drożdżowe - 16813 przepisów

Cytrynowe ciasto drożdżowe 101

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem. W zależności od ilości skórki cytrynowej możecie zrobić bardziej lub mniej cytrynowe. Sprawdź przepis na: Babka piaskowa Składniki na ciasto drożdżowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 10g świeżych drożdży 50g roztopionego(...)mleka 1/4 szklanki wody Dodatkowo 1/2 szklanki cukru starta skórka z 2 cytryn starta skórka z 1 pomarańczy masło 55g roztopionego masła Szybki przepis na: Babka Wielkanocna Cytrynowe ciasto drożdżowe – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miseczki dodajemy mleko, cukier i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok. 15 minut Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 571

Drożdżowe rabarbarlove! Z rabarbaru trzeba korzystać póki można - a że lipiec za pasem, niedługo koniec sezonu. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce(...)połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście

Grunt to przepis!
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 80

Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z ciastem drożdżowym, przychodzę Wam na ratunek! Rad i wskazówek na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, jest multum. Dlatego specjalnie dla Was zebrałam wszystkie najważniejsze i sprawdzone porady w jednym miejscu. Teraz upieczenie idealnego placka drożdżowego czy pysznych drożdżówek nie powinno sprawić problemu. Ciasto drożdżowe – smak dzieciństwa Ciasto drożdżowe to jeden z tych(...)wypieków, który towarzyszy nam od dzieciństwa. Jestem przekonana, że w praktycznie każdym polskim domu piekło się pachnący masłem i kruszonką placek drożdżowy. W moim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe bez zagniatania 235

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :) Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem. Tak więc biegnijcie do sklepu(...)szklanki mąki szklanka cukru szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki mleka szczypta soli Składniki na kruszonkę 50g masła 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru Dodatkowo sezonowe owoce Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis W misce warstwami układamy poszczególne składniki. Ale ich nie mieszamy! Zaczynając od dołu: * rozdrobnione drożdże * cukier * roztrzepane jajka * olej * mleko * mąka * sól Następnie pozostawiamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 340

pory nie byłam fanką chruścików lub inaczej faworków. Czasem je robię i mam przepis na blogu na tradycyjne chruściki/faworki https://ugotujmyto.pl/przepis-na-faworki-chrusciki/ . Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej(...)smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) Składniki: 0,5 kg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży 80 g roztopionej margaryny/masła 1 szklanka mleka 2 jajka dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki

UgotujmyTo.pl
Drożdżowa gwiazda z makiem 22

Drożdżowa gwiazda z makiem to pyszny pomysł na piękny makowiec na Święta Bożego Narodzenia . Puszyste , delikatne , wilgotne ciasto drożdżowe wraz z pełną bakalii masą makową to idealne połączenie, które musi się pojawić na wigilijnym stole. Drożdżowa gwiazda z makiem – pyszne ciasto na Święta Makowiec to jedno z tych ciast, obok sernika i piernika, które obowiązkowo musi pojawić się podczas(...)Świąt Bożego Narodzenia . Najczęściej ciasto drożdżowe ciasto z makiem podaje się w formie strucli makowej (rolady) lub kruchego placka z masą makową. Dziś proponuję Wam makowiec w nieco innym, ale chyba najładniejszym i najbardziej efektownym wydaniu – oto drożdżowa gwiazda z makiem . To ciasto wygląda pięknie i smakuje przepysznie. Maślane , delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe w połączeniu z aromatyczną masą

Na-talerzu.pl
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 229

Paluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe grzebienie z dżemem 321

Czyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą , z bloga z cukrem pudrem , zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym.  Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk:   320 gramów mąki pszennej

Grunt to przepis!
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 127

masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy(...)wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką 227

Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi nie mających czasu na stanie przy tzw. garach, nie lubiących prac kuchennych, a lubiących domowe ciasta drożdżowe. Bo to ciasto nie wymaga wyrabiania! Wystarczy wsypać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki do szklanej miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie(...)wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 210

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy  niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto  to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały(...)słodkich ciast i do wytrawnych wypieków.  Często słyszę, że upieczenie drożdżowego ciasta jest trudne, że nie wychodzi, że zakalec... Najważniejsze jest jedno, jak mawiały nasz babcie : ciasta drożdżowego nie można przeziębić. Trzymajcie je więc w ciepłe, unikajcie przeciągów i nagłych zmian temperatury, a na pewno

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z truskawkami 436

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z owocami 119

Ciasto drożdżowe z owocami Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc(...)wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 243

dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne, a struktura po upieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już były u nas buchty , teraz pora na coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek cukru

Symfonia Smaków