kwestia smaku czy kształtu, ale po usłyszeniu: „ciociu! kocham te kuleczki!!”, wymiękłam. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, będziecie do nich wracać na 100%. Składniki: 6 białych surowych kiełbas pół brokuła 2 czerwone cebule 2 gałązki świeżego majeranku Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody, odstawiamy(...)minut (nie spalą się podczas grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł
Kardamonovygłównie kuskus i jaglaną, a są tez inne ciekawe rodzaje :) Dziś kasza jęczmienna perłowa z białą kiełbasą :) Jednym z pierwszych przepisów na blogu, jest właśnie biała kiełbasa i często jest wyszukiwana na nim, także postanowiłem zrobić inną wersje, z innymi trochę kiełbaskami :) i z troszkę ładniejszymi zdjęciami, niż w pierwszych dniach bloga :D Składniki
Parowar FacetaKiełbasa pieczona w ten sposób jest smaczna i aromatyczna, musztarda francuska i miód nadają jej fajnego lekko słodkiego smaku. Kiełbasę przygotowałam na śniadanie Wielkanocne. Składniki: 4 surowe białe kiełbasy 2 cebule Sól, pieprz 2 łyżki miodu prawdziwego 3 łyżki musztardy francuskiej Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w pióra, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy(...)cebulę, oprószamy sola oraz pieprzem, lekko podsmażamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do miseczki przekładamy miód oraz musztardę, mieszamy, biała kiełbasę nakłuwamy, smarujemy wymieszaną musztardą z miodem. Kiełbasę układamy na cebuli, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaBiała kiełbasa niezmiennie kojarzy się z wielkanocnym śniadaniem oraz pachnącym i gorącym żurkiem. Najwyższy czas i pora by to zmienić. Jest ona na tyle smaczna i aromatyczna, że może stanowić samodzielne danie. Próbując wielu potraw z nią w roli głównej natknęłam się na pieczoną kiełbasę(...)marynacie z suszonych ziół i czosnku. To jest to ! Pachnąca bazylia, tymianek, rozmaryn i słodki karmelizowany czosnek. Jeśli lubicie takie smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 7 białych kiełbas parzonych około 10 ząbków, obranych marynata: 3 łyżki oleju, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta soli, szczypta pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty. Dno naczynia
Życie ze smakiemPieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie(...)rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule ,posolić ,popieprzyć . Ułożyć na niej kiełbasę zalać piwem i piec 40 minut
Kulinarne przemysleniaJeśli ktoś lubi białą kiełbasę, na pewno ten przepis przypadnie mu do gustu. Składniki: 5-6 białych kiełbas parzonych 200 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego jajko łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do miski, dodajemy
e-PrzepisyKulinarneodświeżony przepis na biały barszcz, taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki : * 4 białe surowe kiełbasy * kawałek żeberka wędzonego * kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna * 4 ziemniaki * 4 jajka Farmio ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone
Magiczne Życie MartyTreściwa i prosta w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą. Świetna dla mięsno-ziemniaczanych smakoszy :). Sycący i niewymagający dużego nakładu pracy obiad dla całej rodziny z łatwo dostępnych składników. Smakuje dobrze podana po prostu z ketchupem lub z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram ziemniaków, ważyłam po obraniu 4-5 białych kiełbasek 1/2 świeżej papryki 2 duże(...)podsmażamy wraz z kiełbasą kilka minut, pod koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. dno naczynia żaroodpornego nasmarowałam odrobiną tłuszczu z kiełbasek, wyłożyłam połowę ziemniaków. Posypałam przyprawą do ziemniaków. Następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę kiełbasy z cebulką. Posypujemy ok połową startego na grubych oczkach tarki sera. Kolejno warstwa z pozostałych ziemniaków posypanych przyprawą i kiełbasy. na wierzch zapiekanki
Blog kulinarny S9.PLŻurek na białej kiełbasie zrobiony marzy mi się dość często. Bardzo ważne(...)jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również mój tajemny składnik, dzięki któremu mój żurek zyskuje dodatkowo na... Artykuł Żurek na białej kiełbasie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapotrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się, że jest to strawa ludzi biednych i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy do niej dodano. Oskar Kolberg, urodzony w 1814 roku polski etnograf i folklorysta, który jako pierwszy zebrał i usystematyzował według regionów rodzimą kulturę ludową, w swojej książce Kujawy pisze: Strawę codzienną(...)wykonanie zupy. Możesz także zakwas przykryty gazą wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego
Garniec Magalie1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać(...)gotować z 15 minut. Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry. Do zupy wsypać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, wlać groszek konserwowy z zalewą i krótko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jarzynowa z białą kiełbasą dobrej jakości jest bardzo sycąca, smaczna, aromatyczna, smakuje wybornie
W Mojej Kuchni Lubiężurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Pyszny żurek na zakwasie to zupa, którą zazwyczaj przygotowuje się na Wielkanoc. Tradycyjny żurek wielkanocny wymaga dobrego zakwasu żytniego, wędzonki i oczywiście białej kiełbasy, a do podania jajko ugotowane na twardo. Na co dzień dość trudno dostać dobrej jakości białą kiełbasę i często żurek robię z dodatkiem wędzonej kiełbasy i boczku(...)pietruszka 2 - 3 łyżki majeranku 500 ml zakwasu domowego do żurku 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 200 g wędzonki lub boczku wędzonego 300 g kiełbasy (najlepiej białej) 4 jajka ugotowane na twardo śmietana do podania (opcjonalnie) chrzan (opcjonalnie) Jak zrobić żurek na domowym zakwasie? Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki, następnie gotować
Kuchcik gotujeroku zaszaleliśmy i wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. nie sądziliśmy, że wyjdzie tak pysznie. Przy okazji polecamy świetną przyprawę do żurku od Rafex , wspaniale uzupełnia smak zupy. Składniki 400 g białej kiełbasy 1 duża marchew 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła klarowanego 600 ml zakwasu na żur ( Zakwas na żur ) 2 łyżki przyprawy(...)żurku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Białą, surową kiełbasę zalałem zimną wodą (700 ml), zagotowałem, zebrałem szumowiny i zmniejszyłem płomień. Gotowałem jeszcze 15 min, po czym wyjąłem kiełbasę z wody. Wywar przecedziłem przez gazę, wlałem do garnka, dodałem startą, podsmażoną na maśle marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlałem zakwas, dodałem przyprawę
R'n'G Kitchenzakwasu oraz sztucznych „ulepszaczy”. Z tego przepisu wychodzi dość kwaśny, taki właśnie lubię, jeśli preferujecie łagodne smaki, nie dodawajcie octu. Składniki: 150 g wędzonego boczku 400 g białej kiełbasy surowej 3 ząbki czosnku ziele angielskie 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku sok z połówki cytryny 2 łyżki octu 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki łyżka chrzanu tartego sól, pieprz(...)Następnie wyjmujemy kiełbasę i boczek, zbieramy tzw. szumowiny. Do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan – gotujemy przez chwilę. Mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ocet łączymy ze sobą, zalewamy chochlą gorącego wywaru, mieszamy i tą mieszankę wlewamy do zupy. Zupę ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym
e-PrzepisyKulinarne