folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru250 ml letniego mleka100 g masła1 jajko1 łyżeczka solidodatkowo:1 jajko5 g ziaren czarnego pieprzuMąkę przesiać(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj piekę pierwsze bułki od ponad miesiąca. Ogromnie się już za tym stęskniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą. Aż pewnego dnia C. podrzucił mi pomysł na pølsehorn , i od tamtej pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym . Cóż to takiego(...)dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką
Grahamka, weka i kajzerkaKolejne bułeczki, które skradły nasze serca, a raczej podniebienia. Bułki są bardzo delikatne, puchate i baaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj , jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki
Smaczne ZdroweBurgery z domową bułką dyniową Jednym z ważnych elementów burgera jest bułka, a najlepsza jest taka upieczona w domu. Jesień to czas kiedy dynie królują w naszych kuchniach. Polecam więc tym razem do burgerów sezonową domową bułkę dyniową . Z taką bułką możemy serwować burgery z różnymi dodatkami. Mogą to być burgery wegetariańskie lub mięsne. Mój burger będzie z wołowiną, serem(...)warzywami i sadzonym jajem. Do przygotowania dyniowych bułek potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Składniki Bułki – 12 sztuk ZACZYN 100 g mąki chlebowej typ 750 100 g wody 5 g świeżych drożdży BURGERY zaczyn 400 g mąki chlebowej
Tajemnice SmakuDzisiaj z samego rana piekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec bułki ze słonecznikiem . Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką(...)jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem. Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania jej sporo. Takie ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie
codojedzeniaodpadów z słynną celulozą i innymi śmieciami. Dziś parówki do hot dogów czy do innych posiłków można jeść bez wyrzutów sumienia. Można zamiast parówki zastosować inną ulubioną cienką kiełbaskę. Bułki do dzisiejszych hot dogów kupiłam w pobliskiej piekarni, jednak polecam wykonanie bułek samodzielnie. To na prawdę proste i szybkie. Jeden z moich ulubionych przepisów na bułki pszenne znajduje się(...)stronie Kulinarne przeboje . Wystarczy, że bułki z przepisu zrobicie bardziej podłużne, np. na długość parówki i będą miały kształt idealny. Do hot dogów możesz dodać również inne ulubione warzywa i sosy. Bazą zawsze jest dobrej jakości parówka i lekko przypieczona bułka. Możesz dodać ogórka świeżego, szczypiorek, prażoną cebulkę, tarty ser, dowolny sos np. BBQ, czosnkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy
To Musisz WiedziećBłyskawiczne są i burgery rybne i bułki. Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Całe danie zrobisz w 20-25 minut Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Może to być(...)kasza, która pełni rolę spoiwa (dlatego do kotletów nie trzeba dodawać jajka) i warzywa. Ważne, żeby do burgerów dodać świeżą cebulę i czosnek. Równie proste do zrobienia są błyskawiczne bułki hamburgerowe. Czas to mniej niż 20 minut. Jest to możliwe dlatego, że błyskawiczne bułki nie zawierają drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane są z tzw. mąki samorosnącej. Jeśli jest
Niedzielny kucharzCzarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub “mroczne pieczywko” na wieczór z duchami, czyli hallowen. Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi. Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili i mamy(...)przekąskę na wieczór z duchami. Składniki NADZIENIE 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości) pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup majonez musztarda BUŁKI 8 sztuk 400g mąki 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 4g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach) 1 łyżka sezamu do posypania bułek ZACZYN DO BUŁEK 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży
Tajemnice SmakuPrzygotowanie czegoś pysznego zdecydowanie urozmaici zimową niedzielę (zwłaszcza gdy mamy ferie) i stanie się ciekawym sposobem na pobycie razem z bliskimi. Agata proponuje dzisiaj rozpływające się w ustach bułki pszenne z kefirem, które szybko znikną ze stołu. Szczególnie gdy wrócimy z mroźnego świata do cieplutkiego domku. Kefir jako dodatek Warto wykorzystywać w kuchni kefir w najrozmaitszych kombinacjach. Jedną z nich(...)pewno stanowią kefirowe bułki. Zasmakują one na pewno wszystkim tym, którzy znają z naszego bloga m.in. bułki z jogurtem greckim czy chociażby bułki pszenne ze śmietaną . Bułki pszenne z kefirem Składniki na 11 bułek: 4/5 szklanki kefiru w temp. pokojowej (200 g) 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru (4g) niecała szklanka ciepłej wody (220 g = 220 ml) 2 łyżki
KulinarneImpresje.plBułki z przedziałkiem, inaczej popularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-) Mąka orkiszowa tortowa(...)świetnie się tu sprawdza, dzięki niej bułki są delikatne i mega puszyste. Dzięki zamianie masła (było w oryginale) na oliwę, bułki dłużej pozostają świeże, my zajadamy je przez 2 kolejne dni. Wyrzuciłam też cukier, jest zbędny, drożdże nie potrzebują go do wzrostu. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Z podanych ilości wychodzi 12 konkretnych, mięsistych bułek. Składniki: - 550g
Smaczne ZdrowePrzygotowanie czegoś pysznego zdecydowanie urozmaici zimową niedzielę (zwłaszcza gdy mamy ferie) i stanie się ciekawym sposobem na pobycie razem z bliskimi. Agata proponuje dzisiaj rozpływające się w ustach bułki pszenne z kefirem, które szybko znikną ze stołu. Szczególnie gdy wrócimy z mroźnego świata do cieplutkiego domku. Kefir jako dodatek Warto wykorzystywać w kuchni kefir w najrozmaitszych kombinacjach. Jedną z nich(...)pewno stanowią kefirowe bułki. Zasmakują one na pewno wszystkim tym, którzy znają z naszego bloga m.in. bułki z jogurtem greckim czy chociażby bułki pszenne ze śmietaną . Bułki pszenne z kefirem Składniki na 11 bułek: 4/5 szklanki kefiru w temp. pokojowej (200 g) 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru (4g) niecała szklanka ciepłej wody (220 g = 220 ml) 2 łyżki
KulinarneImpresje.plBardzo proste pszenne bułki ze słonecznikiem. Mieszamy, ważymy i pieczemy. Prosty przepis na pszenne bułki z nasionami. Co prawda osobiście nie zajadam się pszennym pieczywem, ale moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli(...)lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki Składniki: na 18 bułek 1,3 kg pszennej mąki 70 g świeżych drożdży 900 – 950 ml zimnej wody 100 g nasion słonecznika + 4 łyżki do posypania 1¼ łyżki soli 1 jajko + 1 łyżka mleka Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj mąkę, sól, słonecznik i zarób
codojedzeniaChyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało mi się tak bardzo, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni zrobiłam już 4 wersje: dwie z malinami, z truskawkami i borówkami. Dlatego właśnie ręczę za ten przepis rękami i nogami Co prawda drożdżowe(...)szybki bo jednak trochę trzeba pomiędzy poszczególnymi etapami czekać, ale za to wychodzi spora porcja, która mi i mojemu mężowi starcza na 3 dni. Dokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej
Relaxtime