grudniowej piekarni u Amber pyszny chleb z płatkami żytnimi i owsianymi. Chętnie się do pieczenia zabrałam, gdyż dawno już moje chleby nie wyrastały w koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam(...)zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam wszystkie składniki do robota równocześnie, i od razu wymieszałam - czyli inaczej niż w przepisie. Na koniec chleby w koszyczkach ułożyłam odwrotnie niż zwykle, czyli łączeniem do dołu - ostatni błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się
Stare Garymiłości do chleba! O miłość trzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu! Potem(...)próbowaliśmy z innymi chlebami, z innymi przepisami, a potem przyszedł w końcu czas na chleb na zakwasie! Też wychodziły, ale zawsze brakowało jakiegoś wow! Dwa razy upiekliśmy nieziemski chleb z książki Tartine, ale potem ten chleb przestał nam wychodzić! Nawet nie wiecie ile kolejnych prób podejmowaliśmy! Przez ponad rok co jakiś czas wracaliśmy do przepisu, zmieniając i próbując innych sposobów
Plate of JoyChleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które(...)musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania 250ml letniej wody
Smakołyki Berenikiokazji Światowego Dnia Chleba oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko(...)drugi garnek sprawdził się idealnie. Jakiś czas trwało nim się na niego zdecydowałam pierwszy raz, choć z perspektywy czasu sama się sobie dziwię, jest to bowiem jeden z najłatwiejszych chlebów, co prawda powstaje w kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem
Smaczne ZdroweChleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem nim po prostu zachwycona! Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki(...)każdym razem wychodzi pyszny! Piotr Kucharki co prawa robi zakwas inną metodą, niż ta, którą robiłam chleby z przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy
Moje QulinariaUpały w ostatnim tygodniu duże, więc chleb toskański, wybrany do pieczenia w sierpniowej piekarni przez Anię , jest jak najbardziej na miejscu. Przepis podany przez Anie nie zawiera soli. Piekłam z połowy porcji,użyłam mąki chlebowej, dodałam jednak sól ( 2 łyżeczki na całą porcję), która dla mnie jest w chlebie ważna. Z resztą, jak doczytałam w oryginalnym przepisie(...)mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini) Bardzo polecam ! Przepis podaję za Anią Chleb toskański przepis z tej strony – klik ! 1000 g mąki typu
Stare Garyzakończona sukcesem. Zatem pomęczę was kolejnym orkiszowcem. Taki zwykły zupełnie, tyle że na zakwasie. No i mam pewne nowe uwagi co do tego naczynia. Otóż musiałem dwa razy ten chleb zrobić, bo pierwszy niestety wylądował w śmietniku :( Nie to żeby to była wina naczynia, nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłem się, że robię teraz chleby w formach silikonowych(...)też innych nieprzywieralnych. No i kierując się tym przyzwyczajeniem niczym tego naczynia nie natarłem. Po prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem
Marder&Marder ManufactureKolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu(...)było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom
Marder&Marder ManufactureChleb gryczany Bardzo długo wzbraniałam się przed zrobieniem własnego chleba. Wydawało mi się to zajęcie żmudne i wymagające anielskiej cierpliwości (przy chlebie na zakwasie z pewnością tak jest). Postanowiłam w końcu spróbować, ale nie rzucać się na głęboką wodę - wybrałam więc przepis, który nie wymaga wielkiego nakładu czasu ani nie jest trudny w przygotowaniu. Padło na chleb gryczany - wilgotny(...)ciężki, przepełniony mnóstwem dodatków w postaci pestek, siemienia lnianego, żurawiny i czarnuszki. Kiedy po upieczeniu chleba szykowałam sobie na śniadanie dwie kromki, okazywało się, że jestem w stanie zjeść tylko jedną - tak jest syty. Przepis bazowy na chleb gryczany zaczerpnęłam z opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę
Moje QulinariaUwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić. Przez długi czas nie mogłam dostać mąki chlebowej u nas, ale gdy w końcu dopatrzyłam się takowej w sklepie musiałam ją nabyć i był to strzał w dziesiątkę. Mąka mące nierówna, a przekonałam się(...)chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb
dom-agi.plChleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami , natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to powiem Wam, że ten chleb upiekłam na zakwasie, który dostałam właśnie od Piotrka w zeszłym roku na warsztatach, które prowadził we Wrocławiu. Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem(...)pieczeniem chleb a. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny. Najprostszy chleb żytni na zakwasie Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki 200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej
Kulinarne przygody GatityŚniadanie i kanapki wcale nie muszą być nudne! Dzisiaj przedstawiam Wam moje weekendowe propozycje z pysznym chlebem pełnoziarnistym z migdałami, które wczoraj kupiłam. A że w weekend mamy więcej czasu, głównym składnikiem jest grillowany chleb. Śniadanie odrazu smakuje inaczej! I propozycja: grillowany chleb z serkiem czosnkowym, szynką i grillowaną cukinią z mozarellą. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba(...)grillujemy z dwóch stron. 1/3 cukinii myjemy i kroimy w plastry. Ściągamy chleb, a na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną cukinię i grillujemy z każdej strony. Lekko ostygnięty chleb smarujemy serkiem (może to być Almette, u mnie o smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja
Kitchens AlphabetCiasto: - 500 g mąki pszennej - szklanka letniej wody - 20 g drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka masła Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i
Pasje JolkiDomowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk) Czy często zdarza Ci się, że chleb pleśnieje w chlebaku? Jest kilka sposobów na to, aby zapobiec pleśnięciu chleba: nie wkładaj ciepłego chleba do foliowego worka, a jeśli kupiłeś już zafoliowany świeży i ciepły chleb, rozerwij trochę worek aby para mogła się ulotnić a chleb nie spleśniał. włóż do chlebaka chleb wraz z przekrojonym jabłkiem(...)jabłko wchłonie nadmiar wilgoci i chleb szybko nie spleśnieje. Pamiętaj jednak o wymianie co dzień lub dwa jabłka, które z nadmiaru wilgoci samo może zacząć pleśnieć a pleśń przeniesie się na chleb! chleb można również przechowywać w lnianym worku – taki worek jest przewiewny a chleb nie schnie tak szybko, jakby się wydawało. Len ma właściwości bakterio- i grzybobójcze więc
WojnaNaSmaki.pl