Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą Mój mąż uwielbia kotlety mielone. Takie tradycyjne z cebulką i bułką moczoną w mleku. Niezależnie ile ich zrobię, ciągle mu mało. Ja kotlety tylko toleruje, a moja córka ich nie znosi :) I zawsze jest dylemat. Robić czy nie robić... Dlatego od czasu do czasu warto poeksperymentować. Tym razem, do mięsa mielonego(...)łopatki oprócz podsmażonej cebulki, jajka i czerstwej namoczonej bułki, dodałam ugotowaną zieloną soczewicę i wsypałam łyżeczkę przyprawy gyros. Niby nic, a jednak smak klasycznego kotleta został zmieniony. Polecam. Składniki: 0,5 kg mięsa z łopatki (zmielone) szklanka zielonej soczewicy jajko czerstwa bułka mleko lub woda do namoczenia bułki 2 cebule 3 ząbki czosnku sól łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka majeranku łyżeczka
na moim stole...jeszcze nie miałam bloga. Wówczas trzymałam się dokładnie tego przepisu . Jednak nie do końca podobało mi się klejenie boków, które podczas pieczenia się rozwarstwiały więc tym razem postanowiłam zrobić bułki po swojemu. Z racji tego że farsz pozostał mi z przepisu na Paprykę faszerowaną postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko(...)pomidora itp, bo nie wiem na ile wam braknie z pozostałego farszu do papryki. Równie dobrze jak będziecie wycinać mniejsze koła albo rozwałkujecie ciasto na grubsze to wyjdzie 6 bułek a nie 10 :) . Poza tym farsz jest dowolny, równie dobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto i farszu brakło więc korzystałam
Piekielna Kuchnia PatiPrzepis na kotlety z jajek z dodatkiem pora, idealne na bezmięsny obiad. Składniki (na 5 średnich kotlecików): 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko jedna czerstwa bułka (kajzerka) 2 łyżki kaszy manny średni por sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Bułkę moczymy w wodzie, kiedy zmięknie odciskamy dokładnie. Jajka ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach lub miksujemy z bułką. Do bułki i jajek dodajemy por, surowe jajko, kaszę manną i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarneziołowym, szynką parmeńską, jajkiem i serem mozzarella, podaną na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie dani zajęło mi pół godziny, a danie jest naprawdę pyszne. Do przygotowania dania użyłem: 4 bułek typu ciabatta, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 jajek, 100 gram masła, 3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 500 gram pomidorów koktajlowych, 200 gram miksu sałat, 1 łyżeczki musztardy(...)miarę jednolitą masę miażdżąc ząbki czosnku. Następnie dodałem do moździerza 100 gram masła i całość wymieszałem na gładką masę. Tak przygotowane masło czosnkowe powinno zapewnić przyjemny czosnkowy posmak bułek, w przypadku chęci uzyskania mniej czosnkowego aromatu można użyć mniej czosnku. Ciabattom obciąłem góry, a następnie dolne części pozbawiłem miąższu. Wydrążone ciabatty obficie posmarowałem masłem czosnkowym. Następnie na każdej wydrążonej
Wyprawy kulinarnemarchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką i nasionami(...)odrywane Składniki: na 24 bułki 700 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 50 g drożdży 550 – 600 ml zimnej wody 1 łyżka melasy lub miodu 250 g utartej marchewki 1 łyżka soli rozmącone jajko 3 łyżki mieszanych nasion Marchewkowe bułki na śniadanie Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą
codojedzeniaBanalne, ale bardzo pyszne. To właściwie bardziej propozycja niż przepis. Na gorącą kolację bez zbędnego wysiłku. Można wykorzystać niezbyt świeże bułki i dowolnie "nadziać", według własnych upodobań. Ważne, żeby żółtko się nie do końca ścięło i pysznie wypływało ze środka przy każdym kęsie:) mniam:) Na dwie sztuki: 2 podłużne bułki lub krótkie bagietki 2 duże lub 4 małe jajka(...)zależy też od wielkości bułek) ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy 1,2 cebuli kilka plasterków sera żółtego (lub starty) 2 łyżki masła ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Z bułek ściąć wierzch, jak najmniej. Środek wydrążyć. Połowę masła wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posmarować wnętrze
Maślane ciasteczkocheddarem: 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki(...)grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania
Poezja smakubrak nam odmian fasolki szparagowej, za to moim zdaniem najsmaczniejsza jest podawana w tradycyjny sposób, czyli z masłem i tartą bułką. Można ją przygotować na dwa sposoby, które opiszę poniżej. Ilość składników należy dostosować do ilości fasolki szparagowej. SPOSÓB 1. Fasolka gotowana, polana zarumienionym masłem z tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle uznania) masło tarta bułka sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Fasolkę umyć, poodcinać końcówki z ogonkami, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. W garnuszku rozpuścić masło, dodać łyżkę tartej bułki, podgrzewać mieszając, aż się ładnie zarumieni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Gotową fasolkę odcedzić, nakładać na talerz i polewać masłem z tartą bułką. SPOSÓB 2. Fasolka pieczona z masłem i tartą bułką. SKŁADNIKI fasolka szparagowa (odmiana wedle
Passions hobbies lifeprezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana(...)łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym) 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę pietruszki
Trzeci talerzwiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 150 ml letniej wody, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, ok. 2 łyżki(...)soli, ½ łyżeczki soku z limonki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie: Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy
Moniki Smakołykiprawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty równie potężnym kawałkiem kremowego, rozpływającego się w ustach pleśniowego sera o aksamitnym smaku. A do tego orzechowa bułka. Orzechowa, bo nic lepiej nie skomponowało by się z tym serem. Całość stanowi istną poezję smaku. Każdy składnik z osobna podrażni wasze kubki smakowe, a dobrane w całość spowodują(...)potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz
Marder&Marder Manufactureburger w naszym cyklu. Na bogato: potężny kawał wołowiny, sadzone jajko, kilka plastrów boczku, pyszne sosy, plasterek cheddara, odrobina sałaty. A wszystko to ukryte pomiędzy dwoma kawałkami pysznej domowej bułki. I niech ktoś mi powie, że burgery są niezdrowe! To normalnie... To normalnie go znajdę, zrobię mu takiego burgera i każę zjeść! :) Domowe burgery są absolutnie pyszne i staramy się(...)zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko
Marder&Marder ManufactureJuż dawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;) od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore) łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu(...)mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest od mikrofalówki, w niektórych bułka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce! Składniki (na 6-8 burgerów(...)zmielonego fileta z kurczaka 1 mała czerstwa bułka lub pół dużej (namoczona w wodzie) 2 łyżki tartej bułki, najlepiej domowej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru
Kulinarne InspiracjeBardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery(...)najlepszym wydaniu. :-) (składniki na 2 bardzo duże burgery) 2 duże bułki, u mnie pełnoziarniste z tego przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie
Szefowa kuchni