Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)