chleb - 26176 przepisów (strona:75/1746)

Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 164

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz.  Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schrzaniony chleb 237

zmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny, jakby lekko kwaśno-słodkawy zapach chrzanu, który w chlebie pozostał wyczuwalny nawet po jego wystygnięciu. A w smaku? Po prostu super. Najlepiej o tym świadczy to, że akurat przyszli sasiedzi, którzy na miejscu zjedli jeden mały bochenuś, drugi wzięli(...)niewolę do siebie na rano, i na odchodne stwierdzili, że w końcu upiekłem prawdziwy wiejski chleb :) Chleb upiekłem w jednej większej foremce (24x10x8) i dwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego

Grahamka, weka i kajzerka
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 134

piątek 10 lipca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Kupiec i Bosch pod hasłem "Chlebem i solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów. Warsztaty "Chlebem i solą" W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był chleb. Ekspertem i prowadzącym(...)warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.   Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pełnoziarnisty 135

Dość często gości u mnie, ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :) Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 165

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co

Ewa w kuchni
Chleb z ziołami 193

Składniki: 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki

O kuchni z uczuciem
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 177

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść

BaRepas
Chleb z sezamem z nutą czosnku 176

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta

Monia miesza i gotuje
flatbread, czyli chleb z patelni 134

Są takie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis

zabawa smakiem
Chleb orkiszowy na maślance 131

 Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ

Aga w kuchni
Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli, Wiedeń (1) 146

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta do chleba z białej fasoli 195

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie