opóźnieniem, a moje przygotowania do nich są "w lesie", choć za małe przymiarki i pomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej
Fabryka pomysłówWielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ". Składniki: 380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550), 7 g drożdży
Delicious TitbitsByły muffinki z kabanoskami a teraz bułeczki drożdżowe z dodatkiem kabanosków i cebuli. Smakują wspaniale i nie trzeba robić z nich już kanapki bo zawierają mięsną wkładkę. składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki oregano 2 łyżki roztopionej margaryny 1 szklanka letniego mleka 1 jajko
Monia miesza i gotujeSprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z serem. Delikatna i puszysta drożdżówka z serem, która długo zachowuje świeżość i smak. Domowa drożdżówka z kruszonką idealnie sprawdza się na śniadanie lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser do kawy lub herbaty, którego smak długo się pamięta. Ciasto drożdżowe z serem dzięki połączeniu masła(...)bardzo chrupiącą kruszonkę, a w serze są rodzynki. Uwielbiam, gdy zimą po mieszkaniu rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, a szczególnie gdy jest to właśnie drożdżówka. Przepis na ciasto drożdżowe pozwala na przygotowanie 2 mniejszych lub jednej dużej drożdżówki. Osobiście wolę robić 2 mniejsze, gdyż łatwej się je kroi, a do tego uwielbiam smak dobrze przypieczonego ciasta drożdżowego. Do masy serowej
Kuchcik gotujeDzisiaj mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z kremem budyniowym pâtissière . W odróżnieniu do tradycyjnego ciasta drożdżowego, to ciasto jest nieco cięższe i zdecydowanie bardziej maślane. Po wierzchu polane jest polewą z płatkami migdałów i razem z nią pieczone. To ciasto drożdżowe mi najbardziej odpowiada podane na śniadanie. Czasami lubię sobie z rana dogodzić czymś słodkim. Plus to ciasto(...)znalazł komponuje się z moją poranną kawką Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym Składniki na ciasto drożdżowe z kremem. Ciasto drożdżowe: 25 dkg mąki pszennej 1,5 dkg świeżych drożdży 4 dkg cukru pudru 1 jajko 6 dkg letniego mleka 7 dkg roztopionego masła bez soli Krem budyniowy
MeCooksDzisiaj coś dla miłośników ciast drożdżowych – ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem lub dowolnymi owocami sezonowymi. Internety opanowują właśnie różniaste wymuskane, wycudowane wypieki z truskawkami, a człowiekowi czasem trzeba takie zwykłe ciasto drożdżowe, jakiego smak pamiętamy z dzieciństwa. Jesli wahacie się, czy wypróbować przepis, to może pomoże wam opinia mojego taty, że dawno tak dobrego ciasta nie upiekłam(...)wiem czy to komplement, czy może powinnam się obrazić, bo piekę dość sporo Przepis wypatrzyłam na instagramie i pochodzi stąd . Dlaczego właśnie chciałam wypróbować ten przepis na drożdżowe z truskawkami? Bo jest dość nietypowy. Nie robimy tutaj żadnego rozczynu z drożdży, a wszystkie składniki wrzucamy do michy i zostawiamy na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc, bo chciałam piec
Mieszam w GarnkuCzas czytania: 3 min Puszyste ciasto drożdżowe z owocami Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy . Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy(...)dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej kruszonki , więc jest i kruszonka o smaku cynamonowym . Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z owocami jest prosty i to, co istotne ciasto drożdżowe
SprawdzonaKuchnia.plRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread(...)Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 – 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Najlepsze wypieki drożdżowe robię sama. Może to brzmi nieskromnie, ale to akurat nie jest tylko moja opinia. Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku są puszyste, lekkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Na śniadanie
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread(...)Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 – 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Najlepsze wypieki drożdżowe robię sama. Może to brzmi nieskromnie, ale to akurat nie jest tylko moja opinia. Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku są puszyste, lekkie, wilgotne, długo zachowujące świeżość. Na śniadanie
mojewypiekiinietylkoPowidła zrobione (link tutaj) , to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami. Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy- zarówno wizualny jak i smakowy- naprawdę przyjemny, bo ciasta drożdżowego nie da się nie lubić :) Mimo, że ślimaczki są do siebie 'przyklejone', to bardzo łatwo się od siebie odrywają, wcale
Kraina Miodem PłynącaGwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem jest mieszanka cynamonu, cukru i kakao ale można je przygotować z nutellą, masą makową, marmoladą czy nadzieniem orzechowym. Ciasto wygląda bardzo efektownie przez co może być ozdobą świątecznego stołu . Źródło Składniki(...)blaszce . Posmarować go roztopionym masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki na największą blachę z piekarnika: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 3,2% 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200 g mąki pszennej(...)zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców. Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski
Świat CiastaChleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :) Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb
Z butelką mleczka w tleDłuuugo czekał na mnie ten przepis. Kiedyś nie umiałam robić ciasta drożdżowego, jak się już nauczyłam to nie mogłam się nacieszyć chałką. W końcu zrobiłam i teraz chyba chałka pójdzie w kąt, bo to ciasto ma w sobie chałkę i smarowidło na raz. Jedyny problem w tym przepisie jest taki, że wychodzi z niego strasznie małe ciasto - wystarczające zaledwie(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka Wrzucamy wszystko do miski, mieszamy byle jak i przekładamy do maszyny do pieczenia. Ustawiamy na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po 1,5 godzinie wyrzucamy ciasto na posypany mąką blat i szybko zarabiamy aby je odgazować. Wałkujemy lub rozciągamy rękoma ciasto na prostokąt, możliwie cienki. Smarujemy ok 50g roztopionego masła, posypujemy cynamonem
Z butelką mleczka w tleJakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 1 paczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka(...)Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski. W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć. Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego masła
SMYKWKUCHNI