Placki z kiszonej kapusty Ukraiński przepis na fuczki bieszczadzkie. Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej popularne w Bieszczadach. Proste placki z kapusty kiszonej i ciasta naleśnikowego są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczych. Fuczki to zarazem doskonały pomysł na szybki i tani obiad, bo zrobisz je błyskawicznie(...)zjesz jeszcze szybciej. Placki z kiszonej kapusty smaży się na patelni, tak samo, jak inne placki warzywne albo syrniki - rosyjskie placki z serem . Najczęściej podawane są ze śmietaną albo sosem. Przepis na placki z kiszonej kapusty pochodzi z książki O!Ukraina Weroniki Marczuk. Jak napisała, pochodząca z Ukrainy, autorka, to "najszybciej pożyczany i adaptowany przepis
Cztery FajeryProteinowe placki paleo. Lekkie i puszyste placuszki proteinowe z bananem na zdrowe śniadanie , przekąskę lub podwieczorek . Placki smakują niesamowicie i są bardzo sycące! Jajka , białko w proszku, dojrzałe banany składają się na te niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe placki . Te placuszki stanowią pełnowartościowy posiłek , z dodatkiem orzechów i gorzkiej czekolady smakują wyśmienicie! Proteinowe placki paleo są idealne(...)Banany rozgniatamy widelcem i przekładamy do miski. Wbijamy jajka i białko w proszku. Miksujemy całość za pomocą miksera do momentu połączenia się składników. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Przekładamy je ostrożnie bo są delikatne. Usmażone placki posypujemy posiekanymi orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady. Proteinowe placki paleo nie zawierają owsa
Zdrowy Styl Joannyilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki , gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonową Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej 65g masła 40g cukru pudru 1 żółtko(...)polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta - ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje
Smakołyki BerenikiRóżnego rodzaju placki warzywne robię bardzo często. Oczywiście najpopularniejsze to są placki ziemniaczane, ale coraz częściej sięgam po cukinię, z której też przygotowuję placki i nie tylko. Z uwagi na to, że mam niektóre warzywa z własnego ogrodu to nie jest to żaden problem zrobić coś szybkiego na obiad bez wychodzenia z domu. Placki warzywne zazwyczaj(...)smażę na patelni, ale tym razem zrobiłam pieczone placki z cukinii. O ile do placków ziemniaczanych nie musimy odciskać startych ziemniaków to robiąc pieczone placki z cukinii to tę czynność trzeba wykonać obowiązkowo. W przeciwnym razie masa będzie zbyt rzadka, a dodając więcej mąki placki nie będą tak smaczne. Masę warzywną można doprawić według własnego uznania
Danka PichciDziś u nas na obiad był pyszny placek po węgiersku . Placek po węgiersku to placek ziemniaczany w towarzystwie gulaszu z dużą ilością mięsa oraz warzyw takich jak marchewka, papryka, cebula oraz pieczarki. Placek po węgiersku to bez wątpienia treściwy posiłek, idealny na jesienny obiad. Osobiście uwielbiam to danie i staram się często je przyrządzać. Zawsze dzielę(...)sobie pracę, ponieważ placek po węgiersku to dość czasochłonne danie. I tak jednego dnia przygotowuję większą porcję gulaszu i podaję go z kaszą gryczaną, a następnego dnia smażę placki ziemniaczane i podaję je z odgrzewanym gulaszem. Według mnie odgrzewany gulasz smakuje jeszcze lepiej, a z plackiem ziemniaczanym to już w ogóle pycha! Polecam bardzo mój sprawdzony przepis
Gotuj z PrezesemPlacek zbójnicki vel.po węgiersku 😉 Chyba każdy zjadł raz w życiu placka po węgiersku 😉, który z Węgrami nie ma nic wspólnego i zapewne jadąc na przykład na urlop do Węgier, nie zjesz tam placka po węgiersku. Zapewne zjesz tam Gulasz, który jest obecny wszędzie i tutaj jedna z teorii głosi, że placek po węgiersku u nas też(...)nazwą placek zbójnicki, pochodzi z Podhala polskiej lub słowackiej stronie. Słowacji była pod panowaniem Austro-Węgier i stąd prawdopodobnie ta nazwa 😉. Bez względu skąd dokładnie pochodzi placek zbójnicki vel.po węgiersku, jest pyszny i czasami trzeba zjeść węgierskie danie, które z Węgrami nie ma nic wspólnego. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim
RafalCookMałdrzyki to pyszne placki przygotowywane z twarogu. Największą popularnością cieszą się w Małopolsce, regionie swojego pochodzenia. Te placuszki są pyszne i treściwe. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Fantastycznie pasują też do nich świeże owoce lub dobra konfitura. To idealny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie czy słodki podwieczorek. Małdrzyki – placuszki z twarogu Wyglądają jak klasyczne racuszki(...)wysokiej jakości tłustego lub półtłustego białego sera. Ciekawostką jest to, w przepisie na małdrzyki dodatek mąki jest naprawdę niewielki. Dzięki temu to twaróg gra w nich pierwsze skrzypce, a placki mają niepowtarzalny smak. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Główna gwiazda – twaróg Twaróg jest podstawą przepisu, a jego smak jest wyraźnie wyczuwalny w placuszkach. Gdy więc macie w planach przygotowanie
Na-talerzu.plPlacki z cukinii z siemieniem lnianym są delikatne i lekkie. Zamiast mąki wykorzystałam zmielone siemię lniane, które nadało im nieco ciemniejszego koloru. Przygotowuje się je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej! Idealne dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej , jak również bezglutenowej i bezlaktozowej . Jest to kolejny wariant keto placków z cukinii których jestem(...)ogromną fanką (sprawdź również jajeczne placki z cukinii oraz pieczone placki z cukinii ). Gorąco polecam Przepis na placki z cukinii z siemieniem lnianym Składniki średnia cukinia (około 300 g) łyżeczka soli 2 łyżki siemienia lnianego * (28 g) 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej smakowy 2 jajka
WegePrzepisgram 2 jajka 4 spore łyżki mąki pszennej pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18% bądź gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz olej do usmażenia placków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii – Wykonanie Cukinię umyć dokładnie, uciąć oba końce. Cukinii nie należy obierać, tylko dokładnie umyć jej skórkę. Najlepsza cukinia do placków to młoda cukinia(...)niewielkiej wielkości placuszki za pomocą łyżki, placuszki mają być dosyć płaskie, by ładnie się obsmażyły, Smażyć z każdej strony przez około 2 minuty do uzyskania lekko zarumienionych placków. Po usmażeniu poukładać placki na ręczniku papierowym, by ręcznik wciągnął nadmiar tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak podawać placki z cukinii? Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym
To Musisz Wiedziećplacki na tortille gotowe. Zrobi je każden jeden, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni syn. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 Placki na tortille to genialny patent na szybką przekąskę lub lancz. Problem w tym, że te kupowane w sklepie są napakowane chemią jak drogeria. Nie ma sensu ich kupować(...)placki na tortille bardzo łatwo można zrobić w domu. Sprawa jest naprawdę prosta, a składniki na pewno masz w spiżarce. Wystarczy garść mąki, olej i woda. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie
Niedzielny kucharzżeby urozmaicić im posiłki śniadaniowe. Te placuszki są bardzo puszyste i delikatne, idealne dla małych pociech. Wystarczy cukier puder lub odrobina dżemu i pyszne, choć słodkie śniadanie gotowe. Na placki skuszą się na pewno również dorośli, więc warto zrobić większą porcję. Placki robi się bardzo szybko, więc nie trzeba wcześniej wstawać, aby przygotować śniadanie dla całej rodziny. Jeśli(...)papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjetakich z pewnością zalicza się dzisiejsza propozycja. Co prawda wymaga chwili przygotowania. Jednak uważam, że efekty są warte zainwestowania trochę większej ilości czasu i pracy. Mowa jest o plackach z cukinii. Jako super zdrowy dodatek idealnie do nich pasuje łosoś wędzony. Jest on nie tylko świetnym źródłem białka, ale także – lub przede wszystkim – zdrowych tłuszczy i kwasów(...)kakao i słodzik zostały pominięte. Zauważyliście pewnie, że lubię śniadania w postaci różnego rodzaju placków i racuchów. Ostatnio na blogu pojawiły się racuchy bananowe , jakiś czas temu były też pankejki dyniowe . Tylko wszystkie one były na słodko. Nadszedł więc czas na jakiś przepis na placki wytrawne! Cukinia rewelacyjnie spisała się w tej roli. Keto placki z cukinii same
Modern Cave Girlmęża robot kuchenny. Kupiona tarcza do ziemniaków, nie ściera ich tak gładko jak klasyczna tarka, tylko w takie drobne nitki-farfocelki. I z takiego ziemniaczanego materiału, przyszło mi robić placki. Jak tylko zaczęłam zdejmować je z patelni, przyszła mi na myśl nazwa „kudłacze”, właśnie z powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom(...)zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam te plackowe chwile. Plackowym mistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata. Tata zawsze
Mieszam w Garnkuplacków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nim i nie przepada. Ale raz na jakiś c z as robię je dla siebie :) Skła dniki: 5-6 dużych dużych ziemniaków 1 jajko 1 cebulka kilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków) sól, pieprz sok z połowy cytryny Dodatki: śmietana cukier co kto lubi :) Sposób przygotowania: 1. Robimy placki(...)ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy. 2. Smażymy placki i serwujemy z ulubi onymi dodatkami - u mnie ze śmietaną i cukrem! Smacznego
Kuchnia domowa Anigdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek, smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać. inspiracją były przepisy z tej i tej strony składnik i ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczka(...)soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody. placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki bazylii
Stare Garywyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco, prawda?! Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :) Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :) Placek: * dynia- 500 g * mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej) * skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana) * cukier(...)duże * skórka z połowy pomarańczy * przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu oraz gałki muszkatołowej Sos toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść
Kraina Miodem Płynącakońcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie?:) Wielokrotnie robiłam, zawsze coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :) Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku(...)dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia
Kraina Miodem Płynącapolepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych , ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)! Placki kukurydziane Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa) 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego(...)składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię. Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek
UgotujmyTo.plcebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę(...)mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty
Świat Domowej Kuchniziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej(...)wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym
upichcicsmak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula(...)mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki
Codzienna kuchnia niecodziennagorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplacki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną (inspiracja) Z djęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za to placki dobre były. Choć myślałam, że ten ziemniak będzie bardziej wyczuwalny i w ogóle, że skończą w koszu.. no, bo niby takie placki mogą być dobre(...)takie zaskoczenie, bo I nie smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne. Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć
More food, love and dreamsPlacki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :). Składniki na placki: ok. 2 kg ziemniaków 2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże czerwone cebule(...)gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące
Apetyczna babeczkawaflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchni