drożdżowe - 16813 przepisów (strona:10/1121)

Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 183

Kiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić.  Inspirowałam się przepisami Angie  i Muny  - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje

Kraina Tysiąca Smaków
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 264

zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 201

Jeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu. Składniki na dość dużą formę lub dwie mniejsze, moja okazała sie troszkę mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2811

barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej(...)miski robota przesiać mąkę. Dodać jajka, sól i cukier. Mleko podgrzać, wsypać drożdże i dodać masło. Gdy masło się rozpuści całość wlać do mąki. Robotem z końcówka do wyrabiania drożdżowych ciast zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty

Ala piecze i gotuje
Bułeczki drożdżowe ze śliwką i kruszonką. 173

Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki " Odstawić do wyrośnięcia, Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , aby powstały grudki. Odrywać kawałki ciasta , formować

Malinowa Kawiarenka
Świąteczny makowiec drożdżowy 270

Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto(...)lukier do ozdoby makowców  * skórka pomarańczowa Helio  do ozdoby makowców  Przygotowanie : Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto

Magiczne Życie Marty
Drożdżowa babka topiona 165

Dzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna(...)niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasto drożdżowe z kruszonką 187

aślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :) C iasto drożdżowe z kruszonką PRZEPIS /na 3 keksówki/   Temperatura pieczenia: 180 o C C zas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 1 kg mąki pszennej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 238

wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych wypieków w wersji słodkiej, aczkolwiek czasami mnie(...)być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%.  Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować

Fabryka pomysłów
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 206

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru  3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko  szklanka mleka  2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka   Dodatkowo: rodzynki 100g  Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe z rabarbarem -przepis na placek drożdżowy 173

Wciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką(...)mleka. Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały. Są lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie! Drożdżowe z rabarbarem Składniki: foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm 150 g cukru 100 g masła, miękkiego 600 g mąki

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 153

Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej(...)staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych 4 szklanki

UgotujmyTo.pl
Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką 110

Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, piknik czy jako słodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań.  W każdej wersji smakują wyśmienicie. Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego) 40 g świeżych drożdży(...)cukru (lub mniej) cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy odrobina mleka Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie

Słodka Strona
Babka drożdżowa po sezonie 138

Babka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie rezygnują z takich ilości żółtek na rzecz całych jajek lub różnych innych zamienników, jak chociażby śmietana. Bo co potem z tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem(...)Najpierw pomyślałam o creme brulee, który uwielbiam. Z siedmiu żółtek jednak ilość wyszłaby mi co najmniej nieprzyzwoita. Hmm... Brioszka może? Brzmi lepiej. W końcu odkopałam stary przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa . Smakowała jednak wspaniale; pamiętam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 163

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką... Puszyste ciasto drożdżowe. Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem. I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula. Bardzo delikatny w smaku. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży; 2/3 szklanki letniej wody; 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli; Łyżka oleju; Szczypta cukru. Masa twarogowa: 250 g białego, chudego twarogu; 1/2 szklanki mleka(...)kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania