placki - 22990 przepisów (strona:8/1533)

Najlepszy placek a'la tortilla!!! 170

końcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm  ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie?:) Wielokrotnie robiłam, zawsze coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :) Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku(...)dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia

Kraina Miodem Płynąca
Placki kukurydziane 169

polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych , ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)! Placki kukurydziane Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa) 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego(...)składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię. Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek

UgotujmyTo.pl
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 249

cebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę(...)mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty

Świat Domowej Kuchni
Placki z cukinii 175

ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej(...)wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Letnie placki ziemniaczane 286

smak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula(...)mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
chrupiące placki ziemniaczane z barbecue i z twarożkiem... 210

gorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
592. Crêpes vonnassiennes, czyli placki z..... ziemniakami?! 148

placki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną  (inspiracja) Z djęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za to placki dobre były. Choć myślałam, że ten ziemniak będzie bardziej wyczuwalny i w ogóle, że skończą w koszu.. no, bo niby takie placki mogą być dobre(...)takie zaskoczenie, bo I nie smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały  taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne.  Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć

More food, love and dreams
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 173

Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :). Składniki na placki: ok. 2 kg ziemniaków 2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże czerwone cebule(...)gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące

Apetyczna babeczka
Kluchy, pierogi, naleśniki, krokiety,placki, pizze itp 177

waflach   Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem    Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2  Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami

Aga w kuchni
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 185

pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie(...)Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by ser się zrumienił

Gorący kąsek
Placki ziemniaczano-cebulowe 160

solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.  Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to porostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki(...)lekko posolić i odstawić na sicie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Placki z gotowanych ziemniaków 251

wiesz co zrobić z wczorajszymi, ugotowanymi ziemniakami? Świetnie się składa! Poznaj sprawdzony, recyklingowy przepis na placki z gotowanych ziemniaków, które od lat przygotowuje się w moim domu. Są puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne placki ziemniaczane. Zawsze prosiłam swoją mamę, aby mi je zrobiła. Dziś robię placuszki dla swoich dzieci(...)Zapraszam na smaki dzieciństwa. Placki są bardzo proste i oczywiście szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedynie dobrze rozgnieść ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka. Moje dzieci uwielbiają puszyste, chrupiące i usmażone na złoto placki z gotowanych ziemniaków. Te placuszki możesz podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Placki z ugotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym Składniki na placki

Ania gotuje
Kuchnia na trudne czasy. Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego 208

Kuchnia na trudne czasy. Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego . Cz. 2 Dzisiaj druga część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko(...)prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy kotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych. A warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, kapusta, ziemniaki, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , czy bataty dają duże pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Wpis pt. Kuchnia na trudne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quritto quesadilla tortille z kurczakiem i kukurydzą 120

Meksykańskie Quritto jak z restauracji KFC. Quesadilla z farszu zapieczonego pomiędzy dwoma plackami pszennej tortilli. Nadzienie z kawałków pikantnego kurczaka, kolorowej papryki i słodkiej kukurydzy z sosem barbeque. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować przepis od podstaw, łącznie ze wskazówkami do samodzielnego usmażenia pszennych placków tortilli. Tortille składają się z mąki pszennej, oleju rzepakowego, wody i odrobiny soli – niezwykle(...)proste i błyskawiczne w przygotowaniu placki. W moim przypadku żadna wizyta w KFC nie może obejść się bez zamówienia słynnego Quritto. Bywały dni, że Quritto jedliśmy zbyt często i zawsze znalazł się pretekst by odwiedzić po drodze KFC. Na szczęście opamiętaliśmy się i na obecną chwilę jemy od czasu domową, swojską wersję Quesadilli. Nie chcę się chwalić, ale wydaje

ProstePesto.pl
Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla. 135

/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-480x270.jpg"],"description":"Tortilla to placek nale\u015bnikowy rodem z meksyku. Poznaj sprawdzony tradycyjny przepis na tortill\u0119 domow\u0105. Taki placek mo\u017cesz wykorzysta\u0107 na co dzie\u0144. Mo\u017cesz z nich(...)zauważymy pojawiające się pęcherzyki powietrza a od spodu zaczną pojawiać się ciemne przypieczone plamki. Po usmażeniu placków układajmy je jeden na drugim przykrywając wilgotnym ręcznikiem (gorące tortille szybko tracą wilgoć). Zostawmy je do wystygnięcia pod lekko wilgotnym ręcznikiem. Uwagi: Tradycyjne meksykańskie placki tortilla wykonuje się z użyciem smalcu, ale można też z powodzeniem użyć masła. Instagram Oznacz @prostepesto

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania