Bardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lu... czytaj dalej...
ale rumiane i muszą byc chrupiące :) a takie właśnie lubię ...pycha :)
Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie, puszyste. :)
Zawinięty rogalik nawet byle jak, upieczony i rumiany wygląda pięknie. ;)
Nie pozostaje nic innego jak tylko upiec przy najbliższej okazji. ;)
Przepis fajny ale czy aby na pewno potrzebna aż cała kostka masła na 50 dag mąki? Czy nie dałoby się tego przepisu odchudzić? Ja na 70 dag mąki daję tylko 7 dag Kasi i piekę pyszną bułkę drożdżową z rodzynkami i żurawiną. Pozdrawiam wszystkich łasuchów
Oczywiście, że można, ale będą miały na pewno wtedy mniej maślany smak. :) Ponadto wolę użyć do ciasta drożdżowego dobrej jakości masło niż margarynę. ;) Pozdrawiam!
Własnie piekę Twoje rogaliki. tylko ze wkladam truskawki do srodka. zobaczymy jak wyjda ;)
Czekam na relację! :) Z truskawkami również powinny być wyśmienite. Ja dziś z truskawkami piekłam ciasto kruche. Niebawem przepis wrzucę na blog. :)
Przyznam szczerze, że nie liczyłam (zależy też jakiej wielkości będą to rogaliki). Porcja jest z 0,5 kg, u mnie były dwa pełne (z górką) talerze obiadowe. Dla 4 osób.
moim zdaniem należy dodać więcej cukru, ale ogólnie przepis super, rogaliki wyszły pyszne! :) dziękuję
jestem w trakcie przygotowywania jeszcze tylko rozwałkować ,zwinąć i upiec no i wtedy wyjdzie szydło z worka jaki ze mnie ciastkarz :P
Przepyszne!!!pierwsze juz wyszly z piekarnika i zniknely...sprobuje zrobic zdjecia nastepnym...jak zdoze...
Cieszę się, że Ci smakowały. :) I konieczne prześlij zdjęcie jak zrobisz następnym razem - opublikuję. :)
ja właśnie czekam na ciasto-30minut przerwy na przygotowanie masy,mojej ulubionej-makowej!
Ale zazdroszczę. :) Podziel się wrażeniami smakowymi po upieczeniu rogalików. I co ważniejsze jak przyrządziłaś nadzienie makowe. :) Pozdrawiam!
rogaliki przepyszne, ale cukru to trzeba więcej niż dwie łyżki, bo za mało słodkie :) może warto w przepisie dopisać? masa makowa kupiona, wzbogacona przeze mnie migdałami, rodzynkami. Moja mama robi sama amsę- uciera mak, dodaje zółtko, roztopione masło, mokre rodzynki , olejek migdałowy i orzechy i to własnie ta masa jest najlepsza !
Stopień słodkości rogalika zależy przede wszystkim od użytego nadzienia, ale również od własnych preferencji smakowych (jedni wolą słodsze, inni mniej słodkie wypieki :)). Jak rogalik jest za mało słodki to zawsze można go później posypać cukrem pudrem albo polukrować. Bardzo dziękuję za komentarz. Niech również służy innym. :)