Prosty przepis na szybkie domowe zapiekanki a’la pizza z pieczarkami i mozzarellą. To pyszne zapiekanki na bułce paryskiej, które przygotujesz w nie więcej niż 20 minut. Tylko proste składniki: sery, szynka, pieczarki, pomidory oraz aromatyczny sos czosnkowo – pomidorowy do posmarowania bułek. Zapiekanka na bułce paryskiej z pieczarkami to skuteczny pomysł na szybką domową przekąskę. Jak zrobić domowe(...)zapiekanki? Szybkie zapiekanki z bułek wykonasz rozpoczynając od nagrzania piekarnika. W między czasie przygotujesz szybki sos, pokroisz pieczarki, szynkę i pomidory oraz zetrzesz ser. Bułkę paryską przekroisz na trzy tej samej grubości części, nałożysz sos i kolejno ułożysz składniki. Teraz zapiekanki na bułce a’la pizza lądują na kilka minut w piekarniku. Pod koniec wystarczy tylko posypać serem
Kuchnia Na WypasieZapiekane bułki z szynką i serem. Dziś mam dla Was pomysł na szybkie i pyszne zapiekane bułki z szynką i serem. Tak przygotowane bułki śmiało można podać na śniadanie lub kolację. Doskonale sprawdzą się też na domówkach. Do ich przygotowania można wykorzystać kupne lub domowe pieczywo – przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj (klik) Prosto, a jak pysznie. Koniecznie(...)spróbujcie takich zapiekanych bułek. Zapiekane bułki z szynką i serem podajemy na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 bułki po 1 plasterku sera na bułkę kawałek szynki mini z jakubowej spiżarni Olewnik 1 czubata łyżka masła szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu sól do smaku Przygotowanie: Szynkę kroimy
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie dnia, w którym ze swojego jadłospisu miałabym usunąć jajka. Jajecznica w bułce z pieczarkami i szczypiorkiem Lubię je w wielu postaciach, używam ich często zarówno do sałatek, ciast, past, smażę, gotuję i robię całą masę różnorakich dań z ich użyciem. Oczywiście wszystko z umiarem. Wiadomo, nie jem codziennie na śniadanie pięciu jajek na twardo(...)zatem od czasu do czasu coś w jej przygotowaniu lub podaniu zmienić, bo pomimo tego, iż jest pyszna nawet ona może się znudzić. Tym razem zatem postawiłam na podpiekane bułki, szczypiorek, pieczarki i dość rzadką masę jajeczną. Przez sposób podania uzyskałam wyjątkowe śniadanie, mimo tego iż nadal była to jajecznica z bułką ale smakowała wyjątkowo. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie
mecooksBułki pszenno żytnie na śniadanie …Tak, tak! Te bułki można zarobić wieczorem i zostawić do wyrośnięcia w lodówce. Czyli klasyczne bułki pszenno żytnie, które rosną nocą. Następnego dnia wystarczy rozgrzać piekarnik i w międzyczasie podzielić ciasto na 18 równych bułeczek. Potem zapach świeżego pieczywa obudzi nawet największego śpiocha! Bułki pszenno żytnie upiekłam z nasionami siemienia i słonecznika. Są przez(...)jeszcze bardziej pożywne! Bułki rosnące nocą mają bardzo fajną strukturę. Poza tym takie pieczenie jest bardzo praktyczne, bo jeśli zabraknie mi czasu to po prostu wkładam ciasto do lodówki. Lubicie takie praktyczne wypieki? Bułki pszenno żytnie Składniki: na 18 bułek 600 g pszennej mąki 600 g mąki żytniej razowej 60 g świeżych drożdży 850 – 900 ml zimnej wody
codojedzeniaWiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać(...)kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie
Izabelawkuchnidogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych encyklopediach i nie tylko, były to bułki z parówkami, tak zwane francuskie hot dogi . Bułka, a w środku parówka. No i keczup do tego. Nie były sprzedawane w budkach fast foodowych, lecz w barach, kawiarenkach. W tamtych czasach, w Polsce nie było food(...)podobnego. Były natomiast okienka ze sprzedażą na wynos, w różnego rodzaju barach.... . Hot dogi przyrządzano na specjalnych urządzeniach, składających się z pojemnika do podgrzewania parówek, oraz kilku grzejących prętów. Bułki, wówczas były to paluszki, nadziewano na pręt nagrzewający. Bułka się nagrzała, chociaż czasem, gdy była kolejka... bułka była zimna (nie było czasu, aby nagrzać bułkę :( )W bułce powstawała dziura
królestwo garówCzęsto nie wiem co przyrządzić na kolację dla moich bliskich,wpadłam na pomysł że dawno nie robiłam faszerowanych bułek , jest to bardzo fajne i smaczne jedzenie , takie bułki można faszerować przeróżnymi produktami , ja zapraszam na bułki faszerowane białą kiełbasa , z dodatkiem przypraw , smakuje fajnie, zapraszam do wypróbowania . Składniki 6 bułek ( według uznania ) 3 laski białej kiełbasy(...)łyżeczka majeranku sól himalajska różowa 2 jajka pół szklanki mleka 6 plasterków sera żółtego 2 cebulki czerwone Wykonanie Z bułek odcinam wierzch , a ze środka bułki wyciągam miąższ , następnie na sam spód bułki wykładam po jednym plasterku sera żółtego . Następnie cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę
Mój SmakPyszna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkowo można wykorzystać kilkudniową czerstwą bułkę :)Składniki:(na jedną porcję)pół bułki1 jajkoprzyprawa do jajekkoperekSposób przygotowania:1. Z bułki wydrążamy środek. Wbijamy jajko.2. Posypujemy przyprawą do jajek i koperkiem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż jajko się ładnie zetnie.3. Zajadamy na ciepło.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzeróżne były, a to popcorn, a to paluszki i tak dalej i tak dalej. I przypomniałam sobie o tych słoikach. I to własnie tym przepisem wygrałam super robot planetarny. Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form do pieczenia. Wystarczą zwykłe słoiki, które zawsze mamy w domu. Ale jest jedno ale, słoiki muszą być(...)proste bez żadnych zaokrągleń, bo wtedy będzie problem z wyjęciem tych bułek. A teraz fotka bułek, przepis i fotka mojego cudeńka czyli nowego robocika. Moja stara Kaśka może iść na zasłużoną emeryturę.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą do najświeższych świetnie się nadadzą do tego "dania". Takie śniadanie możecie przygotować w leniwy weekendowy poranek
Słodko-Słony Świat Ilonysłonecznik bądź pestki dyniSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule w kształcie bułek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 7-8 cm, ponieważ bułki troszkę zwiększą swoją objętość. Na wierzchu możemy je posypać pestkami dyni czy słonecznikiem.Wskazówki(...)Bułeczki pieczemy ok 15 minut w temperaturze 230 stopni, grzałka w piekarniku góra-dół. Z 0.5 kg mąki powstanie około 10 bułek
upichcicLekkie, delikatne, po prostu pyszne. A w głównej mierze za sprawą jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych(...)wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10 kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę
Walijskie PichcenieRobi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Wykonanie: Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka(...)teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na kratkę i studzimy
Walijskie Pichcenierobię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki(...)bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem (lub tym, czym mamy).Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaBułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem to świetna przekąska , którą przygotujecie w mgnieniu oka. Bułeczki bazują na cieście francuskim, stąd też z momencie ich przygotowywania musicie mieć w domu gotowe ciasto francuskie . W tym przepisie wykorzystać możecie zarówno zakupione w sklepie ciasto francuskie jak i domowej roboty ciasto francuskie . Ciasto francuskie to nic innego jak połączenie mąki z tłuszczem(...)upieczeniu ciasto uzyskuje charakterystyczną warstwową strukturę, jest lekkie i chrupiące. Świetnie sprawdza się jako podstawa zarówno słodkich jak i wytrawnych wypieków. Poniższa propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego, to proste bułki francuskie , do których dodałam ser kozi, pomidory i zielone oliwki. Te bułeczki polecam serwować na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki
MeCooksDyniowe śniadaniowe bułki na zakwasie Na grudniowe, ostatnie spotkanie tego roku w Piekarni Amber , Ania wybrała mięciutkie i uniwersalne bułki na zakwasie z dyniowym puree. Bułeczki na zakwasie z dodatkiem dyni są bardzo smaczne. Dynia sprawia, że ciasto ma piękny złoty kolor i jest delikatne. Bułki pasują nie tylko na śniadanie, możemy je wykorzystać o każdej porze dnia i przy(...)każdej okazji. Przepis The perfect Loaf – szczegółowe wskazówki i filmik do przepisu znajdziecie na blogu Maurizia – The perfect Loaf . Dyniowe bułki na zakwasie Całkowita waga ciasta wynosi 1200 g z których przygotujemy szesnaście 70 g bułek Składniki 597 g maki chlebowej wysokobiałkowej (u mnie pszenna chlebowa typ 750) 119 g puree z dyni 113 g masła
Tajemnice SmakuCzas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych. Bułki z takiej mieszanki są nieco cięższe niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść(...)blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie. Print Bułki z płatkami owsianymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki przepis na fantastyczne bułki
SprawdzonaKuchnia.plMaślane bułki z dodatkiem miodu Lubicie domowe pieczywo? Ja i moja rodzina uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane bułki z dodatkiem miodu. Proste w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Nam najlepiej smakują z masłem, z domowym dżemem lub pysznym miodem. Do ciasta zamiast cukru dodałam płynny miód. Tym razem wybrałam leśny nektarowy Honigma , ale z powodzeniem(...)rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki. Ja robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta
Słodkie okruszkiKlasyczne bułki z historycznego rejonu Nowej Anglii w USA (stany Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island i Connecticut), tzw. “whitewall buns” – wysokie, miękkie i puszyste. Grubo posmarowane masłem, podpieczone z obu stron na ruszcie, głęboko nacięte i po brzegi wypchane mięsem homarów lub kraba, krewetkami, małżami albo modelową, dobrze uwędzoną parówką. Zjedzcie je raz – nie będziecie już chcieli innych(...)dogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania. Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie
Karo in the Kitchenlutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają w niej całą noc. A przecież większość z nas uważa, iż sól „zabija” drożdże. Otóż nie zabija, ale przyhamowuje ich rozwój - zresztą piekarze w ciepłe dni zazwyczaj dodają trochę więcej soli, aby regulować optymalny czas(...)gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny miękisz. Nic, tylko upiec i zjeść. Zatem - do roboty! Roztwór solno - drożdżowy 10 g soli 10 g świeżych drożdży
Grahamka, weka i kajzerkaBułki kajzerki. Kajzerka to mała, okrągła bułka z charakterystycznymi promienistymi nacięciami na wierzchu. Często piekę domowe pieczywo – Bułki pszenne piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , czyli uniwersalnego ciasta do wszystkiego, albo pyszne Bułki domowe wielozbożowe , Bułki wielozbożowe (domowe) . Tym razem upiekłam tzw. bułki kajzerki, które bardzo polecam! Składniki na chrupiące bułki kajzerki, na 8 bułek: 500 g mąki(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)około 100 g po upieczeniu niż ze sklepu bo na przykład koszt bułki grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka
Uwaga Babcia Piecze Chlebjajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły(...)mąką stolnicy. Ze względu na zawartość sera to ciasto będzie lepkie. Stolnicę podsypujcie tylko odrobiną mąki – im mniej będzie jej dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie i puszyste będą Wasze bułki. Wyrobionemu ciastu dajemy kilka minut odpocząć na blacie. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Gotowe ciasto dzielimy (najlepiej z pomocną kuchennej wagi) na 6 lub 8 porcji
Karo in the Kitchennowe. Mamy nadzieję mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z serem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem teraz przepis na owe bułki, a niedługo na burgera(...)tymi bułkami. My akurat zrobiliśmy bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki. O tym napiszę pod koniec postu. Przy różnych burgerach (w przyszłości) będziemy odsyłać do tych właśnie bułek i będziemy sugerować z jakim dodatkiem bułki są najlepsze do danego burgera. Na 6 bułek: 400 g mąki 250 ml wody 8 g soli 3 g drożdży instant
Marder&Marder Manufacturewięc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter. Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...Bułki czosnkoweSkładniki:(na 8 sztuk)350 ml mleka6 ząbków czosnku500 g mąki pszennej1 łyżeczka soli11 g suszonych drożdży1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku3 łyżki oliwy z oliwekdodatkowo(...)Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. I na kolację też, jeśli ktoś jada. U nas zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście.Pszenno(...)żytnie bułki z zaparkąSkładniki:(na 12 sztuk)zaparka:80 g mąki żytniej150 ml gorącej wodyciasto właściwe:600 g mąki pszennej390 ml letniej wody25 g świeżych drożdży2 łyżeczki miodu1,5 łyżeczki soliMąkę żytnią przesiać do miski, zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać.Odstawić do wystudzenia.Mąkę pszenną przesiać do miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać miód i wlać około
Pożeraczka, czyli raz adobrzefolderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru250 ml letniego mleka100 g masła1 jajko1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajko5 g ziaren czarnego pieprzuMąkę przesiać(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą. Aż pewnego dnia C. podrzucił mi pomysł na pølsehorn , i od tamtej pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym . Cóż to takiego(...)dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką
Grahamka, weka i kajzerkaKolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj , jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki
Smaczne Zdrowe