bułki - 32430 przepisów (strona:10/2162)

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki 37

Dyniowe śniadaniowe bułki na zakwasie Na grudniowe, ostatnie spotkanie tego roku w Piekarni Amber , Ania wybrała mięciutkie i uniwersalne bułki na zakwasie z dyniowym puree. Bułeczki na zakwasie z dodatkiem dyni są bardzo smaczne. Dynia sprawia, że ciasto ma piękny złoty kolor i jest delikatne. Bułki pasują nie tylko na śniadanie, możemy je wykorzystać o każdej porze dnia i przy(...)każdej okazji. Przepis The perfect Loaf  – szczegółowe wskazówki i filmik do przepisu znajdziecie na blogu Maurizia – The perfect Loaf . Dyniowe bułki na zakwasie Całkowita waga ciasta wynosi 1200 g z których przygotujemy szesnaście 70 g bułek Składniki 597 g maki chlebowej wysokobiałkowej (u mnie pszenna chlebowa typ 750) 119 g puree z dyni 113 g masła

Tajemnice Smaku
Bułki z płatkami owsianymi 49

Czas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych. Bułki z takiej mieszanki są nieco cięższe niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść(...)blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie. Print Bułki z płatkami owsianymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki przepis na fantastyczne bułki

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane bułki z dodatkiem miodu 161

Maślane bułki z dodatkiem miodu Lubicie domowe pieczywo? Ja i moja rodzina uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane bułki z dodatkiem miodu. Proste w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Nam najlepiej smakują z masłem, z domowym dżemem lub pysznym miodem. Do ciasta zamiast cukru dodałam płynny miód. Tym razem wybrałam leśny nektarowy Honigma , ale z powodzeniem(...)rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki. Ja robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta

Słodkie okruszki
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 188

Klasyczne bułki z historycznego rejonu Nowej Anglii w USA (stany Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut), tzw. “whitewall buns” – wysokie, miękkie i puszyste. Grubo posmarowane masłem, podpieczone z obu stron na ruszcie, głęboko nacięte i po brzegi wypchane mięsem homarów lub kraba, krewetkami, małżami albo modelową, dobrze uwędzoną parówką. Zjedzcie je raz – nie będziecie już chcieli innych(...)dogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania.   Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie

Karo in the Kitchen
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 192

lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają w niej całą noc. A przecież większość z nas uważa, iż sól „zabija” drożdże. Otóż nie zabija, ale przyhamowuje ich rozwój - zresztą piekarze w ciepłe dni zazwyczaj dodają trochę więcej soli, aby regulować optymalny czas(...)gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny miękisz. Nic, tylko upiec i zjeść. Zatem - do roboty! Roztwór solno - drożdżowy 10 g soli 10 g świeżych drożdży

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki kajzerki 498

Bułki kajzerki. Kajzerka to mała, okrągła bułka z charakterystycznymi promienistymi nacięciami na wierzchu. Często piekę domowe pieczywo – Bułki pszenne piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , czyli uniwersalnego ciasta do wszystkiego, albo pyszne Bułki domowe wielozbożowe , Bułki wielozbożowe (domowe) . Tym razem upiekłam tzw. bułki kajzerki, które bardzo polecam! Składniki na chrupiące bułki kajzerki, na 8 bułek: 500 g mąki(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe Bułki Grahamki 175

Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)około 100 g po upieczeniu niż ze sklepu bo na przykład koszt bułki grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 110

jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły(...)mąką stolnicy. Ze względu na zawartość sera to ciasto będzie lepkie. Stolnicę podsypujcie tylko odrobiną mąki – im mniej będzie jej dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie i puszyste będą Wasze bułki. Wyrobionemu ciastu dajemy kilka minut odpocząć na blacie.   Ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Gotowe ciasto dzielimy (najlepiej z pomocną kuchennej wagi) na 6 lub 8 porcji

Karo in the Kitchen
Bułki tradycyjne 133

nowe. Mamy nadzieję mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z serem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem teraz przepis na owe bułki, a niedługo na burgera(...)tymi bułkami. My akurat zrobiliśmy bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki. O tym napiszę pod koniec postu. Przy różnych burgerach (w przyszłości) będziemy odsyłać do tych właśnie bułek i będziemy sugerować z jakim dodatkiem bułki są najlepsze do danego burgera. Na 6 bułek: 400 g mąki 250 ml wody 8 g soli 3 g drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 178

więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...Bułki czosnkoweSkładniki:(na 8 sztuk)350 ml mleka6 ząbków czosnku500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli11 g suszonych drożdży1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku3 łyżki oliwy z oliwekdodatkowo(...)Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z zaparką 141

wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. I na kolację też, jeśli ktoś jada. U nas zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście.Pszenno(...)żytnie bułki z zaparkąSkładniki:(na 12 sztuk)zaparka:80 g mąki żytniej150 ml gorącej wodyciasto właściwe:600 g mąki pszennej390 ml letniej wody25 g świeżych drożdży2 łyżeczki miodu1,5 łyżeczki soliMąkę żytnią przesiać do miski, zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać.Odstawić do wystudzenia.Mąkę pszenną przesiać do miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać miód i wlać około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 97

folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru250 ml letniego mleka100 g masła1 jajko1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajko5 g ziaren czarnego pieprzuMąkę przesiać(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 148

czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą. Aż pewnego dnia C. podrzucił mi pomysł na pølsehorn , i od tamtej pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym . Cóż to takiego(...)dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 170

Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką

Grahamka, weka i kajzerka
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 151

Kolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj , jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki

Smaczne Zdrowe