Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta. Składniki na tortownicę o średnicy(...)maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym
Moniki SmakołykiTakie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu(...)warto się na nie skusić. Babeczki Drożdżowe - Składniki: 400 g mąki 100 g masła 200 ml mleka 2 jajka
Słodka Stronarazem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu. Składniki: 300 g mąki pszennej(...)drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 jabłka cukier waniliowy szczypta soli Sposób przyrządzenia: Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone w palcach drożdże, wsypujemy cukier a na koniec wlewamy połowę letniego mleka. Niczego nie mieszamy tylko odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut i przykrywamy ściereczką. W tym czasie
upichcicDrożdżowe paluchy z serem... Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz. O miękkim miąższu. Oprószone żółtym serem. Pychota! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 225 ml letniej wody; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki rozmarynu; 1/2 łyżeczki tymianku; 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda); 1 jajo - do posmarowania po wierzchu. Sposób przygotowania: Drożdże(...)minut. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako(...)dziecko uwielbiałam formować wraz z tatą ludziki z ciasta drożdżowego, dolepiać ręce, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIzapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki . Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadomu wielbicieli drożdżowego. Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką). Kubek mleka i jest dobrze. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży
Sto kolorów kuchniPulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą
Praktyczna plpokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1 jajko Kruszonka: 1/4 kostki
Praktyczna plDzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki - cukier waniliowy Kruszonka : - 100 g margaryny - pół szklanki
Salonik smakówDzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki
Salonik smakówOdrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły, na imprezę, sprawdzą się w każdych okolicznościach. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrogalików ;) Początkowo miałam ściśle trzymać się zapożyczonego przepisu i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam
bastalenawspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto
Moje domowe kucharzeniemożemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam. Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki
Mania Gotowania