wersje wytrawną z dodatkiem drobno poszatkowanej cebulki. Jednak czasem robię również wersje niewytrawną bez dodatku cebulki, ale za to z dużą ilością cukru oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka! Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden duży(...)ułóż placki na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu a następnie na suchy talerz. Nie nakładaj placków jeden na drugi, by nie spowodowało to, rozmiękczenia się placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij 5 kg! Czy węglowodany tuczą? Sprawdź jak je jeść bez ograniczeń! Sałatka grecka Bruschetta
To Musisz WiedziećQuesadilla (queso – ser) to znane danie kuchni meksykańskiej, składające się z podgrzanych placków tortilla, roztopionego sera i dodatków, które w klasycznym przepisie są opcjonalne. Ja przygotowałam quesadilla z kurczakiem w wersji na ostro z domowo robionymi plackami tortilla. Tylko palce lizać! W meksyku quesadilla stanowi danie śniadaniowe, ale w ciągu dnia również jest sprzedawana na ulicach jako przekąska(...)najbardziej popularnych należy quesadilla z kurczakiem (na którą przepis poniżej) lub z chorizo. Ja zrobiłam wersję pikantną, gdyż świetnie komponuje się z warzywami i wędzonym serem. Polecam samemu zrobić placki tortilla, tak jak w przepisie poniżej, jednak wiem że nie zawsze jest to możliwe. Od razu zaznaczam: z kupnymi plackami danie też smakuje bardzo dobrze. Lubicie kuchnię meksykańską
A to pestkaoleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy(...)łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :) placki w piekarniku placki z botwinki
Bon Appetit Małgorzatyzdrowe placki owsiane z bananem odkryłam niedawno na blogu http://www.olgasmile.com/placki-owsiane.html , a już od tego czasu kilkakrotnie je przygotowywałam. Bardzo żałuję, że nie znałam ich wcześniej! Placki nie zawierają cukru, nie są smażone na tłuszczu, a mąkę pszenną w przepisie można zastąpić mąką żytnią… Nigdy bym nie pomyślała, że takie zdrowe jedzenie może być tak smaczne(...)Oczywiście najlepiej podawać placki z jogurtem naturalnym z dodatkiem np. cynamonu lub miodu ale też można zaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananem Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka
UgotujmyTo.plpomidorowo-bazyliowego oraz surówką z sałaty, roszponki i kalarepki. Dzieci twierdzą co prawda, że cukinii nie lubią ale tutaj została przemycona tak skutecznie, że nawet nie zorientowały się i placki w mig zniknęły ;) S kładniki: cukinia 2 małe szt, około 400g mąka kukurydziana lub jaglana 1,5 szklanki mielone siemię lniane 1 łyżeczka sól 0,5 łyżeczki kurkuma, słodka(...)oczkach. Dodać mąkę, siemię lniane, sól, przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. Na patelni (najlepiej z powłoką teflonową lub ceramiczną) rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nakładać dosyć cienkie placki (około 0,5 cm). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik
głodny alergikmamy gwarancje jakości i przede wszystkim świeżości produktu. Poniżej znajdują się dwa przepisy. Tortilla pszenna charakteryzuje placki wytwarzane w Hiszpanii, natomiast kukurydziana (u mnie kukurydziano - pszenna) Meksyk. Tortilla Placki - Tortilla Pszenna Składniki: 500 g mąki pszennej 125 g smalcu jajko pół łyżeczki soli 250 ml letniej wody Tortilla Placki - T ortilla Kukurydziano - Pszenna Składniki(...)szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 180 ml ciepłej wody Tortilla Placki - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy
Słodka Stronapółplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i warzywka. Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy. Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki
Maminek kulinarnyPrawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki(...)maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki. Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy. Placki należy odwrócić kilka razy. Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki
Maminek kulinarnytylko śmietany. - olej do smażenia Wylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę. Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!! Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą stronę. Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą(...)minuty. Podglądamy co chwila jak się rumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, jak nie masz to też żadna katastrofa. I to już wszystko. Twaróg z czosnkiem kładziemy na placki i zajadamy. SMACZNEGO. Ja podałam z sałatą lodową doprawioną octem jabłkowym, oliwą z oliwek i solą ziołową.Posypałam szczypiorkiem i pomidorkiem. CMOK
Pasje JolkiPlacek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE(...)małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiwstawić ten przepis na bloga. Może nie wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne. Składniki placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki, pieprz, sól. sos: 250 g pieczarek, 800 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 garść suszonych grzybów, 1 kostka(...)grzybowa, 1 sos borowikowy Knorr, pieprz, 1 cebula. Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy placki, nakładając łyżką na rozgrzany olej na patelni. sos: Mięso myjemy pod zimną wodą
Aga w kuchniilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki , gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Placek ze śliwkami i polewą cynamonową Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej 65g masła 40g cukru pudru 1 żółtko(...)polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta - ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje
Smakołyki Berenikigram 2 jajka 4 spore łyżki mąki pszennej pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18% bądź gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz olej do usmażenia placków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii – Wykonanie Cukinię umyć dokładnie, uciąć oba końce. Cukinii nie należy obierać, tylko dokładnie umyć jej skórkę. Najlepsza cukinia do placków to młoda cukinia(...)niewielkiej wielkości placuszki za pomocą łyżki, placuszki mają być dosyć płaskie, by ładnie się obsmażyły, Smażyć z każdej strony przez około 2 minuty do uzyskania lekko zarumienionych placków. Po usmażeniu poukładać placki na ręczniku papierowym, by ręcznik wciągnął nadmiar tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak podawać placki z cukinii? Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym
To Musisz Wiedziećplacki na tortille gotowe. Zrobi je każden jeden, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni syn. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 Placki na tortille to genialny patent na szybką przekąskę lub lancz. Problem w tym, że te kupowane w sklepie są napakowane chemią jak drogeria. Nie ma sensu ich kupować(...)placki na tortille bardzo łatwo można zrobić w domu. Sprawa jest naprawdę prosta, a składniki na pewno masz w spiżarce. Wystarczy garść mąki, olej i woda. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie
Niedzielny kucharzżeby urozmaicić im posiłki śniadaniowe. Te placuszki są bardzo puszyste i delikatne, idealne dla małych pociech. Wystarczy cukier puder lub odrobina dżemu i pyszne, choć słodkie śniadanie gotowe. Na placki skuszą się na pewno również dorośli, więc warto zrobić większą porcję. Placki robi się bardzo szybko, więc nie trzeba wcześniej wstawać, aby przygotować śniadanie dla całej rodziny. Jeśli(...)papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjetakich z pewnością zalicza się dzisiejsza propozycja. Co prawda wymaga chwili przygotowania. Jednak uważam, że efekty są warte zainwestowania trochę większej ilości czasu i pracy. Mowa jest o plackach z cukinii. Jako super zdrowy dodatek idealnie do nich pasuje łosoś wędzony. Jest on nie tylko świetnym źródłem białka, ale także – lub przede wszystkim – zdrowych tłuszczy i kwasów(...)kakao i słodzik zostały pominięte. Zauważyliście pewnie, że lubię śniadania w postaci różnego rodzaju placków i racuchów. Ostatnio na blogu pojawiły się racuchy bananowe , jakiś czas temu były też pankejki dyniowe . Tylko wszystkie one były na słodko. Nadszedł więc czas na jakiś przepis na placki wytrawne! Cukinia rewelacyjnie spisała się w tej roli. Keto placki z cukinii same
Modern Cave Girlmęża robot kuchenny. Kupiona tarcza do ziemniaków, nie ściera ich tak gładko jak klasyczna tarka, tylko w takie drobne nitki-farfocelki. I z takiego ziemniaczanego materiału, przyszło mi robić placki. Jak tylko zaczęłam zdejmować je z patelni, przyszła mi na myśl nazwa „kudłacze”, właśnie z powodu odstających farfocelków. Ale wiecie co, takie grubsze starcie, wyszło plackom(...)zrobiłam je w kilka minut, nie pościerałam sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam te plackowe chwile. Plackowym mistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata. Tata zawsze
Mieszam w Garnkuplacków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nim i nie przepada. Ale raz na jakiś c z as robię je dla siebie :) Skła dniki: 5-6 dużych dużych ziemniaków 1 jajko 1 cebulka kilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków) sól, pieprz sok z połowy cytryny Dodatki: śmietana cukier co kto lubi :) Sposób przygotowania: 1. Robimy placki(...)ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy. 2. Smażymy placki i serwujemy z ulubi onymi dodatkami - u mnie ze śmietaną i cukrem! Smacznego
Kuchnia domowa Anigdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek, smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać. inspiracją były przepisy z tej i tej strony składnik i ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczka(...)soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody. placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów) 1/4 szklanki bazylii
Stare Garywyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco, prawda?! Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :) Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :) Placek: * dynia- 500 g * mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej) * skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana) * cukier(...)duże * skórka z połowy pomarańczy * przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu oraz gałki muszkatołowej Sos toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść
Kraina Miodem Płynącakońcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie?:) Wielokrotnie robiłam, zawsze coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :) Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku(...)dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.) No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia
Kraina Miodem PłynącaZiemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast cebulę i czosnek na drobnych. Dodajemy przyprawy, majeranek, jajko, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy cienko olejem. Układamy cieniutkie placki. Z wierzchu znowu smarujemy cieniutko olejem. Pieczemy w temp. 200°C przez 25 minut. Następnie przewracamy placki na drugą stronę na kilka minut by zarumieniły się też(...)drugiej strony. Podajemy z sosem. Składniki na sos mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Cieszymy się plackami w wersji
QuchniaKarolipolepszenie nastroju zapraszam Was na placki kukurydziane… Pyszne, puszyste i delikatne… Przepis znalazłam na Kuchennych , ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)! Placki kukurydziane Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa) 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego(...)składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię. Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem, golden syropem, syropem klonowym, ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem lub czymkolwiek
UgotujmyTo.plcebule 100 g masła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę(...)mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty
Świat Domowej Kuchniziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia zawiera w sobie dużo wody, albo nadmiar wody po prostu odlać, kiedy cukinia troszkę poleży. Do miski dodajemy resztę składników i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażone placki najlepiej(...)wyłożyć na papierowe ręczniki, by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówki: Placki z cukinii można podawać z cukrem, gęstą śmietaną czy sosem czosnkowym
upichcicsmak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula(...)mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki
Codzienna kuchnia niecodziennagorącym oleju smażyć rumiane, nie za grube placki z każdej strony, odkładać je na ręcznik papierowy twaróg śmietankowy wymieszać z jogurtem, szczypiorkiem posiekanym, solą ziołową i podać z plackami placki z twarożkiem świetnie smakują i są syte na obiad - dzięki dodaniu tartej bułki placki są bardzo chrupiące................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplacki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną (inspiracja) Z djęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za to placki dobre były. Choć myślałam, że ten ziemniak będzie bardziej wyczuwalny i w ogóle, że skończą w koszu.. no, bo niby takie placki mogą być dobre(...)takie zaskoczenie, bo I nie smakowały jak ziemniaki, po II były dobre, a po III miały taką fajną pulchną strukturę, trochę inną od zwykłych placków, może już prędzej coś na kształt klusek czy czegoś takiego, takie leciutkie, delikatne. Zupełnie nie cieszę się na ten weekend, zbyt dużo rzeczy mam do zrobienia/nauczenia, nawet mi się o tym myśleć
More food, love and dreamsPlacki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :). Składniki na placki: ok. 2 kg ziemniaków 2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże czerwone cebule(...)gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące
Apetyczna babeczkawaflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchni