Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis

Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis

Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis

Bardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

rogaliki drożdżowe, drożdżowe, pieczenie, ciasto, jajko, konfitura, mąka, proste i szybkie przepisy, cukier, masło orzechowe, pizza , pizza przepis, ciastka , ciasto na pizze, lekka, placki, susz, ciasteczka, słodkie, szybkie ciasto, szybki ciasto, jajka nadziewane, proste i szybkie ciasto, proste ciasto, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, lekkie ciasto, orzechowe ciastka, puszyste ciasto, ciastka orzechowe

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
monika smakoszka, 15 kwietnia 2013 22:34:38

ale rumiane i muszą byc chrupiące :) a takie właśnie lubię ...pycha :)

pieczone truskawki, 15 kwietnia 2013 22:36:46

ja jestem cienka w zawijaniu, Twoje są śliczne! :)

Zuzanna Stasina, 15 kwietnia 2013 22:51:22

aż ślinka mi cieknie :)

COOLinarna Strefa, 16 kwietnia 2013 00:02:51

Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie, puszyste. :)

COOLinarna Strefa, 16 kwietnia 2013 00:03:41

Zawinięty rogalik nawet byle jak, upieczony i rumiany wygląda pięknie. ;)

COOLinarna Strefa, 16 kwietnia 2013 00:04:08

Nie pozostaje nic innego jak tylko upiec przy najbliższej okazji. ;)

Anonymous, 28 kwietnia 2013 23:42:40

Przepis fajny ale czy aby na pewno potrzebna aż cała kostka masła na 50 dag mąki? Czy nie dałoby się tego przepisu odchudzić? Ja na 70 dag mąki daję tylko 7 dag Kasi i piekę pyszną bułkę drożdżową z rodzynkami i żurawiną. Pozdrawiam wszystkich łasuchów

COOLinarna Strefa, 29 kwietnia 2013 00:05:57

Oczywiście, że można, ale będą miały na pewno wtedy mniej maślany smak. :) Ponadto wolę użyć do ciasta drożdżowego dobrej jakości masło niż margarynę. ;) Pozdrawiam!

Anonymous, 23 czerwca 2013 20:38:42

Własnie piekę Twoje rogaliki. tylko ze wkladam truskawki do srodka. zobaczymy jak wyjda ;)

COOLinarna Strefa, 23 czerwca 2013 20:44:52

Czekam na relację! :) Z truskawkami również powinny być wyśmienite. Ja dziś z truskawkami piekłam ciasto kruche. Niebawem przepis wrzucę na blog. :)

Agnieszka Żurek, 18 lipca 2013 11:00:34

Ile rogalików wychodzi z tej porcji?

COOLinarna Strefa, 18 lipca 2013 19:28:34

Przyznam szczerze, że nie liczyłam (zależy też jakiej wielkości będą to rogaliki). Porcja jest z 0,5 kg, u mnie były dwa pełne (z górką) talerze obiadowe. Dla 4 osób.

Anonymous, 21 sierpnia 2013 18:09:19

zapomniałaś w przygotowaniu o soli

COOLinarna Strefa, 21 sierpnia 2013 19:24:02

Dzięki za czujność! :) Już zaktualizowałam.

Anonymous, 22 sierpnia 2013 19:21:45

Polecam wszystkim, przed chwilą zrobiłam, są FANTASTYCZNE!!!

COOLinarna Strefa, 22 sierpnia 2013 21:00:26

Bardzo się cieszę, że smakują. :)

Anonymous, 3 września 2013 21:10:37

moim zdaniem należy dodać więcej cukru, ale ogólnie przepis super, rogaliki wyszły pyszne! :) dziękuję

Kill Yourself, 15 września 2013 14:21:56

jestem w trakcie przygotowywania jeszcze tylko rozwałkować ,zwinąć i upiec no i wtedy wyjdzie szydło z worka jaki ze mnie ciastkarz :P

COOLinarna Strefa, 15 września 2013 14:32:34

:) Na pewno wyjdą. :) Daj później znać jak wyszły. :)

Kulinarna Fuzja, 5 listopada 2013 01:17:39

Pięknie tu u Ciebie! A i no rogaliki cudowne :)

Anonymous, 18 listopada 2013 13:13:27

Przepyszne!!!pierwsze juz wyszly z piekarnika i zniknely...sprobuje zrobic zdjecia nastepnym...jak zdoze...

COOLinarna Strefa, 18 listopada 2013 22:39:10

Cieszę się, że Ci smakowały. :) I konieczne prześlij zdjęcie jak zrobisz następnym razem - opublikuję. :)

Anonymous, 20 listopada 2013 20:08:47

ja właśnie czekam na ciasto-30minut przerwy na przygotowanie masy,mojej ulubionej-makowej!

COOLinarna Strefa, 20 listopada 2013 20:37:14

Ale zazdroszczę. :) Podziel się wrażeniami smakowymi po upieczeniu rogalików. I co ważniejsze jak przyrządziłaś nadzienie makowe. :) Pozdrawiam!

Anonymous, 21 listopada 2013 21:42:21

rogaliki przepyszne, ale cukru to trzeba więcej niż dwie łyżki, bo za mało słodkie :) może warto w przepisie dopisać? masa makowa kupiona, wzbogacona przeze mnie migdałami, rodzynkami. Moja mama robi sama amsę- uciera mak, dodaje zółtko, roztopione masło, mokre rodzynki , olejek migdałowy i orzechy i to własnie ta masa jest najlepsza !

COOLinarna Strefa, 21 listopada 2013 21:58:10

Stopień słodkości rogalika zależy przede wszystkim od użytego nadzienia, ale również od własnych preferencji smakowych (jedni wolą słodsze, inni mniej słodkie wypieki :)). Jak rogalik jest za mało słodki to zawsze można go później posypać cukrem pudrem albo polukrować. Bardzo dziękuję za komentarz. Niech również służy innym. :)