Bardzo lubimy z Marcinem krokiety. Nasze ulubione to te z pieczarkami i żółtym serem, którym do tej pory byliśmy wierni. Jednak czas wypróbować coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz
Ania i Marcin gotująBardzo smaczny farsz do krokietów i ciasto naleśnikowe, które nie pęka podczas smażenia. Idealne na gościnny stół. Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKrokiety z kapustą i pieczarkami to uniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu(...)czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie
Smakowy RajBardzo fajne danie na obiad lub podwieczorek. Składniki: Proporcje są proste. Na jeden naleśnik przypada: 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego(...)układać na środku naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski szynki w takiej odległości od siebie, aby móc pomiędzy nie ułożyć pieczarki, na to ułożyć słupki ogórka i przykryć drugim plasterkiem sera żółtego Zwijać krokieta najpierw składając boki naleśnika do środka (nie muszą się stykać), a następnie powoli zwijając go od siebie tworząc płaski rulon Tak przygotowane krokiety
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodany do wafli możemy dowolnie modyfikować wg naszego smaku i upodobań kulinarnych . Robiłam już kotlety mielone w waflu , robiłam takie krokiety z farszem z szynki i sera, a dziś zapraszam na andrutowe krokiety z farszem z pieczarek, papryki i sera. Moja podpowiedź: polecam wykorzystać do farszu ser dobrze topiący się, który sklei nam fajnie farsz. Ja użyłam sera żółtego(...)który za bardzo nie stopił się, przez co mój farsz był trochę sypki. Takie krokiety super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Większą ilość możemy spokojnie zamrozić. Składniki: 3 szt wafli (andrutów) Na farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula kawałek papryki czerwonej i żółtej 6 parówek sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta granulowanego czosnku
Walijskie PichcenieDzień dobry Bardzo dobre krokiety. Smaku nadają im przyprawy w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z czystym barszczykiem. Przygotowując je na Wigilię podmieniam pieczarki na grzyby leśne. Polecam. Potrzebujemy: 1,2 kg pieczarek 15 dag miękkiego żółtego sera 2 spore cebule garść natki pietruszki sól, pieprz mielony, maggi Naleśniki 2 jajka 1 szkl mleka
Co w garnkach piszczykrokiety wigilijne? Tak na dobrą sprawę krokiety wigilijne możemy mrozić na każdym etapie przygotowywania. To znaczy, że możesz zamrozić same naleśniki, krokiety po zawinięciu, a także te już usmażone. Osobiście najczęściej wybieram tę ostatnią opcję, dzięki czemu w dniu wigilii muszę je już jedynie podgrzać, bez konieczności poświęcania czasu na panierowanie i smażenie krokietów. Chcąc uniknąć posklejania się krokietów(...)będzie użycie piekarnika. Rozłóż krokiety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż ją do piekarnika nagrzanego do około 120-150 stopni. Wystarczy około 5 minut, a będą ciepłe. Krokiety można podgrzać również w mikrofalówce, wybierając odpowiedni program. Przepis na krokiety wigilijne Składniki na krokiety wigilijne Farsz: 500 g grzybów leśnych (mrożonych) 500 g pieczarek 1 duża cebula
okolicepalnika.pldzień dobry krokiety, na które miał ochotę R od jakiegoś czasu. Skorzystałam z miesięcznego danego dostępu do cookidoo z Thermomix. I tam znalazłam przepis na krokiety i barszcz. Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli(...)pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas 5 s / obr 5 I dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty. Zwijać krokiety
Gotowanie z pasjądzień dobry krokiety, na które miał ochotę R od jakiegoś czasu. Skorzystałam z miesięcznego danego dostępu do cookidoo z Thermomix. I tam znalazłam przepis na krokiety i barszcz. Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli(...)pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas 5 s / obr 5 I dalej gotować czas 15 min / temp 100 st Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia Naleśniki nadziewać 2 łyżkami kapusty. Zwijać krokiety
Gotowanie z pasjąkompozycji, czyli nie jadamy naleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka... Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec solimy i pieprzymy farsz. Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę, mleko, jaja, olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej
Qchnia po prostuKrokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam
Kulinarny S.O.S.