placki - 19694 przepisów (strona:6/1313)

Placki kukurydziane 69

polepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych , ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)! Placki kukurydziane Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa) 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego(...)składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię. Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek

UgotujmyTo.pl
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 110

cebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę(...)mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty

Świat Domowej Kuchni
Placki z cukinii 64

ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej(...)wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym

upichcic
Letnie placki ziemniaczane 158

smak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula(...)mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
chrupiące placki ziemniaczane z barbecue i z twarożkiem... 67

gorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
592. Crêpes vonnassiennes, czyli placki z..... ziemniakami?! 52

placki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną  (inspiracja) Z djęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za to placki dobre były. Choć myślałam, że ten ziemniak będzie bardziej wyczuwalny i w ogóle, że skończą w koszu.. no, bo niby takie placki mogą być dobre(...)takie zaskoczenie, bo I nie smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały  taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne.  Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć

More food, love and dreams
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 54

Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :). Składniki na placki: ok. 2 kg ziemniaków 2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże czerwone cebule(...)gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące

Apetyczna babeczka
Kluchy, pierogi, naleśniki, krokiety,placki, pizze itp 64

waflach   Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem    Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2  Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami

Aga w kuchni
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 81

pieprzem. Dzielimy masę na dwie części i formujemy w okrągłe, płaskie placki o grubości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie(...)Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej więcej 3 minuty, by ser się zrumienił

Gorący kąsek
Placki ziemniaczano-cebulowe 55

solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.  Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to porostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki(...)lekko posolić i odstawić na sicie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem

Monia miesza i gotuje
Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla. 5

/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/tortilla-480x270.jpg"],"description":"Tortilla to placek nale\u015bnikowy rodem z meksyku. Poznaj sprawdzony tradycyjny przepis na tortill\u0119 domow\u0105. Taki placek mo\u017cesz wykorzysta\u0107 na co dzie\u0144. Mo\u017cesz z nich(...)zauważymy pojawiające się pęcherzyki powietrza a od spodu zaczną pojawiać się ciemne przypieczone plamki. Po usmażeniu placków układajmy je jeden na drugim przykrywając wilgotnym ręcznikiem (gorące tortille szybko tracą wilgoć). Zostawmy je do wystygnięcia pod lekko wilgotnym ręcznikiem. Uwagi: Tradycyjne meksykańskie placki tortilla wykonuje się z użyciem smalcu, ale można też z powodzeniem użyć masła. Instagram Oznacz @prostepesto

ProstePesto.pl
Placek po zbójnicku – przepis 14

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLACEK PO ZBÓJNICKU Placek po zbójnicku – to tradycyjny placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz, z gęstym i sycącym sosem. Idealne danie na jesienne pochmurne dni. Placek po zbójnicku można podawać na różne sposoby w postaci małych placuszków polanych sosem czy też jednego dużego placka złożonego(...)pół. Placek po zbójnicku – przepis Placek ziemniaczane składniki: 1kg ziemniaków, 3 łyzki mąki pszennej, 2 jajka, 1 cebula Sól, pieprz do smaku, Olej do smażenia. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy

Księga-Smaku
Placek po cygańsku 44

Placek po cygańsku to pyszny placek ziemniaczany z wyśmienitym sosem z mięsa mielonego, pomidorów i ogórków kwaszonych. Jak dla mnie, jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać(...)dodajemy marchew, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący

e-PrzepisyKulinarne
Placki z młodych ziemniaków z twarożkiem 33

usmażeniu nadmiar tłuszczu można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Moim ulubionym dodatkiem do placków z młodych ziemniaków jest twarożek z dodatkiem koperku, a niektórzy domownicy jedzą je z gęstą śmietaną. Najlepsze są od razu zdjęte z patelni, wtedy są najbardziej chrupiące. Mam nadzieję, że również lubicie placki ziemniaczane i je robicie. Składniki na placki ziemniaczane: (na około 16 sztuk(...)pozwolić mu się dobrze zapiec. Przed każdym nałożeniem na patelnię placków masę wymieszać, aby była jednolita konsystencja. Składniki na twarożek dobrze wymieszać widelcem i podawać do jeszcze ciepłych placków. Zobacz również: placki ziemniaczane

Kuchcik gotuje
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 188

sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki:  * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane(...)smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek- 2 małe ząbki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz Placki: Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę. Uformować koło o grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty (jak pizza). Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania