Dziś na śniadanie potrzebowałam szybkiego pieczywa. W takiej sytuacji pieczenie chleba na zakwasie odpada. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się wypieki drożdżowe. W lodówce znalazłam resztkę kefiru i postanowiłam wykorzystać go do przygotowania bułek, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Skórka jest chrupiąca, a ośródka miękka i o dobrej wilgotności. Dodatek żurawin i rozmarynu podkręcił smak bułek. Składniki (na 9 bułek): 400 g mąki pszennej typu 650 15 g drożdży 5 g miodu 40 g ciepłej wody 8 g soli szczyp...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)