bułki - 30830 przepisów (strona:14/2056)

Bułki z cebulą i czarnuszką 32

Bułki z cebulą i czarnuszką to pyszny dodatek do śniadania czy kolacji. Są proste w przygotowaniu (choć może na takie nie wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami(...)radością do tej fali dołączyłam. Wcześniej domowe pieczywo pojawiało się u mnie dość sporadycznie, natomiast w ciągu ostatniego roku przerzuciłam się już właściwie wyłącznie na domowe chleby i bułki . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Ach ta czarnuszka… Jednym z moim ulubionych przepisów na domowe pieczywo jest ten na bułki z cebulą i czarnuszką. Podstawą do niego był przepis na cebulowe

Na-talerzu.pl
Bułki z przedziałkiem / Polish Poznan Buns 62

Bułki z przedziałkiem Dziś zapraszam na pszenne bułki śniadaniowe , czyli tradycyjne bułki z przedziałkiem - niektórzy nazywają je też bułkami poznańskimi lub wrocławskimi . Jeśli jesteście fanami klasyki, takie domowe bułeczki na pewno Wam posmakują, Bułki z przedziałkiem są niezwykle puszyste, mięciutkie i delikatne w środku, mają delikatną, miękką skórkę. Tradycyjnie bułki poznańskie (wrocławskie ) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam(...)użyciem jasnej mąki orkiszowej zamiast pszennej. Połowę mąki jasnej możecie też zastąpić pełnoziarnistą, choć wtedy nasze szybkie bułeczki śniadaniowe nie będą aż tak puszyste. Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej , bez zbędnych dodatków i przy minimum składników, wypróbujcie dzisiejsze bułeczki z przedziałkiem . Są świetne nie tylko na śniadanie. Smacznego:) Jeśli lubicie domowe bułeczki, polecam również moje bułki cebulowe : Przepis

Lekcje w kuchni
Bułki pszenne 35

Czas czytania: 2 min Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie formuje się i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami, mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich(...)słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam! Print Bułki pszenne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 20 minutes Cook Time 13 minutes Total Time 33 minutes Servings 9 Author Anna Ingredients 100 ml wody letnie 110 ml mleka letnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z ricottą 35

Czas czytania: 2 min Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest wyśmienite! Dziś proponuje Wam bułki z dodatkiem ricotty i pszennej mąki razowej. Miękisz pieczywa z dodatkiem ricotty jest bardziej gęsty, ciężki, a jednocześnie wilgotny i delikatny w smaku. Bułki świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami(...)delikatnie przypieczone na grillu są idealne do domowych burgerów i zapiekanek. Bułki długo zachowują świeżość, nadają się również do zamrożenia. Koniecznie wypróbujcie, a z pewnością się nie zawiedziecie. Smacznego! Print Bułki z ricottą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wyśmienite bułki na każdy posiłek. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword twarożek Prep Time 30 minutes Cook Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki maślane 32

Czas czytania: 2 min Bułki maślane jedne z najlepszych, jakie piekłam, bardzo mięciutkie z miękka skórką i cudownym wnętrzem. Ich smak jest neutralny i pasuje do każdego rodzaju dodatków. Bułeczki rewelacyjnie smakują z dżemem lub serem, wędzonym łososiem, awokado i zieloną cebulką. BUłki maślane nadają się na domowe burgery! Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, świetnie się formuje i szybko(...)wyrasta. Wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a odpowiednie warunki dla ciasta to temperatura wyrastania powyżej 24 st C. W takich otoczeniu bułki szybko urosną! Ciasto mieszam w robocie, ale można przygotować je ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli skorzystacie z maszyny do wypieku chleba to składniki na ciasto należy umieścić w misce według kolejności, jaką podaje producent maszyn

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki hamburgerowe 46

Czas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie(...)wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z żurawiną 43

obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek . Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy(...)którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią taką pracę w kuchni. Z pewnością wolą to niż np. dyżur przy zmywarce ;)Po krótkim pieczeniu bułki z żurawiną, będą gotowe ! Lekko słodkie z dodatkiem suszonej żurawiny , mięciutkie i oczywiście pyszne ! Idealne na śniadanie lub podwieczorek , wspaniale smakują z masłem i miodem , a dla niektórych najlepsze

SprawdzonaKuchnia.pl
Keto bułki z babki jajowatej (Keto, Low Carb) 121

Keto bułki z łusek babki jajowatej to rewelacyjnie prosty przepis w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odczekać chwilę, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika. Łuski babki jajowatej (czy też łupiny babki jajowatej) pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika a niskie węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni niskowęglowodanowej jako zamiennik mąki(...)uwaga, bardzo mocno wchłania wodę oraz tłuszcze! Przepis ten powtarzałam wiele razy jak również lekko modyfikowałam. Dłuższe pieczenie sprawiło, że bułki są idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie jak i pieczywo do burgerów 😉 Przepis na keto bułki z babki jajowatej Składniki 10 łyżek łuski babki jajowatej (50 g) 200 g sera

WegePrzepis
Bułki ze słonecznikiem 492

Wszyscy ostatnio szukają przepisów na domowe pieczywo. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie . To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Natomiast powierzchnię bułek posypałam prażonym słonecznikiem i ziołami. Domowe bułki najczęściej piekę(...)domu pieczywa . Albo gdy przyjdzie nam ochota na świeże pachnące domowe bułki. Przygotowuję bułki na drożdżach, albo na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki zawsze mam w domu. Szczególnie polecam Wam przepis na bułki wrocławskie z przedziałkiem , który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 154

wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się na obiad. Kotleciki, zupy kremy, a może gotowany kalafior z masłem i bułką tartą? Przedstawiamy najlepsze przepisy! Kalafior z masłem i bułką tartą Kalafior z masłem i bułką tartą może z powodzeniem zastąpić tradycyjną surówkę do obiadu lub stanowić pyszną przekąskę. Smakuje wyśmienicie(...)zimnej. Gotujemy warzywo pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą wersję tej potrawy, możemy skrócić nieco czas gotowania. Następnie należy roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą, cały czas mieszając ze sobą składniki na małym ogniu aż do momentu, w którym lekko się zarumienią. Proporcje są dowolne, jednak my proponujemy na jedną sztukę kalafiora wykorzystać pół

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe pieczywo na poolishu 79

Upiekłam bułki na poolishu. Poolish to zaczyn na drożdżach , który kilka lat temu zrewolucjonizował moje domowe wypieki pieczywa. Pieczywo na poolishu jak dzisiejsze bułki z żurawiną i słonecznikiem są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. W pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie(...)przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu i tak powstało ciasto, z którego upiekłam chrupiące bułeczki. Bułki na poolishu z dodatkiem nasion i suszonych owoców w tym wypadku żurawiny świetnie pasują na kanapki z serem i ogórkiem. Lubię dodać trochę pora. Często używam pora na kanapki zamiast cebuli

codojedzenia
Bułki do kebaba 58

Bułki do kebaba – wbrew pozorom nie jest je tak ciężko zrobić. Niby ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba , to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie(...)podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki do kebaba – Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki

Kulinarne Przeboje
Odrywane bułki dyniowe 107

Uwielbiam domowe pieczywo. Lubię też eksperymentować z różnymi smakami i tak też powstały bułki dyniowe. Są pyszne i delikatne, zaś dzięki samej dyni, zachowują świeżość na dłużej. Cynamonu dodałam jedynie symboliczną ilość, ale jeżeli chcecie, to możecie dodać więcej. Możecie również eksperymentować dodając odrobinę korzennych przypraw lub rodzynki. Mój dwuletni syn je uwielbia. Był w stanie zjeść całą bułkę(...)kolację. Osobiście ja i moja rodzina jemy bułki dyniowe bez dodatków, ale z powodzeniem można je podawać z dżemem i innymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka

Passions hobbies life
W letnim-lekkim tonie, czyli mięciutkie bułeczki z serkiem wiejskim 74

wiejskim, który przywodzi mi na myśl przepyszne śniadania u ciotek w Beskidach (które podawały tylko produkty własnej roboty). Agata kontynuuje tę tradycję i serwuje na śniadanie domowe pieczywo, m.in. bułki z serkiem wiejskim, który sprawia, że wypieki wywołują szczególnie impresje. Pachną wakacjami, górami i najlepszym na świecie, polskim jedzeniem. Serek wiejski jako dodatek do bułek Sposoby wykorzystania serka wiejskiego(...)rozmaite. Jednym z nich jest dodanie go do bułek, które dzięki temu staną się bardziej miękkie i wilgotne w środku. Dłużej zachowają świeżość w porównaniu do innych bułek. Przekonajcie się sami, podając śniadanie w lekkim, letnim, odświeżającym tonie! Mięciutkie bułki z serkiem wiejskim Składniki na 11 bułek: 30 g drożdży (ok. 5 łyżeczek) 2 łyżki cukru trzcinowego (30 g) ½ szklanki

KulinarneImpresje.pl
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 81

Chodziły za mną bułki kajzerki! Mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma bruzdami na wierzchu. Jest to najprostszy przepis na bułki z pszennej mąki. Bułki kajzerki można upiec z makiem lub sezamem. Ja lubię z makiem. Piekliście kiedyś kajzerki? To bardzo prosty wypiek u mnie na drożdżach . Problem sprawiły mi jedynie nacięcia na bułkach, bo nie mogłam znaleść żyletki, a grubym(...)ostrzem od noża to nie ma takiego efektu. Ale kilka z nich przypomina kajzerki. Poza tym bułki i tak są zjadliwe, he, he… Bułki kajzerki Składniki: 26 bułek 1200 g pszennej mąki 850 – 900 ml zimnej wody 60 g świeżych drożdży 1¼ łyżki soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić

codojedzenia
Bułki z parówką i pieczarkami 226

łamach bloga :) Temat buły smakowicie nadziewanej pojawia się na moim blogu regularnie. Bardzo lubię żonglować tu składnikami nadzienia i sposobami przygotowania ciasta drożdżowego. Do tej pory były już: Bułka z parówką na drugie śniadanie Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią(...)mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Tym razem postawiłam na klasykę! Czyli pożywną parówkę w towarzystwie farszu pieczarkowego . Do tego szklanica mocnej, czarnej herbaty i aż chce się takim śniadaniem zaczynać dzień! :) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Grunt to przepis!
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 92

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)niesamowicie pyszny efekt. Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami , organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber  poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda

Codziennik Kuchenny
Domowe Bułki na Śniadanie 81

Witam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie  Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 176

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)żółtka (moje ważyły 80 g) 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki) 30 g drożdży świeżych 50 g masła roztopionego i przestudzonego szczypta soli mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 101

wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby

Stare Gary
Burza. I bułki z pokrzywą 82

cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruskie bułki z makiem 130

Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 153

Pyszna bułka drożdżowa z przepisu  babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca...  Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka  cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 165

kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki orkiszowe z marchewką 112

wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Kalafior z bułką tartą 51

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest

Bułka z Chlebem
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 66

prawdziwą wiosnę. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić i znaleźć jakiś sposób na rozgrzewkę. Mój dzisiejszy to keto burgery wołowe. Dodatek tabasco sprawił, że są naprawdę ogniste. Solidna rozgrzewka zagwarantowana! Bułki z kalafiora ratują sprawę Nie bez znaczenia są tutaj bułki, gdyż w diecie ketogenicznej jest to produkt problematyczny. Te nie są oczywiście zbożowe- zostały przygotowane z kalafiora i mąki kokosowej(...)Dokładnie takie same jak w tym przepisie . Oczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda

Modern Cave Girl
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 200

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:  Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej(...)można użyć instant) 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 69

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo(...)wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę. Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie. Bułki na zakwasie Składniki: na 22 bułki 450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

codojedzenia
PRECLOWE BUŁECZKI 135

Bułki preclowe, to bułki, które skradły serca, a raczej podniebienia mojej Rodzinki. Na punkcie tych bułek po prostu oszaleli. Odkąd natknęłam się na nie 2 tygodnie temu, były już u nas sześciokrotnie...:-) Tym bułkom naprawdę trudno się oprzeć. Cudownie puszyste i mięciutkie. Nic tylko przygotowywać i zajadać. Z podanych składników wychodzi 8 bardzo dużych lub 10 trochę mniejszych, choć(...)dużych bułek. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne

Smaczne Zdrowe
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 105

fishburgerów rybę w mleku gotujemy, około 5-6 minut.   Ziemniaki obieramy i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody, po 15-20 minutach odciskamy ją na sicie. Koperek bardzo drobno(...)łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko rozgniatamy ugotowane w mleku mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 96

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Słodkie bułki z porzeczką, budyniem i kruszonką 109

czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki. Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami. Posypujemy nią bułeczki. Brzegi bułek smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Pieczemy 15-20 min. Smacznego

charlotte gotuje
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 176

oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Keto bułki łubinowe (Paleo, LowCarb) 82

Keto bułki z nowych keto produktów Dokonałam ostatnio zakupu nowych, interesujących produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej . A mianowicie mąki łubinowej oraz błonnika gryczanego . Oba produkty charakteryzują się niską zawartością węglowodanów netto i znajdują zastosowanie m. in. w keto wypiekach. Głównie tych wytrawnych, więc moje myśli od razu skierowały się ku keto pieczywu … No to nie omieszkałam wypróbować(...)wytwarzając te oto keto bułki łubinowe. Ale ich historia jest ciut dłuższa… Keto bułki łubinowe na inulinie Błonnik – pochodna zboża dozwolona na keto diecie Przepis znalazłam tutaj i za pierwszym razem, nie mając ani błonnika owsianego ani gryczanego , postawiłam na inulinę . W końcu to też rodzaj błonnika… Bułeczki wyszły bardzo przyjemne, jednak niezbyt wyrosły. Nie do końca wiem

Modern Cave Girl
Bułki na zapiekanki 34

Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi! A gdyby tak przygotować je samemu od zera? Smok zaprasza po sprawdzony przepis na bułki na zapiekanki. Na takich bułkach każde składniki będą świetnie smakować. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/bu\u0142ki-na-zapiekanki-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/bu\u0142ki-na-zapiekanki-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u0107 do dalszego wyro\u015bni\u0119cia na kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru

Bardzo Gruby Smok
Bułki cebulowe / Onion Rolls 39

Bułki cebulowe  Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak szybko można przygotować te aromatyczne bułeczki cebulowe na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Przepis na pszenne(...)bułki cebulowe jest bardzo prosty. Można zagniatać je ręcznie lub mikserem. Mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie, w  ciepłym miejscu około godziny. Domowe bułeczki  zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie, nieważne czy są pieczone na suchych czy świeżych drożdżach. Po prostu nie mogą się nie udać. Jeśli lubicie pieczywo pełnoziarniste, bułki z prażoną cebulą

Lekcje w kuchni
Bułki kokosowe 29

Czas czytania: 2 min Pyszne kokosowe bułeczki z bardzo miękkim i puszystym środkiem o delikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi(...)bułeczkami kokosowymi:) Przygotowanie bułek jest bardzo proste i nie powinno sprawić Wam żadnych trudności, polecam gorąco! Print Bułki kokosowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword wiórki kokosowe Prep Time 2 hours Cook Time 12 minutes Total Time 2 hours 12 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 450 g mąki pszennej

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z makiem 27

Czas czytania: 2 min Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje(...)wspaniałego smaku i delikatnej chrupkości. Print Bułki z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 395 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z borówkami 31

nadzienie 350 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 1 żółtko +łyżka mleka cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka 🔪 Instrukcje Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne(...)części, wychodzi po 60 g każda. Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki. Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z krzyżykiem 29

Czas czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie(...)przepisie jest dodana odrobina ziela angielskiego , które również pominęłam, ale wy możecie spróbować dodać. Przed dodaniem należy rozetrzeć je na drobny pył w moździerzu. Ach muszę jeszcze wytłumaczyć kolor bułek, powinien być odrobinę jaśniejszy niż ten na zdjęciach. Niestety mój piekarnikowy zegar zaciął się w trakcie pieczenia i przeoczyłam czas ich wyjęcia. Mimo że bułeczki wyszły odrobinę spieczone

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki hamburgerowe z zakwasem 33

Czas czytania: 2 min Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie tylko do hamburgerów, można również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin . Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto(...)połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku, są wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki poznańskie 53

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli dodatkowo: mleko do posmarowania wierzchu bułek sezam do posypania Bułki poznańskie. Przepisy Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki maki (ok.20g(...)przekładamy ciasto z naczynia Thermomix . Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego ręce również posypmy maka. Ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części i każdy kawałek wyrabiamy formując bułeczki. Bułki kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Bułki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem bułek do piekarnika na środku bułki robimy nacięcie, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy

Themo przepisy
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 35

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu.  Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko. Co to jest panko?  Panko to japońska panierka w formie płatków,  odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko(...)jest również to, że podczas smażenia wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Panko można kupić na stoiskach z orientalną żywnością. Składniki Bułki – 8 sztuk* 400g mąki 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem 1 łyżka sezamu do posypania bułek Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego

Tajemnice Smaku
Wtorek: Najlepsze i najprostsze hamburgery 59

naprawdę jest super prosty i bardzo smaczny patent na najlepsze hamburgery. Rzecz w tym, żeby hamburgera smażyć razem z dodatkami. W tym również z bułką. Dokładniej z połową bułki. Czas przygotowania: 10 minut Czas smażenia: 5-6 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Prosty patent na najlepsze hamburgery Prosty patent na najlepsze hamburgery polega na smażeniu razem wszsytkich składników(...)musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych

Niedzielny kucharz
Wtorek: Najlepszy i najprostszy hamburger 85

naprawdę jest super prosty i bardzo smaczny patent na hamburgera. Rzecz w tym, żeby hamburgera smażyć razem z dodatkami. W tym również z bułką. Dokładniej z połową bułki. Czas przygotowania: 10 minut Czas smażenia: 5-6 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Prosty patent na hamburgery Prosty patent na hamburgera polega na smażeniu razem wszsytkich składników Trudno zliczyć przepisy(...)musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu , który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych

Niedzielny kucharz
Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend 163

weekend? Coś, co poprawi humor całej rodzinie i oczywiście nam samym, bo tylko radosne kulinaria mają prawdziwą wartość. Podejmujemy dzisiaj nasz ulubiony temat, który rozwijamy na wiele sposobów, czyli bułki drożdżowe na słodko i na słono. Takie przysmaki najlepiej podać z konfiturą własnej roboty. Będą one idealnym podsumowaniem mijających wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki(...)symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki. To dużo lepszy pomysł niż na przykład kupione na szybko fast

KulinarneImpresje.pl
Burger rybny (fishburger) 66

Przepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary

Oryginalny smak
Bułki jogurtowe 385

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, w nim umieścić rozkruszone drożdże i jogurt - jogurt i drożdże wymieszać z odrobiną mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz

Smakołyki Bereniki
Bułki z dziurką. Bajgle. 96

Bułki z dziurką .Bajgle to miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku . Przepis na bajgle znalazłam na stronie mojewypieki.com Składniki na 10 bułek z dziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody(...)posmarowania sezam, mak lub inne ziarna do posypania Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle: Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy odrobinę letniej wody i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 62

Dyniowe bułki na żytnim zakwasie i drożdżach są bardzo smaczne i mają fajny pomarańczowy kolor. Piekliście kiedyś bułki z dynią? Ja piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni(...)słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki: na 28 bułek lub 2 bochenki Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 500 ml wody

codojedzenia
Buła z parówką na drugie śniadanie 118

nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką(...)farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane nieśmiertelną parówką , pieczarkami oraz żółtym serem . Intrygującego posmaku dodają im kawałki ananasa oraz solidny chlup Sosu madziarów od Folwark . I oto pożywna doza nadzianego szczęścia na drugie śniadanie podana! Pan Mąż, z taka bułą w plecaku, jakoś z większą chęcią do pracy

Grunt to przepis!
Mleczne bułeczki z makiem 129

Mleczne bułki z makiem uwielbiamy gdy są świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy(...)kiszki nie skręciły ! Następnego dnia bułeczki też są świeże, ale u nas rzadko jakaś zostaje, a gdy czasami jakaś przypadkiem zostaje też smakuje wyśmienicie My lubimy jeść mleczne bułki z konfiturą, w tym zestawieniu kochają je chyba wszyscy, zarówno dzieci i dorośli. Taki zestaw to smak dzieciństwa, przynajmniej mojego. Podobne w smaku bułki kupowałam sobie w pobliskiej cukierni, gdy wracałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 252

coś mi 1). bardzo smakuje , 2). dobrze wychodzi i 3). trafia również w gusta Pana Męża - robię taki specjał często i regularnie. Wszystkie te 3 warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami(...)suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko to w towarzystwie sycącej parówki . Pożywna doza

Grunt to przepis!
Bułki z jagodami i orzechami 106

jagodzianki , to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy …Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie , z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super(...)wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam! Bułki z jagodami Składniki: 16 bułek 50 g drożdży 800 ml wody 200 g mąki grahamki 150 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej 1 łyżka soli 200 ml czarnych jagód 100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych Rozpuść drożdże w zimnej

codojedzenia
Grahamki 126

Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g. SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody 10 g drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych(...)orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. W dniu pieczenia bułek. Drożdże rozpuścić

Passions hobbies life
Bułki na śniadanie z durum 100

Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie. Bułki na śniadanie Składniki: 15 bułek 750 g pszennej mąki 250 g mąki durum 50 g świeżych drożdży(...)minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez

codojedzenia
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 121

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są też miękkie, delikatne i smaczne. No i niezbyt typowy, jak dla nas, kształt - podłużne i dość cienkie. Niewielka liczba składników, które zawsze są w kuchni każdego chlebowypiekacza, pozwala je zrobić praktycznie bez większego przygotowania(...)proporcje są tak dobrane, że ciasto jest niezwykle przyjemne w dotyku podczas wyrabiania. Ilości składników pozwalają zrobić pięć niewielkich bułek, w sam raz na lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem. Bułki są bardzo łatwe

Grahamka, weka i kajzerka
Białe szparagi gotowane 134

Już są. Pierwsze białe szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze szparagów cały ich niezwykły smak. Szparagi z bułką tartą i masłem. Najlepsze są białe szparagi  średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec(...)talerzu zostają mi same główki, masło i bułka, czyli to co najlepsze! Z pewnym wstydem przyznaję, że najlepsze są główki zgniecione widelcem i zmieszane z bułką i masłem! Pycha!składniki (2 porcje)2 pęczki białych szparagów2 łyżki tartej bułki*3 łyżki masła*sólpieprz* ilość masła i bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki

Stare Gary
Bułki z wkładką 106

rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Bułki żytnie na drożdżch 78

Oj długo mnie nie było, fakt ten zawdzięczam mojemu łączu internetowemu. Tak mi chodził, że nawet nie miałam ochoty podchodzić do komputera i nawet na chwile

Moje pyszne gotowanie
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 173

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami 150

Dawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany..35 g drożdży250 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru80 g mąki żytniej pełnoziarnistej320

Moje domowe kucharzenie
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 150

Tym razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby

głodny alergik
Bułki z czarnuszką i sezamem 67

Przygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze

Apetyczna babeczka