bułki - 30830 przepisów (strona:19/2056)

BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE 28

Bułki poznańskie z przedziałkiem, to smak dzieciństwa większości z nas. Teraz takich bułek się nie kupi... 😒 Bułki przygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami. I choć upiekłam już wiele różnych bułek(...)dawnej formy), chrupiące (a to rzadkość przy orkiszu) i co istotne drugiego dnia smakują jak świeżo upieczone, mimo, iż nie ma w nich grama oleju. Inspiracją był przepis na bułki z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Piotr Kucharski *Podmłoda - płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji

Smaczne Zdrowe
Bułki klasyczne z mąki i drożdży 47

Gotowe w : 1 h   Od dłuższego czasu prosicie mnie o mój sprawdzony przepis na bułki, dlatego dziś postanowiłam, że udostępnię go na moim blogu. Bułki zawsze wychodzą idealne i tak jak zaznaczyłam w składnikach, można je zrobić z masłem, olejem z wodą lub mlekiem – zależnie od tego jakie produkty znajdziemy w naszej kuchni. Przyznam się, że używałam wielu(...)przepisów, ale ten okazał się zdaniem moich domowników, najlepszy. Składniki 1/2 kg mąki 30 gr drożdży 50 ml oleju (można zamienić na masło ale na drugi dzień bułki nie są już takie świeże) 300 ml wody (można wodę zamienić na mleko ) Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę (nie robimy rozczynu

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 77

nich bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym, które podać można także podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie lub po prostu zjeść na kolację podaną na tarasie. Jako dodatek do sałatek Pachnące bułki z aromatycznym nadzieniem można pałaszować bez niczego, ale idealnie uzupełnią one wszelkie sałatki, na przykład sałatkę typu greckiego . Jeśli nie musimy przestrzegać diety redukcyjnej, a wakacje nie kojarzą nam się(...)czosnkowo-pietruszkowe bułeczki raczej na śniadanie czy na obiad. To złote rady Agaty, które pomagają utrzymać dobrą figurę bez wielkich wyrzeczeń. Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym Składniki na 7 bułek: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru (5 g) 230 ml ciepłego mleka (230 g) 2,5 łyżki rozpuszczonego masła (35 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 2 i 1/3 szklanki

KulinarneImpresje.pl
Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli 108

Czas przyrządzania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli - przepis By Piotr 15 maja 2017 Burgery z czarnego ryżu, podane w domowej bułce razem z klasycznymi dodatkami. Połączenie kuchni fusion, z tradycyjnym akcentem. Składniki: - 4 ryż brązowy - 150g, ugotowanego ryż czarny - 150g, ugotowanego bułka tarta - 140g cebula - 1 większa fasola czarna - 200g(...)Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. W misce mieszamy ugotowany ryż czarny, brązowy i fasolę. Składniki dokładnie rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą (lub orzechy z bułką tartą), cukier , olej, sos BBQ i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu. Bułki

COOKUJ
Bułki Paleo które zawsze się udają 81

Paleo bułki bez glutenu i  nabiału Przepisów na bułki w sieci jest mnóstwo, przepisów na bułki bez glutenu, zbóż i nabiału nieco mniej. Takich, które się udają można policzyć na palcach jednej ręki :-) Bułki Paleo po upieczeniu :-) Bułki z tego przepisu pięknie wyrastają i nie opadają po wyjęciu z piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z bloga OLA LA LCHF(...)link .   Bułki wypróbowałam kilkukrotnie, w różnych kształtach i foremkach. Zawsze wychodzą :-) Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie sposób go zepsuć, przynajmniej mi się nie udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego

Marta próbuje
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem 88

rodzice cieszyli się, jak był jakikolwiek food;) a obiady w domu, czasem wyglądały dość dziwnie W każdym razie w latach 80, jako street-food można by wymienić hot-dogi, bułki z pieczarkami i zapiekanki. I dzisiejszy wpis, poświęcam zapiekankom, tym najbardziej klasycznym, z pieczarkami i serem. Każde dziecko miało swoje preferencje, część uwielbiała zapiekanki (kosztowały 25 zł), część jadła tylko(...)dogi. Bułki z pieczarkami nie były dość powszechne i jedliśmy je czasami podczas wypraw na Starówkę. I wiecie co, mieszkam w Krakowie, gdzie panuje powszechny zachwyt zapiekankami z Placu Nowego. Jak dla mnie, są beznadziejne. Ot, zwykłe buły, odgrzewane w mikrofalach lub jakiś nieco lepsiejszych piecykach. Zdecydowanie towar przereklamowany. Jeszcze te wszystkie dodatki, które stanowią o przeroście formy nad treścią

Mieszam w Garnku
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 68

oraz dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu. Cytrynowy hummus domowej roboty a do tego kremowe, pyszne awokado. Świetny pomysł zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :)  Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie(...)nasion słonecznika  3/4 szklanki mleka  1 łyżeczka sody  1 jajko  1 łyżeczka soli  3-4 łyżki oliwy z oliwek  jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania  Burgery z batata i kaszy jaglanej  150 gram batata 50 gram suchej kaszy jaglanej  1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej

Mango Papaja
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 136

Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)pojawią się na blogu i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 96

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie(...)można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis

codojedzenia
Jajko zapiekane w bułce 143

Gdy mam gości na śniadanie często przygotowuję to niezwykle proste danie. Jajka z dodatkami zapieczone w pysznej chrupiącej bułeczce, i moi goście są zadowoleni :) Oglądaj przepis

Ditecz
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 157

mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu) Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody(...)solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Bułki W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki

Smakowy Raj
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 71

Ja tam lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski

pink envelope
Bułka prawie drożdżowa 67

2 łyżki zakwasu 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka + 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka ksylitolu Składniki łączymy mieszając bardzo dokładnie Ciasto nakładamy do kokijek

Żyję by jeść
Mielone z szynki bez bułki tartej 79

0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1 średnia cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 6 łyżek pestek ze słonecznika olej kokosowy do smażenia

Żyję by jeść
Zdrowe bułki do hamburgerów 79

A jednak :) chociaż może być użyta jako bułeczka do masełeczka :p Dobrze, nie będę rymowała :) :) Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Bułki żytnie z suszonymi, glazurowanymi w miodzie pomidorami i siemieniem lnianym. 96

Mój ostatni wypiek powoli się kończy, więc trzeba się zebrać w sobie i przygotować jakieś świeże pieczywko dla rodzinki. Tym razem wypróbuje coś nowego. Odkryłem jakiś

BaRepas
Bułki z mąki gryczanej 147

SKŁADNIKI: 1 faza: 300 ml letniej wody, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki miodu, 150 g mąki gryczanej pełnoziarnistej Kłos-Pol , 100 g mąki pszennej chlebowej

Aga w kuchni
Bułka drozdzowa z zurawina 150

Zachcianka męża, przyjazd brata,żeby coś zrobić...no i jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Tradycyjnie smażyłam mortadelę w jajku i bułce tartej.Taka wersja nadała całkowicie innego smaku i charakteru popularnemu daniu. 88

Mortadela w cieście z pomidorem i mozzarellą Składniki: 250g mortadeli w kawałku 1 średni pomidor 1 kulka mozzarelli przyprawa do mozzarelli i pomidorów lub

Szczyptachili
Idealna sałatka do drugiego dania na zimno lub ciepło przygotowana z zasmażką z masła i mąki lub bułki tartej. 243

Fasolka szparagowa z marchewką ( składniki na 6 słoików 0,5l.) Składniki: 3 kg. fasolki szparagowej 1 kg. marchewki Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki

Szczyptachili
Bułki razowe z płatkami pszennymi 152

Składniki:1,5 szklanki mąki żytniej razowej,1 szklanka mąki pszennej chlebowej,15 g świeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5

Aga w kuchni
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 113

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,15 g świeżych drożdży,1,25 szklanki mleka,2 łyżki cukru,1 jajko,3/4 łyżeczki soli,2 łyżki masła.  Przygotowanie

Aga w kuchni
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 160

Dzień Dobry!Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny

SMYKWKUCHNI
Tarta bułka z ziołami 101

Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa znalazłam na blogu Co Do Jedzenia składnikiczerstwe pieczywo, nie ma znaczenia jakieczosnek, według smakunatka pietruszki lub inne

Stare Gary
Bułki z dodatkiem ziaren 76

                          Uwielbiam kombinacje z domowym pieczywem. Za każdym razem staram się aby były z innymi dodatkami. Jak na razie to wychodzi, ciekawe kiedy skończą mi się pomysły

Ewa w kuchni
Domowe Bułki do Hot-Dogów 153

Delikatne, puszyste, a co najważniejsze - idealne do hot-dogów bułeczki pszenne z sezamem.  Stanowią idealny dodatek do popularnych fast food'ów i z pewnością są

Słodka Strona
732. Dyniowe bułki na drogę. 94

  Drożdżowe bułeczki dyniowe z  rodzynkami; maliny i melon Jak co niedziele, wieczór przesiedziałam w kuchni przy ciepłym piekarniku. Rano śniadanie pakuje tylko do plecaka

More food, love and dreams
Bułka drożdżowa z żurawiną 84

Zachcianka męża, przyjazd brata,żeby coś zrobić...no i jest, a właściwie była:)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg

Anioły w kuchni
Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek) 257

Miruna patagońska jest warta polecenia ze względu na delikatne białe mięso, łagodny aromat i małą ilość ości. Bardzo smakuje dzieciom :) Smak plasuje się pomiędzy dorszem a

głodny alergik
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 321

Ta aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane

głodny alergik
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 280

Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie

głodny alergik
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 128

Bułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami

Aga w kuchni
Bułki pszenne z miodem! 102

Chyba nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobione pieczywo. Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie! Polecam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 20 g drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Bułki z leczo 93

Ostatnio różnie wstawiam posty na bloga, a to za sprawą tego, że dużo dzieje się w moim życiu, ale to nie znaczy, że nie gotuję. Wręcz

Fabryka pomysłów
DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 23

Domowe bułki śniadaniowe to pyszne pieczywo idealne na śniadanie czy kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem(...)zapach w czasie pieczenia, który unosi się w całym domu, dla niego mogłabym piec domowe bułki kilka razy dziennie ;) Składniki na domowe bułki śniadaniowe (około 8 bułek): * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580  Młyny Szczepanki )  * 6 łyżek roztopionego masła * 40 g świeżych drożdży * łyżeczka soli * łyżeczka cukru * około 300 ml mleka

Zrób to smacznie
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 48

Keto bułki z siemieniem lnianym to przepis powstały w oparciu o chleb z siemieniem lnianym . Mają delikatnie chrupiącą skórkę, są lekko wilgotne w środku, a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Idealnie nadadzą się do burgerów lub jako dodatek do śniadania . Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia Gorąco polecam(...)więcej przepisów keto zapraszam tutaj . Keto bułki z siemieniem lnianym Składniki szklanka  siemienia lnianego * lub  mąki lnianej  (155 g) 1/3 szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody

WegePrzepis
9 przepisów na domowe bułeczki 25

dobrego dała nam covidowa rzeczywistość? Na pewno w znacznym stopniu zwiększyliśmy przygotowanie domowego pieczywa. Choć znacznie łatwiej jest kupić pieczywo w piekarni, to jednak takie domowe bułki nie mają sobie równych. Wiem, że lubicie takie zbiorcze posty, dlatego zebrałam dla Was w jednym miejscu przepisy na różnego rodzaju bułki, które z powodzeniem przygotujecie w domu. Wśród nich znajdziecie takie przepisy(...)tradycyjne bułeczki z tzw przedziałkiem, bułki z sezamem (które osobiście uwielbiam i które fajnie pasują jako bułki do burgerów), równie pyszne bułeczki majonezowe, bułeczki z mlekiem w proszku, bułeczki jogurtowe, cebulowe i inne. Do tych 9 przepisów na bułki, dołożyłam Wam 2 przepisy na chleb. Korzystajcie Przepis jak zwykle pojawi się po kliknięciu w opis lub zdjęcie. Bułki z sezamem

Smaki Na Talerzu
Na poprawę nastroju 35

Witam w ten pochmurny piątek. Ta pogoda odzwieciedla nastroje panujące na całym świecie. Czekam na szczepionkę i na lepsze czasy. To moje świąteczne życzenie. Na poprawę humoru proponuję najprostsze bułki n drożdżach. Pieczenie chleba to dla mnie swoista terapia. Moja rodzinka bardzo lubi domowe pieczywo. Bardzo rzadko kupuję chleb. Wolę go upiec sama, wybrać dowolną mąkę, nasiona, poolish , drożdże , zakwas(...)warzywa . Domowy chleb na święta lub po prostu chleb na co dzień. Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną

codojedzenia
Burgery wołowe 24

burgery wołowe zrobicie w domu w bardzo łatwy sposób. Aby przygotować burgery wołowe potrzebujecie dobrej jakości mięso wołowe mielone, minimalną ilość przypraw, bułkę oraz jajko. Burgery podać możecie z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami. Ja postawiłam na podstawowe dodatki takie jak sałata, pomidor i ogórek kiszony. Burgery smakują wyśmienicie podane na domowej bułce do burgerów. Przepis na bułki do burgerów(...)oraz Facebook:  MeCooks Burgery wołowe Składniki na burgery wołowe. 40 dkg mielonego mięsa wołowego 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu 1 jajko 1 ząbek czosnku 5 dkg bułki kajzerki 1/2 łyżeczka musztardy Dijon letnia woda do namoczenia bułki Do podania: bułki do burgerów zielona sałata pomidor ogórek kiszony musztarda ketchup cebula Jak zrobić burgery wołowe. Bułkę kajzerkę namoczyć

MeCooks
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy 35

Domowe burgery po polsku. Polskie burgery z kotletem schabowym schowanym w świeżej pszennej bułce, z masłem koperkowym i odrobiną wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce(...)mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter fast fooda. Od razu wywołuje u mnie miłe skojarzenia z wycieczkami za czasów szkolnych i tornistrem wypełnionym kanapkami z kotletami. Żmudne wycieczki po górach wymagały zastrzyków energii, takie kanapki pomagały uzupełnić zapasy utraconych sił. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Burgery po polsku

ProstePesto.pl
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 47

Bułki pszenne z makiem  Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.  Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem   mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą(...)świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki pszenne

Lekcje w kuchni
Bułeczki pszenne na jogurcie 30

minut . Przed   pieczeniem  wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub  spryskać  jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej  skórki . Bułki  pieczemy  przez 12 –  15 minut  lub do czasu zarumienienia. Po upieczeniu przełożyć na  kratkę  i wystudzić. Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta(...)upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem! 🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego Bułki na kefirze Bułki z siemieniem Bułki maślane Bułki z ricottą Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie , które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki mieszane ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls 47

Domowe bułki ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls Dziś przedstawiam łatwy przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką. Będą idealne dla osób, które chciałyby trochę ograniczyć w swojej diecie zwykłą mąkę pszenną, ale powinny posmakować Wszystkim fanom domowego pieczywa , bo są naprawdę pyszne! Domowe bułki mieszane zawierają mąkę pszenną, ale oprócz tego jeszcze zdrowszą mąkę orkiszową, owsianą(...)mąki, zastąpcie ją mąką pszenną lub orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów. Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej. Z podanych proporcji

Lekcje w kuchni
Fishburgery 55

wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także(...)miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. Udostępnij Składniki na fishburgery Bułki pełnoziarniste: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony

niecodziennikpary
Pyszne i proste bułki pszenne z dynią 65

Prawdziwe domowe pszenne bułki z dynią. Smakowite i zdrowe. Składniki: 850 g mąki wrocławskiej typ 500 40 g ziaren dyni 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 85 g drożdży 3 szklanki letniej wody 7 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać(...)mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zacząć formować bułki, układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Z porcji otrzymamy około 15 bułek. Gotowe bułki odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni

Przepisy Babci
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 335

Bułki wrocławskie, czy bułki poznańskie? W zależności od miejsca z jakiego pochodzicie, będziecie nazywać je inaczej, ale różnicy w nich oprócz nazwy, nie ma żadnej. Powiem Wam: "Żodyn nie powie, że są złe, ani Wrocławiak, ani Poznaniak" Bułki wrocławskie z przedziałkiem, żartobliwie nazywane przez moje dzieci - "bułki dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich(...)oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 220 ml ciepłego mleka 40 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie: Drożdże

MamaOskarka
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 116

listopadowj piekarni Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami  wybrała bułki z biboszem. Zainspirowana przepisem Agnieszki z bloga Bochen chleba zachęciła do upieczenia wspaniałych bułek wielu domowych piekarczyków, mnie również. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza  Plötzblog , a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam - piekę.  I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo(...)smakowały. Kapitalnie chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Smaczne również na drugi dzień. Bułki z tego przepisu formuje się zupełnie odmiennie niż tradycyjne. Przy ostatniej bułce nabyłam już nieco wprawy, dlatego przy powtórce bułki będą bardziej rustykalnie popękane. Bułki można skręcić także tradycyjną metodą. Swoje bułki upiekłam z mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czas hamburgera 73

zasad dietetycznych i zjedzenie czegoś wysokokalorycznego. Jak soczysty hamburger, który wcale nie musi być taki niezdrowy, gdy zaserwujemy go z odpowiednimi dodatkami. Jego wartość znacznie wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych(...)godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić, można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie, podzielić na 8 części. Dłońmi zwilżonymi olejem, formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, następnie powierzchnię każdej bułki spłaszczamy dłonią, bułki przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy

KulinarneImpresje.pl
Pszenne bułki z makiem 82

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe..ha, ha…Wsypałam mak na oko. Okazało się, że 50 gram. To się nazywa mieć wprawę. Bułki są idealne nie tylko na śniadanie. Smaczne z twarożkiem, z jajkiem lub awokado o każdej porze(...)dnia. Bułki z makiem Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 mąki pszennej razowej 50 g maku 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto Jeśli używasz miksera wyrabiaj ciasto hakiem. Dodaj sól, mąki i zagniataj ciasto do wytworzenia nitek glutenu (przeczytaj tutaj ). Przykryj miskę folią

codojedzenia
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 77

dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi tylko masło i szklanka mleka ;) Do moich bułek idealnie sprawdziła się  mąka żytnia razowa  i  mąka żytnia  od  Młyny Stoisław . Składniki: * 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720 * 1 szklanka(...)mąki żytniej razowej typ 2000 * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka suchych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju * 1 jajko do ciasta+ 1 jajko do posmarowania bułek Dodatkowo bułki posypałam ziarnami słonecznika. Wykonanie: W misce wymieszać cukier z drożdżami, wlać połowę letniego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce

Zrób to smacznie
Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe 84

Najpierw przepis na  bardzo smaczne, puszyste i chrupiące  bułki.   Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda) Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej) 50 g mąki pszennej typ 1050, 1850 lub 2000 50 g wody 1 g drożdży prasowanych  Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Ciasto na bułki 400 g mąki pszennej(...)ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na obsypany delikatnie mąką blat i podzielić na 6 równych części (ok.160 g każda, najlepiej ważyć ciasto). Każdy kęs ciasta złożyć w kształt okrągłej bułki, ukulać i przełożyć na papier do pieczenia. Zostawić do ostatecznego wyrośnięcia na 90 minut. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Wyrośnięte bułki piec 5 minut w maksymalnej temperaturze, potem 15 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 132

Dawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem i z pietruszką. Zrobione w niecałe 1,5 godziny. Nie bójcie się tych bułek – są naprawdę proste. Ciasto jest lekko tłuste i mocno elastyczne – bardzo przyjemnie zaplata się z niego supełki. Odważamy sobie wszystkie(...)zacząć odchodzić od miski. Jeśli nie odchodzi i bardzo się jeszcze lepi – dodajcie po łyżce mąki.   Rozgrzewamy piekarnik do 60⁰C – będziemy w nim wyrastać i napuszać uformowane bułki. Papierem do pieczenia wykładamy obie blachy z wyposażenia piekarnika. Zarobione ciasto wyjmujemy na stolnicę – jest tłuste, nie trzeba go podsypywać mąką – ważymy i dzielimy je na 12 równych porcji. Supełki

Karo in the Kitchen
Smażone nadziewane bułeczki 177

jest to dietetyczne danie... i tu nie ma co się oszukiwać, że będzie lekko i fit. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe grzeszki kulinarne. Składniki: 8 bułek kajzerek lub innych niedużych bułeczek ok. 700 g pieczarek 3 cebule 5-6 jajek ok. 300 g wędliny 2-3 łyżki masła sól, pieprz bułka tarta mleko do namoczenia bułek(...)pieprzem.  Wędlinę również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieczarkami i cebulą (cebula ma być miękka).  Farsz studzimy, następnie dodajemy jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. BUŁKI FASZEROWANIE: Bułki kroimy na pół, po czym wydrążamy z nich środek. Do każdej wydrążonej połówki bułki wkładamy farsz, aż po brzegi. Każdą nafaszerowaną bułkę moczymy w mleku

IMPRESJA SMAKU
Drożdżowe bułki z brzoskwiniami i serkiem 115

roli głównej. Jednak dzisiaj kolejny brzoskwiniowy smakołyk. Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z delikatnym serkiem, przykrytym plasterkami brzoskwini. Dodatkowo ozdobione lukrem, prezentują się jak sklepowe. Chociaż smakują dużo lepiej. Takie bułki z brzoskwiniami idealnie nadają się na piknik, chociaż ja sama zabrałam jedną do pracy, na drugie śniadanie. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(...)return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net//sdk.js#xfbml=1&appId=1443946719181573&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Drożdżowe bułki z brzoskwiniami i serkiem Składniki: (na 12 bułek) Zaczyn: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru drobnego 2 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 5 łyżek cukru

Czerwony Fartuszek
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 106

Paleo bułka! Czy lubicie pieczywo? Myśleliście, że jedząc paleo będziecie musieli się pożegnać z kanapkami do pracy? I tutaj Was zaskoczę. Miesiące przygotowań i eksperymentów kulinarnych. Kilka ton wypieczonego pieczywa i wiele bezsennych nocy i oto przedstawiam Wam: paleo bułka! (tak naprawdę tylko kilka prób, a w nocy śpię :-)) Po pierwsze nie jest słodka jak większość paleo pieczywa, po drugie(...)smakuje podobnie jak bułka i pasuje do wędlin, a po trzecie jest chrupiąca i smakowita. Nie ma tutaj dużo mąki migdałowej, która znacznie podnosi koszty całego przedsięwzięcia. Jedynym składnikiem, który może sprawić Wam trudność jest mąka z maranty, którą można dostać online. Przygotowywałem te bułki już kilka razy, wyszły najlepsze jak namoczyłem migdały i potem zmieliłem je na mąkę

PaleoLife
Przepis na Bułki zwykłe 125

Witam serdecznie Pokażę jak przygotować bułki zwykłe pszenne . Przygotowanie bułek jest bardzo proste a wychodzą bardzo puszyste , smaczne i na pewno o wiele lepsze niż ze sklepu bo własnoręcznie zrobione a dodatkowo bez chemicznych dodatków :) Będziemy potrzebować : Proporcje na 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej 250 ml mleka (letniego) 100g masła roztopionego 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania: Bułek zwykłych  https://www.youtube.com/watch?v=ikUeg834sjk Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , 1 dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Po 15 minutach

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowe haburgery 296

jakoś przekonania do hamburgerów kupowanych w sieciówkach,  dlatego postanowiłam przygotować swój własny. Nie zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na  bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv . Jeśli nie chce Wam się piec bułek, spokojnie możecie(...)pobiec do pobliskiej piekarni lub sklepu i zaopatrzyć się w gotowe bułki. Jednak mówię Wam, nie ma jak satysfakcja z takich własnoręcznie upieczonych :D  Składniki: Bułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka

Czerwona Porzeczka
Bułka wrocławska 88

zjeść na szybko i na prosto? Placki ziemniaczane! :) Ale nie takie zwykłe, tylko z sosem pieczarkowym! O tak, to można zjeść! :) A jaki to właściwie ma związek z bułkami wrocławskimi z tytułu postu? Ano taki, że razem z plackami zrobiliśmy też owe bułki (dwie sztuki) żeby na kolację były :) W sumie zacząłem też wyrabiać ciasto na ciabaty(...)kolejnych postach. Znaczy się placki w kolejnym, a ciabaty w kolejnym-kolejnym :) A teraz wróćmy do bułek wrocławskich: Przepis na dwie bułki: 600 g mąki tortowej (typ 450) 160 ml mleka 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g oleju słonecznikowego Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w mleku (ciepłym) i czekamy

Marder&Marder Manufacture
Bułki supełki 65

okruchów? Ja chyba jakiś taki za bardzo praktyczny jestem. No w każdym razie na śniadanie przed telewizorem idealne są. Takie zakręcone w supełek :) A że Madzia znów marudzi, że bułki rzadko robię to i pretekst jest żeby zrobić. Tym bardziej, że jutro szykuje się baaardzo leniwy dzień przy winie, bo przyjeżdża nasza kumpela Marta. Tak więc między kolejnymi butelkami będzie(...)można sobie przegryzać. Że co, że do wina niby bułki nie pasują? No nie pasują, ale co z tego? :) Będziemy jedli i pili :) A jak się komuś nie podoba to niech nie je. Albo nie pije :) Tak naprawdę to harmonogram mam jutro dość napięty więc żadnej paszy zrobić nie zdążę niestety. Aż wstyd, ale pewnie skończy się na tych bułkach

Marder&Marder Manufacture
Bułki żytnie ze słonecznikiem 76

Ostatnio jakoś ta na bułki mnie wzięło. Zresztą teraz gdy to piszę wyrasta mi ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się(...)kapustą. Ale pewności nie mam, bo Madzia właśnie ucina sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne jest, że bułki żytnie są już zrobione (i właśnie je opisuję), a bułki pszenne właśnie się robią. Wspominałem ostatnio o sklepie e-maka.pl . Więc i tym razem skorzystałem z ich mąk. Mianowicie z mąki żytniej

Marder&Marder Manufacture
Podłużne bułki pszenne 55

Kolejne w ostatnim czasie bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego chleba jeść więc lekkimi bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka(...)naprawdę moje podniebienie zostało miło połechtane. A niedługo kolejne przepisy z mąk z e-maka.pl , bądźcie więc czujni :) Ale właściwie nie powiedziałem jeszcze co takiego zrobiłem :) Otóż takie podłużne bułki z mąki pszennej. Takie zwykłe śniadaniowe bułki. Zwykłe, ale niezwykle smaczne. Mięciutkie i puchate, na śniadanie idealne. Madzia pochłaniała je z dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania