drożdżowe - 16813 przepisów (strona:15/1121)

Drożdżowe pierogi z pieczarkami 130

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem 324

Ciasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Drugie śniadanie z Fitellą #10 Drożdżowe muffiny z wiśniami 129

Cześć! Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł! Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli, bardzo smaczne i pożywne połączenie. Polecam! Pozostałe pomysły na drugie śniadanie z Fitellą znajdziesz TUTAJ. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Maślane jagodzianki (bułeczki drożdżowe) 117

Witajcie! Kto z Was pamięta z dzieciństwa zajadanie się jagodziankami? Czy to domowymi, czy to kupionymi w cukierni, ważne że bułeczkami drożdżowymi z jagodami! Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami. Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-) Zapraszam! Według

Pora coś zjeść
Ciasto drożdżowe z owocami 313

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-). Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym

Pora coś zjeść
Drożdżowe racuchy śniadaniowe 184

Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-). Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 154

warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej 0,5 litra maślanki łyżeczka soli  50 g świeżych drożdży garść siemienia lnianego Maślankę podgrzałam, aby była ciepła, lecz nie gorąca. Rozpuściłam

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 130

się tylko do foremki. Z podanych składników wychodzi jedna wielka keksówka lub 2 mniejsze,  ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki

W kuchni Karmel-itki
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 251

cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron

Blondynka Gotuje
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 552

ardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożd ż owe - prosty przepis PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików)   Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 369

cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżowe a'la racuchy 146

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia.   Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej

Słodkości i nie tylko
Drożdżowy placek z owocami 174

Prosty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z oregano 127

Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka oregano  szczypta soli 2 łyżki oleju 100 g szynki parmeńskiej w plastrach pół małej cebulki czerwonej 4 łyżeczki keczupu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 4-5 pomidorów suszonych z oleju Mleko

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z marmoladą 115

Małe drożdżowe ciasteczka - ślimaczki nadziewane marmoladą. Ładnie sie prezentują i wspaniale smakują. Moja córeczka je uwielbia. składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml letniego mleka 2 łyżki margaryny 1żółtko 3 łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 4-5 łyżek marmolady o dowolnym smaku Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do mleka dodać cukier i rokruszone drożdże, dokładnie wymieszać aby składniki

Monia miesza i gotuje