placki - przepisów 15918

  1. Placki ziemniaczane ze śmietaną
    Placki ziemniaczane ze śmietaną

    Placki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba zawsze będzie mi przypominał dom rodzinny. Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych składników. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej Sól Pieprz Śmietana(...)jogurtu natułanego Olej do smażenia Placki ziemniaczane ze śmietaną – przepis Obierz ziemniaki i dobrze je umyj, następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach Pokrój cebulę w drobną kostkę, dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz i wymieszaj wszystko z ziemniakami Rozgrzej olej na patelni oraz nałóż łyżką ziemniaki formując je w okrągły kształt, placki powinny mieć grubość

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Wielowarstwowy tort korzenny
    Wielowarstwowy tort korzenny

    też bardzo cienkie, ale nie przezroczyste - na plackach kolejno ułożyć talerz lub dno tortownicy o średnicy 20cm, nożykiem odkroić resztę ciasta, skrawki pozostawić na papierze razem z plackiem - rozwałkowane placki nakłuć gęsto widelcem, razem z papierem ułożyć na sobie, schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni - z lodówki wyjmować pojedynczo placki (chyba że zmieści(...)deską do krojenia lub wypełnioną czymś tortownicą), pozostawiając je na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej (obciążenie nie może być zbyt duże, żeby masa nie wypłynęła spomiędzy placków), dzięki temu placki bardziej zespolą się z masą, a wierzch się wyrówna - resztę masy budyniowej na ten czas należy schłodzić - po zdjęciu obciążenia wierzch i boki ciasta posmarować masą, obsypać dość

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  3. Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie
    Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie

    Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja
    Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja

    bogate dodatki. Nie ma tylko przepisu na klasyczne placki ziemniaczane z cukrem. O wszystkim innym, co może wam przyjść do głowy w kontekście placków, autorka na pewno pomyślała. 100 przepisów na placki wg. Picante Jalapeno Karolina Polkowska z bloga picante-jalapeno.blogspot.com potraktowała placki i placuszki jako ćwiczenie na kreatywność i pole do popisu dla swoich umiejętności z zakresu(...)jest bardzo korzystny. Znajdziemy tu przepisy na placuszki warzywne np. szpinakowe, mączne (także z mniej oczywistych mąk np. z kasztanowej), z otrębami, ziarnami i orzechami. Z jajkiem sadzonym, placko-burgery, gdzie placek zastępuje bułkę, placko-kanapki, placko-hotdogi, sakiewki z nadzieniem. Moja koleżanka Irmina używała placków, żeby przemycać swoim dzieciom zdrowe składniki np. warzywa czy ziarna, których by normalnie

    Przepis pochodzi z bloga Ugotowane pozamiatane, prowadzonego przez Kamila Tokarska.

  5. Indyjskie placki roti
    Indyjskie placki roti

    Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku i połączą. Placki puchną od pary wodnej, aż na końcu całe są lekko nadmuchane. Po upieczeniu i przełożeniu na talerz roti staną się płaskie, gdyż ujdzie z nich powietrze(...)stron niewielką ilością oleju. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 placków roti. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą. Przy rozwałkowywaniu placków nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż mogą wyjść suche. Placki, podczas smażenia na patelni, należy przewracać kilkakrotnie, dzięki czemu będą bardziej napowietrzone. Roti można przechowywać szczelnie zawinięte w folię aluminiową lub zamknięte

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Placuszki z serkiem ricotta
    Placuszki z serkiem ricotta

    Placuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Placki ziemniaczane na 20 sposobów
    Placki ziemniaczane na 20 sposobów

    Placki ziemniaczane mogą być nudne? Otóż nie ! Przekonajcie się sami, na ile ciekawych sposobów możemy je przygotować! Oto 20 smacznych przepisów :) 1. Placki ziemniaczane z młodą kapustą 2. Placki ziemniaczane z kurczakiem na ostro 3. Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 4. Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 5. Placki ziemniaczane(...)grzybami leśnymi 6. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków i szczypiorkiem 7. Placki ziemniaczane z chrzanem 8. Placki ziemniaczane z chili 9. Placki ziemniaczane wiejskie 10. Placki ziemniaczane z rybą 11. Placki ziemniaczane dwudniowe 12. Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym 13. Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 14. Placki ziemniaczane

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna Kuchnia, prowadzonego przez Tradycyjna Kuchnia.

  8. Placki na tortille
    Placki na tortille

    konserwantów czy starych produktów. Tortillę odkryłam kilka lat temu w jakimś lokalu, ale nie zasmakowała mi. Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro(...)dużego jaja) i rozwałkowujemy podsypując mąką orkiszową, żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego :) Wielkość placków dostosowujemy do wielkości patelni, którą nagrzewamy dość mocno i nie używając tłuszczu pieczemy kolejno placki. Kiedy położony placek zacznie "puchnąć" wtedy odwracamy go i dopiekamy z drugiej strony.  Tak upieczone placki trzymamy

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  9. Pszenne placki z jalapeno i chili
    Pszenne placki z jalapeno i chili

    wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda(...)nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć). Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków. Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Placki po węgiersku
    Placki po węgiersku

    Placki po węgiersku... Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane. Polane gulaszem wołowym. Z dodatkiem kolorowych papryk. Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru(...)łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie; Olej. Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 3 czubate łyżki mąki pszennej; 1 duża cebula; 2 jaja; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Gulasz wołowy: W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  11. Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego
    Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego

    Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego... Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni. Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym. Całość smakowicie zawinięta. Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi! Składniki: Placki kebabowe: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; 3/4 szklanki wody; 1/3 szklanki oleju; 1 łyżeczka(...)misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).  Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki. Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. W międzyczasie przygotować sałatkę.  Tuńczyka odsączyć z oleju.  Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka
    Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka

    wydatek, bo koszt jest wyższy niż chlebka z najwyższej półki cenowej – 7-8 zeta. W zamian dostajecie kilka bladych placków. Nic dziwnego, że paczki z tortillami zalegają sklepach, gdyż popyt ogranicza wysoka cena. A leżeć mogą długo, gdyż placki mocno napakowane są chemią, utrwalaczami, które sztucznie wydłużają im życie. Tortille domowej roboty z czasem stają się czerstwe(...)rozwałkowane trafia na rozgrzaną patelnię. Obserwowanie nadymających się pod wpływem temperatury jak baloniki placków to jeden z fajniejszych spektakli kulinarnych. Oczywiście, powtórzmy to raz jeszcze, możecie kupić sklepową tortllę to łatwy i szybki patent na ekspresowe jedzenie. Jednak nie zawsze warto iść na łatwiznę. Kupując gotowe placki zdecydowanie przepłacamy! W wersji domowej za 4 tortille zapłacicie 1 zł, wobec

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  13. Jabłecznik orzechowo serowy
    Jabłecznik orzechowo serowy

    Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto. Przełożenie placka placek 1 masa serowa placek 2 masa jabłkowa placek 3 masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce(...)Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto. Przełożenie placka placek 1 masa serowa placek 2 masa jabłkowa placek 3 masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce

    Przepis pochodzi z bloga w mojej kuchni, prowadzonego przez Jadzia.

  14. Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis
    Placki Ziemniaczane - Najlepszy przepis

    zbiera się szereg czynników, natomiast jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór ziemniaków. Odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni jednak nie wszystkie nadają się na placki. Polecam wybór mączystych, niewodnistych ziemniaków, które posiadają wiele skrobi, mają jasny i sypki miąższ (Typ C). Do popularnych mączystych odmian ziemniaków w Polsce należą m.in.: Bryza,  Augusta, Gracja(...)Ibis, Tajfun, Gustaw. Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Placki Ziemniaczane -  Składniki:  4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól  pieprz Placki Ziemniaczane -  Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  15. Placek po węgiersku
    Placek po węgiersku

    Placek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki i od tego czasu przygotowuje je często na obiad. Przepis na placki ziemniaczane jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni. Składniki na placki patrz tutaj(...)mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju

    Przepis pochodzi z bloga NA MOIM TALERZU, prowadzonego przez Signorina Gotuje.

Wybierz stronę :