pączki - 9319 przepisów

Jak zrobić idealne pączki? 3599

zrobić idealne pączki? To pytanie nurtuje pewnie niejedną osobę, która nie ma doświadczeń ze smażeniem domowych pączków lub dopiero uczy się ich przygotowania. Postanowiłam zebrać w jednym miejscu najważniejsze rady dotyczące przyrządzania pączków - przygotowania ciasta, ich formowania i smażenia. Każdy z etapów jest równie ważny, jeśli chcemy uzyskać pyszne, dobrze wyrośnięte pączki. PODSTAWOWE SKŁADNIKI CIASTA NA PĄCZKI Klasyczne pączki przygotowuje(...)się z ciasta drożdżowego. Jest ono nieco delikatniejsze i ma luźniejszą konsystencję, niż ciasto drożdżowe na bułeczki czy inne drożdżowe wypieki. W skład ciasta na pączki wchodzą następujące składniki: MĄKA - Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna (biała), typ 500-550 lub 650. JAJKA - Najczęściej ciasto na pączki przygotowuje się na żółtkach, dzięki którym jest ono wyjątkowo delikatne, choć

Smakołyki Bereniki
Błyskawiczne pączki 21

Błyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem waniliowym i ozdobione czekoladą. Jaką wersję wybierzecie to zależy już od Was. Ja osobiście wolę te z lukrem – nie ukrywając są dużo słodsze :) Sprawdź przepis na Faworki Składniki 250g mąki pszennej(...)mleka w temperaturze pokojowej 40g masła 7g drożdży instant 3 żółtka 2 łyżki cukru kostka smalcu olej do smażenia Dodatkowo marmolada różana cukier puder albo lukier Domowe pączki – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta. W misce ucieramy żółtka i cukier. Masło roztapiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste pączki – najlepszy przepis 15

Przepisów na puszyste pączki jest wiele, ale tylko nieliczne skomponowane są tak, że usmażony pączek jest słodki, puszysty i delikatny. W poniższym przepisie postaram się przedstawić różne triki, które warunkują doskonały efekt. Aby przygotować puszyste pączki należy uzbroić się przede wszystkim w … cierpliwość. Trochę długo to zajmuje, ale warto Pyszne, puszyste pączki jak dla mnie lepsze niż z cukierni(...)Domowe pączki, zawierają same naturalne składniki. Dżem do ich wypełnienia możemy przygotować sami i jest to preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis) , nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego

SmartBake.pl
Domowe pączki 27

Domowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem, lub przygotować domowy lukier. Warto z tego przepisu skorzystać w zbliżający się już wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Na Tłusty Czwartek polecamy również Faworki Składniki 500g mąki pszennej 40ml spirytusu(...)drożdży 1 całe jajko 5 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej) 80g masła olej do smażenia kostka smalcu Przeczytaj również Pączki z białego sera Dodatkowo dżem lub marmolada cukier puder albo domowy lukier Domowe pączki – przepis Przygotowujemy rozczyn – do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze pieczone pączki (7 składników) 189

Najlepsze pieczone pączki Kiedy po raz pierwszy zetknęłam się z przepisem na pączki warszawskie, wiedziałam, że kiedyś będę musiała ich spróbować. Tak miękkie, że rozpadają się w dłoniach, puszyste, tłuściutkie, na śmietanie, żółtkach i maśle. Ten staropolski przepis pochodzi z książki , ,W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Tadeusza Żakieja i ponoć podbija serca wszystkich śmiałków, którzy zdecydują się(...)zrobić. Jest jednak pewien problem – lejące ciasto jest dość wymagające, tłuste, lepkie, a smażenie go to już w ogóle wyższa szkoła jazdy. Przez spory dodatek cukru pączki szybko się rumienią, a jeśli z aptekarską dokładnością nie dopilnujemy temperatury mogą się spalić, zanim środek straci surowość. Do tego zdradzę mój mały, niegodny blogera kulinarnego sekret – bardzo nie lubię smażyć

Wilk Syty
Pączki 275

Smażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe . Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki z nadzieniem różanym, smażone na oleju rzepakowym, wielkością zbliżone do tych kupowanych w cukierni. Choć pączek zawiera około 300 kalorii, w czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zazwyczaj nie możemy oprzeć się zjedzeniu choć(...)jednego . A najlepszy na taką okazję będzie pączek wykonany własnoręcznie, który oprócz wybornego smaku, da nam też dużo satysfakcji płynącej z jego wykonania. Myślę, że dla jednej sztuki nie chciałoby nam się zabierać za przygotowania, gdyż ciasto na pączki wymaga sporo poświęconego czasu, ale już dla kilku sztuk warto pobawić się w smażenie pączków. Aby uniknąć zbyt wielu kalorii, możemy

Smakołyki Bereniki
Sekrety udanych pączków 446

okazji będę Was tutaj zasypywać nie tylko przepisami na karnawałowe wypieki, ale także różnymi ciekawostkami i poradami. Gotowi na kulinarną podróż karnawałową? Pierwsza stacja – sekrety udanych pączków. Serię zaczynamy od tematu, który budzi wiele kontrowersji. Pączki, bo to o nich właśnie mowa. Jak zrobić te idealne? Co zrobią, aby nie wchłaniały tłuszczu, były puszyste, nie wypływało z nich nadzienie(...)prostu, aby zostały okrzyknięte pączkami idealnymi? Sekrety udanych pączków Jak i na czym najlepiej smażyć pączki? Panuje powszechna opinia, że pączki to najlepiej smażyć na tłuszczu zwierzęcym, a dokładniej na smalcu. Dlaczego? Chodzi tu przede wszystkim o temperaturę. Ważne, jest aby tłuszcz nie palił się w wysokiej temperaturze i oczywiście, żeby pączki się nie przypaliły i nie nasiąkały tłuszczem

365 dni dookoła kuchni
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 799

Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje(...)zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowe pączki! Tradycyjne, lekkie i puszyste. Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania, trzeba tylko wyrobić ciasto. Poniższy przepis wydaje się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Zawiera jedynie dużo cennych wskazówek dotyczących smażenia pączków. Składniki : / ok. 20 sztuk • 1 szklanka

KUCHNIA POLSKA
Pączki 249

Pączki... Pulchne, lekkie i puszyste. Złociste, z białą obwódką. Nadziane marmoladą różaną. Wyśmienite w smaku. Niezastąpione w Tłusty Czwartek! Polecam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 10 żółtek jaj; 100 g świeżych drożdży; 1/4 szklanki białego cukru; Aromat rumowy; 2 łyżki octu spirytusowego 10%; 125 g margaryny; 2 szklanki ciepłego mleka; Szczypta soli; 600 g marmolady (u mnie o smaku różanym(...)drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki.  Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia

Gospodyni Miejska
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 124

ciast smażonych w tłuszczu należą pączki, także faworki, znane pod nazwą "chrust". Są to przysmaki karnawałowe. Historia. Pączki są specjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy(...)dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym do wyrobu pączków jest w najlepszym gatunku mąka pszenna. Najodpowiedniejsza jest mąka krupczatka. Przed przygotowaniem ciasta mąkę należy przesiać i ogrzać do temperatury 20 stopni C. Natomiast ilość drożdży jaką należy użyć zależy od rodzaju i ilości jajek, tłuszczu i cukru. Jakość ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Pączki z czarną porzeczką 7

Czas czytania: 3 min Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat najpopularniejszej słodkości karnawału . Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym(...)jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne , a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy

SprawdzonaKuchnia.pl
Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? 16

Postu. Zatem Tłusty Czwartek to jedna z ostatnich okazji do zabawy. Co mówi tradycja o Tłustym Czwartku? Tego dnia powinniśmy zapomnieć o diecie i pozwolić sobie na objadanie się pączkami i faworkami. Zgodnie z tradycją i przesądami, jeśli nie zjemy tego dnia pączka, to kolejne dni w roku może nam się nie wieść. Sprawdź przepis na Serowe pączki Oprócz tradycyjnych(...)pączków z lukrem i cukrem pudrem, tego dnia bardzo smażymy również faworki, popularnie zwane chrustem. Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020r? 20 lutego 2020 r Artykuł Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2020? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki orkiszowe 7

Czas czytania: 3 min Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła(...)pszenica. Ciasto na te pączki różni się nieco od ciasta na pączki tradycyjne, ponieważ jest z mąki orkiszowej, a po wyrobieniu umieszczamy je w lodówce na 2 do 24 godzin. Tego ciasta nie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jak dzieje się to w przypadku klasycznych pączków. Daje to nam możliwość rozłożenia pracy na dwa dni. Jak podaje autorka, pączki

SprawdzonaKuchnia.pl
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 30

Przepis na pączki nie tylko przyda się na Tłusty Czwartek – czasem ma się ochotę zjeść puszyste pączki na specjalną okazję bądź “o tak o”. Pączki tradycyjne przygotowałam w dwóch wariantach – wersji klasycznej i nieco odchudzonej, bo pieczonej. Obie smakują wyśmienicie, chociaż wiadomo – wersja pieczona będzie w smaku bardziej przypominała słodką bułeczkę bądź drożdżówkę, zaś wersja(...)smażona… no chyba nie muszę nic mówić, przepis na pączki mówi sam za siebie. Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta należy uformować pączki (pamiętajcie o nadzieniu!) i pozostawić do wyrośnięcia. Lubicie słodycze? Polecam w takim razie: Pijana wiśnia

A to pestka
Serowe pączki nadziewane frużeliną 98

Karnawał trwa, więc pączki muszą być, tym razem przygotowałam serowe pączki nadziewane frużeliną truskawkowo-arbuzową i dwu kolorowym lukrem ! Przygotowałam 25 pączków serowych, które nadziałam frużeliną po usmażeniu i polukrowałam lukrem z utartego cukru pudru z niewielka ilością zimnej wody, do drugiej części lukru dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Serowe pączki są błyskawiczne w wykonaniu, gdyż nie wymagają zbytniego wysiłku(...)oczekiwania na ich wyrośnięcie jak w przypadku pączków drożdżowych. Nawet formowanie pączków ułatwiła mi metalowa wykrawaczka. Trochę uwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 500 g twarogu półtłustego OSM Czarnków 125 g margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię