PAMPUCHY Z MUSEM JABŁKOWYM, ŚMIETANKĄ I TRUSKAWKAMI

PAMPUCHY Z MUSEM JABŁKOWYM, ŚMIETANKĄ I TRUSKAWKAMI

PAMPUCHY Z MUSEM JABŁKOWYM, ŚMIETANKĄ I TRUSKAWKAMI

Pampuchy to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna,  miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy pampuchy na słodko... z owocami. Bułki na parze często przygotowywała mama jak byłam dzieckiem. Czasami były bez żadnego farszu a czasami... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia w oparach

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.