wszystkie przepisy z dancia.bloog.pl na komputerze postanowiłam umieszczać je jako nowe wpisy. Uznałam, że tak będzie najlepiej aby te najlepsze przepisy na chleb mogły znów(...)komentarz. Nieaktywne linki do przepisów z poprzedniego bloga póki co zostawiam. Będą pomocne dla mnie a szczególnie dla Was w identyfikacji danego przepisu. No to jedziemy 😐 Dzisiaj wybrałam chleb na czasie, bo pokrzywa już rośnie!  Chleb pokrzywowy próbowałam na Festiwalu Chlebów Świata. Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 194

chleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju w drugiej. Ale sam w sobie jest tak dobry, że znika z samą oliwą lub masłem. Nie wymaga długiego wyrabiania – składniki wystarczy bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Warto za to elegancko uformować i naciąć przed(...)pieczeniem bochenki – żeby chleb cieszył nas nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy ich tak gorącym płynem. Do podgrzanego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania