Dzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego wysiłku podczas długiego zagniatania .....pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj. U mnie jest mieszanka różnych mąk , bo akurat nie miałam tyle orkiszowej...i prawdę mówiąc dokładnie nie wiem ile jakiej dałam(...)jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze
Moje domowe kucharzenietygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo. Odrywam po kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb(...)Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne. Levain chleb Składniki: 1 etap/ przygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie
codojedzeniaChleb gryczany z amarantusem Chleb gryczany - to jeden z moich ulubionych. Tym razem pokusiałam się o wypróbowanie przepisu Beaty Pawlikowskiej na chleb gryczany z amarantusem - jednak całą procedurę pieczenia i przygotowywania zakwasu opierałam na wskazówkach Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Proporcje składników zmieniałam wg uznania, dostosowując je do wielkości formy, w któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko(...)wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem. W dodoatku jest bardzo zdrowy, bowiem amarantus, zwany też szarłatem, to zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zabacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb gryczany z amarantusem - przepis: Składniki: (na keksówkę długości około 30 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej
Moje QulinariaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja pierwotna, ale ten na zakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo
Marder&Marder ManufactureSierpniowa piekarnia .. tym razem chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni ...u mnie w sumie nie jest do końca to chleb toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby(...)ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto
Moje domowe kucharzeniemój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale tylko jeśli chodzi o wygląd. Bo będę piekła dalej. Smak tego chleba wynagradza wszystkie niedogodności pieczenia na zakwasie - niekończące się oczekiwanie, najpierw na zakwas, potem na zaczyn i wreszcie na chleb, wszystkie nerwy i niepewność na każdym etapie powstawania chleba. Ale będę piekła(...)dorówna smakowi własnoręcznie upieczonego chleba z masłem, bo nic nie zastąpi radości krojenia własnego chleba. A kiedy dotykam mąki, wiem, że wykonuję coś pierwotnego i naturalnego, a jednocześnie tak bardzo zwyczajną, powszednią czynność, którą wykonywały kobiety od tysięcy lat, moja Babcia, Jej babcia... Kiedy wyobrażam to sobie podczas zagniatania ciasta na chleb, jakoś mi cieplej na duszy i lżej
Kuchnia Prezydentowejspecjalną prośbę moich czytelniczek. Jednego dnia dwie czytelniczki niezależnie od siebie zgłosiły zapotrzebowanie na taki właśnie przepis. A czytelników ignorować nie należy :) Co prawda nie jest to taki czysty chleb orkiszowy, raczej taki mieszaniec pół-na-pół. Ale mam nadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś(...)używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze na lodówce. Zatem zdjąłem ją, odkurzyłem i okazało się, że wciąż działa :) Ale nie bardzo lubię chleby z maszyny robić, bo to tak jakoś życia wcale w tym nie ma, tylko wrzucasz do środka co trzeba i przed telewizor idziesz. Ja to jednak lubię czuć ciasto w dłoniach
Marder&Marder Manufactureposiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien(...)się udało. Ten żytni chleb idealnie pasuje zarówno do tych piekielnych kiełbasek jak i do koktajlowego sosu. CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 250 ml wody 70 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów
Marder&Marder Manufacturemoje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni(...)przesmarować delikatnie oliwą, ale nie trzeba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy w tej temperaturze ok.5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200*C i dopiekamy nasze chleby jeszcze 55 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut, na termoobiegu. Z metalowych form chleby wyjmujemy dopiero po ok.10-15 minutach, po wcześniejszym dokładnym okrojeniu boków. Z form silikonowych wyjmujemy chleby
Smaczne Zdrowepierwszego rustykalnego chlebka z garnka. Jest bardzo prosty w wykonaniu, należy tylko zwrócić uwagę, aby dobrze go wyrobić. Oczywiście można go zrobić w „planetarnym cudzie” lub w maszynie do chleba. Mój garnek jest dość mały, więc zmniejszyłam odpowiednio składniki. Prosty pszenny chleb z garnka Składniki na sredni bochenek: 450 g mąki pszennej chlebowej 320 ml cieplej(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i składamy jak kopertę. Przekładamy go łączeniami do dołu na posypany mąką papier do pieczenia, umieszczamy w koszyku i luźno nakrywamy. Chleb powinien wyrastać jeszcze 1 h. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia drugiego wyrastania, do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywką, ustawiamy temp. na maximum ( u mnie
Mia Cucina SofietaKolejne wypiekanie na śniadanie i kolejna propozycja Pawła .. Paweł z Madzią wymyślił pyszny chleb i zachęcił do wypróbowania...w sumie chleb ten powinien być pieczony w naczyniu żeliwnym..no ale ja takiego nie posiadam , więc postanowiłam zaryzykować i upiec w naczyniu żaroodpornym..Nie wiem jaka jest różnica między chlebem pieczonym w naczyniu żeliwnym a żaroodpornym, ale wiem , że chlebek(...)mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły
Moje domowe kucharzenieMarcowa piekarnia u Amber to chleb pszenno - żytni z prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić - wszystkie chleby upieczone według przepisów z bloga Danusi ( Leśny Zakątek ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła(...)czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem: Smak
Stare Garypetite. Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku. "Fait petit ". Weź mało. Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady. Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby(...)było dobre dlatego, że trzeba było brać mało. Czas przy stole smakuje inaczej jeśli ma w sobie coś wyjątkowego, nie ważne czy to śniadanie czy podwieczorek. Magia wspólnego chleba to dobro samo w sobie. Dużo dobra, bo i wiele piekących. Na zaproszenie Amber miniony weekend połączył nas wspólnym pieczeniem chleba z tang zhong . Smakował wspaniale na podwieczorek
KUCHARNIAKolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, cukru oraz innych mąk, 100% chleb żytni. Chleb pieczony na mące żytniej chlebowej (żurkowej) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego smaku(...)taką opinią podzielili się ze mną moja Mama i Starsi Znajomi. Odkąd nie jadamy wcale kupnego pieczywa, kombinuję i tworzę ciągle inne wersje chlebów tak, by pieczywo nie było zbyt monotonne, choć tymi chlebami trudno się przejeść, one smakują ciągle, niezależnie od rodzaju i niezależnie od ich świeżości. Od kiedy sama wypiekam chleby, nie marnujemy ani jednej kromki, zjadamy dosłownie
Smaczne ZdroweChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem. Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu. Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby . Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerka