zasadzie już nie szukam lepszego przepisu na bułki drożdżowe, niż mam (najlepsze pod słońcem Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna ) , ale… czasem jakiś zwróci jednak moją uwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie(...)greckim postanowiłam przetestować. Składniki na 6 dużych bułek: - 480 g – 3 szklanki mąki pszennej* - 7 g – 1 saszetka suchych drożdży - 140 g – 6 pełnych łyżek naturalnego jogurtu greckiego (temp. pokojowa) - 125 ml – ½ szklanki ciepłej wody* - 2 łyżki oleju słonecznikowego (w oryginale- delikatna oliwa) - ½ łyżeczki soli (w oryginale – 1) - 1 łyżeczka cukru * szklanka – u mnie miarka
mojewypiekiinietylkoMoże to prędzej zwyczajny sos pomidorowy albo dip? Zresztą...czy to ważne jak go nazwać? Ważne, ze jest smaczny i idealnie do kabaczka w takiej formie pasuje. Do połowy bułki tartej, w której obtaczałam kabaczka, dodałam startego parmezanu. Część była więc smażona po obtoczeniu w bułce, a część w bułce z parmezanem. Obie wersje okazały się pyszne, choć ta część(...)zblendowaniu są prawie niewyczuwalne. Jeśli jednak komuś drobne skórki przeszkadzają, wtedy skórkę można bardzo łatwo zdjąć z pomidorów po zapieczeniu i przestudzeniu ich. Składniki na panierowane krążki: kabaczek jajko bułka tarta sól i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: tarty parmezan tłuszcz do smażenia Kabaczka obrać ze skóry. Przekroić w poprzek i z obu części ze środka wydrążyć środek. Najłatwiej zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennaschabu bez kości 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 3 plastry sera tylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży talerz wysypać trochę mąki. Gotowy schab najpierw obtoczyć
Przepisy BabciBułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego(...)wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież rosły Każdy kawałek formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko roztrzepujemy widelcem jak do panierowania schabowych . Każda bułkę lekko
Ogrodnik w podróżyMeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania burgerów z marchewki. 50 dkg marchwi 14 dkg grysiku 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili 10 łyżek bułki tartej 10 dkg kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza) Sos: 15 dkg mrożonego groszku 200 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku(...)cytryny Dodatkowo: bułki do burgerów. Jak przygotować wegetariańskie burgery . Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Dodać grysik, chili, jajka i sól. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30-u minutach z masy marchewkowej formować kulki po czym spłaszczać je na dłoni na burgery o średnicy 8-u centymetrów. Każdego burgera obtoczyć w bułce tartej
mecooksblogu jest już chleb owsiany i jest to mój ulubiony chleb :) Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić bułek, skoro chleb jest taki pyszny. Wymyśliłam i zrobiłam :) Okazuje się, że wcale się nie pomyliłam. Bułki są naprawdę smaczne. Pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Mojej rodzinie bardzo smakowały, robiłam już drugi raz w tym tygodniu. Składniki: 3/4 szklanki(...)szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta 1/2 szklanki mąki owsianej 4 łyżki płatków owsianych ( użyłam płatków Polskie Młyny) 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek płatki owsiane do posypania bułek Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki płatków owsianych. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut
Agusiowe smakołykiSpolszczony „Gyros” w bułce Gyros to doskonała potrawa na weekend , jeśli chcemy ciut poleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas przygotowywania(...)osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , chilli do smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru sos czosnkowy : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu
Ogrodnik w podróżysię na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych codziennych chlebów na zakwasie, co jakiś czas pojawiają się kolejne bułki. Bywa, że wracam do starych przepisów, ale bywa i tak, że tworzę coś nowego. Ostatnio naszło mnie na bułki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, tym razem bez dodatku ziaren. Powstały bardzo(...)delikatne, super puszyste (to za sprawą użytej mąki), sycące bułki grahamki lub "abrahamki" jak mawia moje najmłodsze Dziecię... ;-) Przepis na ok. 10-12 sztuk. Składniki: - 450g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ1850) - 25g świeżych drożdży - 10g soli (u mnie himalajska) - 40g oliwy, oleju (daję oliwę z wytłoczyn) - 40g grubych otrąb owsianych (lub orkiszowych) - 400g
Smaczne ZdroweWitajcie :) Dzisiaj częstuję pysznymi bułkami, idealnymi na śniadanie lub kolację, ja nimi jestem zachwycona. A przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne, więc szybko nie wysychają. Piekłam już bułki i chleb na jogurcie naturalnym, ale na drożdżach, a w tym przepisie piecze się na sodzie. Robi się ciasto, formuje bułki i do piekarnika. Potrzeba(...)godzinkę żeby były gotowe, więc spokojnie można je rano upiec na śniadanie. Bułki mają bardzo ciekawy smak. Upieczcie koniecznie :) Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 40 dag mąki tortowej 40 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli pół małej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie jogurtowych bułek na sodzie: 1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski
IzabelawkuchniPampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna, miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy(...)pampuchy na słodko... z owocami. Bułki na parze często przygotowywała mama jak byłam dzieckiem. Czasami były bez żadnego farszu a czasami była to czekolada czy owoce. Zawsze jednak smakowały pysznie. Pampuchy mają wnętrze jabłkowe przygotowane z musu jabłkowego Jamar . Dzięki temu bułki na parze nabierają jabłkowej nuty. Składniki: 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka
Kuchnia w oparachJestem absolutną fanką wszystkiego co zapakowane w bułkę – oczywiście pod warunkiem, że to ‘wszystko’ jest wysokiej jakości i do tego świetnie przyprawione – hot dogi ze sklepu meblowego i stacji benzynowych automatycznie odpadają z listy ulubionych Najbardziej w street foodzie kocham fakt, że bez problemu można zrobić go w domu – i to domowy fast food wygra u mnie absolutnie zawsze(...)względem jakości i smaku. Bułka do hot dogów z niedawno dodanego do bloga przepisu i przepyszna, bardzo prosta sałatka z krewetek, która zwala z nóg… To jest pozycja obowiązkowa! KILKA SŁÓW O HOMARZE W czasach kolonialnych w USA praktycznie do końca XIX wieku homarem karmieni byli niewolnicy, więźniowie, trzoda chlewna i bydło. Homarów było mnóstwo – tak dużo, że uważano
Karo in the Kitchenmięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem. Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek . Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami Składniki: 400g mąki pszennej 350g zsiadłego mleka 130g cukru pudru 25g drożdży 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 100g rodzynek cukier puder(...)oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, dodać 150g zsiadłego mleka, wymieszać - tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż drożdże zaczną pracować (20-30 minut) - masło roztopić, ostudzić - po tym czasie dodać ekstrakt
Smakołyki Berenikijakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)czego głównie brakowało mi w poprzednich mąkach, ta lekkość i puszystość jak przy pszenicy. Teraz nareszcie mam jedno i drugie: puszystość i orkisz. Polecam bardzo gorąco, to nasze ulubione bułki, idealnie sprawdzają się również do burgerów. Z podanych ilości wychodzi 10-12 sztuk. Składniki: - 670g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 50g oliwy - 30g świeżych drożdży - 400g (ml) ciepłej wody - 10g soli
Smaczne ZdroweWczoraj na kolację upiekłam bułki do hot dogów. Wojtek sobie zażyczył więc życzenie spełnione :) Bułki są naprawdę pyszne, mięciutkie i pulchne. Nie muszę chyba pisać, że nawet w najmniejszym stopniu nie dorównują tym kupnym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowych bułek, żeby później zachwycać się ich smakiem. To co? Robicie? :) Składniki: 600 g. mąki 30 g. drożdży(...)szklanki ciepłego mleka 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju Dodatkowo: trochę mleka do posmarowania bułek sezam do posypania Wykonanie: Drożdże wkruszyć do miseczki dodać cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut żeby zaczyn podrósł. Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę
Agusiowe smakołykifajny ;) Póki co eksperymentuję z nimi w domu. Teściowa robi z granulatem sojowym i powiem Wam że mi smakuje, ja robię bez. W sumie bez niczego, tylko z tą bułką w mleku. I też jest fajny, więc ile ludzi tyle sposobów, smaków i opinii. Chętnie poznam Wasze sprawdzone przepisy na sznycle! Takie to proste, a jak przychodzi co do czego(...)której na wiosce nie dostanę 😛 Składniki na ok 8 sztuk: 500g szynki wieprzowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała kajzerka 125ml mleka Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania w Tefal Companion: Bułkę namaczamy w mleku ok 15 minut. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze cząstki i wraz z pokrojoną
Kuchnia w czekoladzie