placki - 19963 przepisów (strona:4/1331)

Placek po węgiersku 251

pomidorowego\r","2 \u0142y\u017cki papryki s\u0142odkiej w proszku\r","ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sol\r","olej do sma\u017cenia\r","3 \u0142y\u017cki \u015bmietany 12%"],"name":"Placek po w\u0119giersku","cookTime":"PT2H","prepTime":"PT15M","totalTime":"PT2H15M","author":"Kos\u0105 po patelni","recipeInstructions":["Pieczarki czy\u015bcimy i kroimy w kostk\u0119, tak samo papryk\u0119. Cebul\u0119(...)drobnych oczkach ziemniaki i cebul\u0119. Dodajemy przeci\u015bni\u0119ty czosnek, jajko ,m\u0105k\u0119 i doprawiamy sol\u0105 i pieprzem. Dok\u0142adnie mieszamy i odlewamy wod\u0119.\r","Placki sma\u017cymy na oleju na du\u017cej patelni, r\u00f3wnomiernie na ca\u0142o\u015b\u0107 nak\u0142adaj\u0105c warstw\u0119 ziemniak\u00f3w, wyg\u0142adzaj\u0105c \u0142y\u017cka powierzchni\u0119

Kosą po patelni
Ciasto Marcinek 36007

tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia - po upieczeniu wszystkich placków można je zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika spożywczego i przechowywać przez kilka dni lub od razy przełożyć masą - placki po ostygnięciu są delikatne i należy uważać przy ich przenoszeniu, jeśli jednak niektóre połamią się, nie przeszkodzi(...)kilkanaście godzin Marcinek jest niewątpliwie ciastem pracochłonnym, gdyż przygotowanie aż tylu warstw wiąże się z co najmniej całym popołudniem przygotowań, a następnie żmudnym pieczeniem kolejnych placków (jeśli macie piekarnik, w którym możecie piec dwa placki na raz, skorzystajcie z tego, skróci to znacznie czas pieczenia). Wymaga też nieco siły, bo rozwałkowywanie ciasta na tak cienkie placki jest dość

Smakołyki Bereniki
tortille pszenne - przepis na domowe placki 96

Może to kwestia rodzaju mąki, a może należało mleko dodawać do mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki.  Uwaga dodatkowa  - placki, zimne,prosto z lodówki,  są pyszne z masłem i solą !  składniki ( podaję tak jak w przepisie -  na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej(...)podzielić na 12 kawałków i uformować kuleczki ( wyszło mi 16 kulek). Przykryć i odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać mocno patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się

Stare Gary
Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 66

mnie ochota na te właśnie placuszki więc je zrobiłam, a i przy okazji sfotografowałam więc przepis wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :) Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :) Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ(...)polewą czekoladową , którą zachwalałam w poprzednim poście :))) Jednak dżem czy jogurt naturalny z odrobiną miodu będą również fantastycznym dodatkiem, z resztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :)  Placki bananowe: * płatki owsiane- 2 szklanki * banany- 2 szt. * sok bananowy- 3/4 szklanki  * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa

Kraina Miodem Płynąca
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 78

Placek jajeczno - ziemniaczany z serem (szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację,  a składniki potrzebne, na pewno masz w domu) Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;) Składniki: - 2 jajka - 1 duży ziemniak - pół cebuli  - 4 plasterki sera żółtego -sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki(...)starkowanego ziemniaka i pokrojoną cebule. Wszystko ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 2. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i łyżką wykładamy całą masę. Czekamy 3-4 minutki, łopatką podbieramy delikatnie placek i sprawdzamy czy się już usmażył z jednej strony, jeżeli tak to przewracamy go na drugą stronę. I tak parę razy , po to aby środek placka nie był

Gotuj Z Muzyką
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 242

głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :) W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych Szwajcarów) podaje, że robi się je z podgotowanych ziemniaków, a część że z surowych. Ja postanowiłam zrobić z surowych i troszkę po swojemu. Znacie(...)podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną. Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków, nie zawiedziecie się :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki po syryjsku 166

Placki po syryjsku  - przepis: Składniki: (8 placków) 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 1 mała średniej wielkości cebula 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 nitki szafranu (opcjonalnie) szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta mielonej ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Placki po syryjsku - jak zrobić? Ziemniaki obrać, zetrzeć(...)misce, dodać jajko, paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i opcjonalnie nitki szafranu (smak szafranu jest delikatnie wyczuwalny po usmażeniu placków). Wymieszać, dodać mąkę, by ciasto zrobiło się gęste. Na rozgrzany na patelni olej nakładać kopiastą łyżkę ciasta, formując placki, smażyć na rumiano z każdej ze stron. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. z kwaśną śmietaną

Moje Qulinaria
Najlepsze placki ziemniaczane 12

Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na dwie frakcje: z cukrem albo na słono. Jedni nie wyobrażają sobie jedzenia placków ze śmietaną, drudzy zarzekają się, że nigdy-przenigdy nie tkną placka ze słodkimi dodatkami. Osobiście reprezentuję drugą grupę, bo tak było u nas od zawsze. I nie żeby nie próbowałam posypywać chrupiących placków cukrem, tylko jakoś nie przepadam za nimi(...)takim wydaniu. Co innego taki gorący, chrupiący, złoty placek z kleksem śmietany... Toż to poezja kulinarna, uniesienie, istny karnawał dla kubków smakowych i wszystkich zmysłów:) Przygotowanie dobrych placków to wbrew pozorom nie "bułka z masłem", ale zdradzę Wam kilka moich sposobów:) Po pierwsze - ziemniaki. W czasach, gdy wybór ziemniaków jest tak szeroki, jak wybór samochodów na giełdzie, warto zwrócić

Obiad gotowy
Przepis na najlepszy placek po węgiersku. Nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w domu 7

Placek po węgiersku, czasem nazywany też plackiem po zbójnicku, to danie, które zazwyczaj zamawiamy w restauracjach, jednak wcale nie jest tak trudno zrobić go w domu. I będzie to najlepszy placek, jaki do tej pory jedliście. Skorzystajcie z naszego przepisu. Placka po węgiersku można znaleźć w menu niemal każdej restauracji serwującej tradycyjną kuchnię polską, jednak w praktyce(...)przyzwoitego niezwykle trudno. Jeśli placek nie jest usmażony bezpośrednio przed podaniem na świeżym oleju, a gulasz został przygotowany z najgorszej jakości mięsa i różnych proszków, a do tego kucharz już na talerzu polał go ketchupem i majonezem (nieraz właśnie taki nam podano ), bardzo łatwo można się zrazić. Tymczasem placek to naprawdę pyszne danie. Najlepszy, jaki jedliśmy, wyszedł

Kulinarna Polska
Placki z cukinii i groszku z piekarnika 11

Placki z cukinii i groszku z piekarnika Pieczone placki warzywne to świetny pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie wymaga stania przy kuchni, odwracania i pilnowania czy nic się nie przypala. Wystarczy parę minut na przygotowanie składników, resztę załatwi za nas piekarnik. Co najlepsze tak przygotowane placki będą dużo zdrowszą alternatywą dla tych smażonych(...)letni obiad, a nawet pożywną zdrową przekąskę! Są pyszne na ciepło zaraz po przygotowaniu, ale spokojnie możemy przechować je w lodówce i zjeść także na zimno w roli przekąski. Placki zachęcają także uroczym zielonym kolorem. Takie dania są dobrym pomysłem na przekonanie dzieci do zjedzenia większej ilości warzyw, Intensywnie zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka. Po więcej pomysłów

Healthycreations.pl
Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! 50

wersje wytrawną z dodatkiem drobno poszatkowanej cebulki. Jednak czasem robię również wersje niewytrawną bez dodatku cebulki, ale za to z dużą ilością cukru oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka! Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden duży(...)ułóż placki na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu a następnie na suchy talerz. Nie nakładaj placków jeden na drugi, by nie spowodowało to, rozmiękczenia się placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! Herbata odchudzająca – pij ją codziennie i schudnij 5 kg! Czy węglowodany tuczą? Sprawdź jak je jeść bez ograniczeń! Sałatka grecka Bruschetta

To Musisz Wiedzieć
Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro 54

Quesadilla (queso – ser) to znane danie kuchni meksykańskiej, składające się z podgrzanych placków tortilla, roztopionego sera i dodatków, które w klasycznym przepisie są opcjonalne. Ja przygotowałam quesadilla z kurczakiem w wersji na ostro z domowo robionymi plackami tortilla. Tylko palce lizać! W meksyku quesadilla stanowi danie śniadaniowe, ale w ciągu dnia również jest sprzedawana na ulicach jako przekąska(...)najbardziej popularnych należy quesadilla z kurczakiem (na którą przepis poniżej) lub z chorizo. Ja zrobiłam wersję pikantną, gdyż świetnie komponuje się z warzywami i wędzonym serem. Polecam samemu zrobić placki tortilla, tak jak w przepisie poniżej, jednak wiem że nie zawsze jest to możliwe. Od razu zaznaczam: z kupnymi plackami danie też smakuje bardzo dobrze. Lubicie kuchnię meksykańską

A to pestka
Placki z botwiny i cukinii 75

oleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy(...)łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)  placki w piekarniku placki z botwinki

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania