Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady
Przepisy AleksandryMyślałam, że mi się nie uda, ale wyszedł świetny! Wygląda przepięknie na wielkanocnym stole i nie jest taki trudny do zrobienia. Ciekawa dekoracja :) Jeżeli przygotowałaś/e
Przepisy AleksandryCoś pomiędzy pizzą a tartą. Coś na szybko, ale bardzo smacznie. Kto nie jest na diecie ten sobie może pozwolić, choć i tym na diecie polecam
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój
Symfonia SmakówPomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki
Zabawa smakiemPulchne- rumiane-pachnące . Dobre na ciepło i zimno . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniPrzepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze raz by miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od
Magiczne Życie MartyBardzo ciekawa przekąska do piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z sezamem i czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję
Magiczne Życie MartyKiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego
Smaczna PyzaDomowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką
Smaczna PyzaDziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym
Fabryka pomysłówZapraszam Wam po pyszny przepis na rwaniec drożdżowy. To miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe o aromacie cytryny i pomarańczy. To ciasto drożdże zawsze wychodzi i zawsze smakuje tak samo pysznie. Ciasto drożdżowe jest popularnym ciastem cukierniczym, często używanym do pieczenia. Może być używany do robienia pysznych ciast, ciastek i innych deserów, od słodkich po wytrawne. Ciasto drożdżowe może przybierać(...)różne formy – ciasto drożdżowe na pizzę, ciasto drożdżowe cytrynowe itp.. Przepisy są bardzo podobne, jednak każdy różni się odrobiną dodatków. Tym razem przygotuję ciasto drożdżowe z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Będzie miało super posmak cytrusów. Rwaniec drożdżowy składniki Rwaniec drożdżowy – dodatki cytrusowe – posypka Ciasto drożdżowe – dodatkowo Rwaniec drożdżowy przepis Ja zazwyczaj używam do wypieku ciasta drożdżowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem Ciasto japońskie , czyli maślane ciasto drożdżowe z cynamonem to łatwy przepis na pyszny podwieczorek. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe , koniecznie wypróbujcie tego zawijanego, słodkiego chlebka. Jest idealny do kawy, herbaty i mleka. Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta(...)mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek. Nasze zawijane
Lekcje w kuchniwskazane osobom z nadwagą. Jak też z powodu składników niewskazane osobom cierpiącym np. na niewydolność wątroby. A są też takie osoby, które wolą suche ciasta typu keks, albo ciasto drożdżowe. Warto się skupić nad tym ostatnim rodzajem ciasta. Czyli nad tym, które w swoim składzie posiada miedzy innymi drożdże. Poza drożdżami jest niewiele składników w cieście drożdżowym. Gdyż oprócz nich(...)Najważniejsze zadanie stoi przed drożdżami. Zadaniem drożdży piekarniczych jest spulchnianie ciasta. Po dodaniu drożdży do reszty składników powstają w cieście pęcherze gazu, które powodują wyrastanie ciasta. I dlatego ciasto drożdżowe zwiększa swoją objętość nawet o sto procent. Niewyrośnięte, ale upieczone ciasto drożdżowe może tworzyć tak zwany zakalec. Wówczas posiada zbitą konsystencję. I chociaż można je zjeść, to jednak nie jest
ProstePesto.pl