składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate
Anielska Kuchnia Anipełnoziarniste drożdżowe naleśniki z ricottą, duszonym jabłkiem z cynamonem polane miodem Jeżeli jeszcze nie smażyliście drożdżowej wersji naleśników to marsz do kuchni i patelnie na gaz!! Te naleśniki pobiły w smaku wszystkie jakie do tej pory miałam okazję zjeść. I nawet te czekanie zostało im przeze mnie wybaczone. A tak po za tym cieszę się, że w końcu mogłam
More food, love and dreamsjest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam(...)stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :) Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik
charlotte gotujerazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :) A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO
Serce zamknięte w formie pysznościpieczywa albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym(...)wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyChrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDrożdżowy placek z owocami Moja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami
Ciastkozercypowszechnie wiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę
CiastkozercyPodstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę(...)foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu cukrem pudrem
prawdziwe jedzenieSezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I
Truskawkowa FiestaPo raz kolejny jabłka w roli głównej :) tym razem w formie pierożków, które są wręcz idealne na taki dzień jak dzisiaj :D Składniki: - 2 szklanki
Malinowo w kuchniRogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam
ciastkarnia na kruchym spodzieTa jajecznica z drożdżami wzbogaci nas w witaminy z grupy B, aminokwasy, sole mineralne. Składniki: 5 - 10 dag drożdży piekarskich, świeżych 1 duża cebula 2
Proste PotrawyTo jeszcze jedna propozycja na Tłusty Czwartek. Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6
Proste PotrawyPadło hasło - zjadłbym rogalików, wiec dwa dni później wzięłam się w garść, podwinęłam rękawy i zaczęłam pichcić te małe cudeńka :) Składniki: - 500 g mąki - 2 jajka
Malinowo w kuchni