Witamy Was wszystkich serdecznie! Kolejny piękny i słoneczny dzień naszych wakacji. Ostatnio na naszym blogu było dość słono, więc czas na przełamanie smaku! Już wcześniej wspominałyśmy o drożdżowym odrywańcu, który zawojował podniebienia wszystkich, którzy go spróbowali. Jest mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania(...)więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki: 60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki typ 500- 550 (lub mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza) 1 jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe
Symfonia Smakówpoczątkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy
Ratunku obiadPamiętasz ? Jako mała dziewczynka biegłaś do babci ... Wiedziałaś, że czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość
kolorowotorcikowoDrożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię(...)smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 dag drożdży 4 jajka 250 ml mleka 2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić
Smakołyki Berenikiuszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Czy można wymagać czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem
coolinarnastrefa.blogspot.comBabka drożdżowa wilgotna najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc. Babka drożdżowa wilgotna, najlepsza babka z rodzynkami i skórką pomarańczową, jaką kiedykolwiek upiekł mój mąż. Długo świeża, a przy tym mięciutka, puszysta i lekka jak piórko. I co nie mniej ważne - bardzo prosta do zrobienia. Zawsze się udaje, nawet Pawłowi, który nie lubi piec. Wielkanocna babka drożdżowa ma tylko jedną(...)dodatkami do ciasta są cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwięta Wielkanocne tuż, tuż… więc czas na testowanie babek Na razie mam Wam do przedstawienia cztery… Oczywiście najbardziej popularna jest babka drożdżowa, dlatego tę przedstawiam dzisiaj jako pierwszą Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis – znaleziony u Majki na kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno(...)warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. Polecam :)! Babka drożdżowa – Alzacka Składniki na 1 babkę (duża forma) 100 g rodzynek 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania) 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant) 500 g mąki
UgotujmyTo.plpewnością niejedna osoba się ze mną zgodzi, że takie drożdżowe, wielkanocne koszyczki są wyjątkowo urocze. Nie dość, że pięknie wyglądają, pełnią wiadomą funkcje koszyczka to jeszcze... można je zjeść. Mimo, że koszyk może wydawać się dość skompilowanym wypiekiem zapewniam, że wcale do najtrudniejszych nie należy. Zarówno my, jak i nasze dzieci będziemy mieć mnóstwo frajdy podczas ich powstawania. ...Więc(...)może warto upiec drożdżowe koszyczki na tegoroczne Święta Wielkanocne... Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy żółtko + 2 łyżki mleka Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy
Słodka StronaDrożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno(...)podniebienie. Drożdżowe Warkocze Paluchy z Ziołami Prowansalskimi - S kładniki : ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli płaska łyżka ziół prowansalskich odrobina mleka do posmarowania Drożdżowe Warkocze Paluchy z Ziołami Prowansalskimi - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko
Słodka StronaDzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :). Ciasto drożdżowe z rozczynem: Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej): Mąka - powinna być(...)większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może być gorący. Można je też nakryć kołdrą, tam też będzie mu ciepło. *Miałam dołączyć zdjęcie wyrośniętego rozczynu
Moje pyszne gotowanieDrożdżowe ślimaczki z budyniem... Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe. A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami. Zakręcona pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g białego cukru; 100 g margaryny; 40 g świeżych drożdży; 2 jaja; 1 żółtko; 125 ml letniego mleka; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); Szczypta soli. Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie(...)mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować
Gospodyni MiejskaOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą , dyniowe ślimaczki , drożdżówki z borówkami amerykańskimi , teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam(...)się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu
Kulinarne przygody Gatityzakończenie sezonu dyniowego pyszne drożdżowe ślimaczki z nutką pomarańczy. Robiłam już poprzednio dyniowe ślimaczki drożdżowe , więc tym razem postanowiłam je troszkę urozmaicić. Użyłam suszonych brzoskwiń, ale jeśli ich nie macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach(...)Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 łyżki brązowego cukru 50 g roztopionego masła 2 suszone
Kulinarne przygody GatityKolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar , ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową . Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy . Dołączam(...)listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) Składniki: Ciasto 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem
Kulinarne przygody Gatityjuż pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku(...)jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc zapraszam na pyszne, puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru
Kulinarne przygody Gatity