bułki - 33426 przepisów (strona:14/2229)

W letnim-lekkim tonie, czyli mięciutkie bułeczki z serkiem wiejskim 128

wiejskim, który przywodzi mi na myśl przepyszne śniadania u ciotek w Beskidach (które podawały tylko produkty własnej roboty). Agata kontynuuje tę tradycję i serwuje na śniadanie domowe pieczywo, m.in. bułki z serkiem wiejskim, który sprawia, że wypieki wywołują szczególnie impresje. Pachną wakacjami, górami i najlepszym na świecie, polskim jedzeniem. Serek wiejski jako dodatek do bułek Sposoby wykorzystania serka wiejskiego(...)rozmaite. Jednym z nich jest dodanie go do bułek, które dzięki temu staną się bardziej miękkie i wilgotne w środku. Dłużej zachowają świeżość w porównaniu do innych bułek. Przekonajcie się sami, podając śniadanie w lekkim, letnim, odświeżającym tonie! Mięciutkie bułki z serkiem wiejskim Składniki na 11 bułek: 30 g drożdży (ok. 5 łyżeczek) 2 łyżki cukru trzcinowego (30 g) ½ szklanki

KulinarneImpresje.pl
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 146

Chodziły za mną bułki kajzerki! Mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma bruzdami na wierzchu. Jest to najprostszy przepis na bułki z pszennej mąki. Bułki kajzerki można upiec z makiem lub sezamem. Ja lubię z makiem. Piekliście kiedyś kajzerki? To bardzo prosty wypiek u mnie na drożdżach . Problem sprawiły mi jedynie nacięcia na bułkach, bo nie mogłam znaleść żyletki, a grubym(...)ostrzem od noża to nie ma takiego efektu. Ale kilka z nich przypomina kajzerki. Poza tym bułki i tak są zjadliwe, he, he… Bułki kajzerki Składniki: 26 bułek 1200 g pszennej mąki 850 – 900 ml zimnej wody 60 g świeżych drożdży 1¼ łyżki soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić

codojedzenia
Bułki z parówką i pieczarkami 341

łamach bloga :) Temat buły smakowicie nadziewanej pojawia się na moim blogu regularnie. Bardzo lubię żonglować tu składnikami nadzienia i sposobami przygotowania ciasta drożdżowego. Do tej pory były już: Bułka z parówką na drugie śniadanie Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią(...)mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Tym razem postawiłam na klasykę! Czyli pożywną parówkę w towarzystwie farszu pieczarkowego . Do tego szklanica mocnej, czarnej herbaty i aż chce się takim śniadaniem zaczynać dzień! :) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Grunt to przepis!
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 146

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)niesamowicie pyszny efekt. Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami , organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber  poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda

Codziennik Kuchenny
Domowe Bułki na Śniadanie 129

Witam Serdecznie Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około(...)przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie  Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 248

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 250 ml (1 szklanka(...)żółtka (moje ważyły 80 g) 60 g cukru kryształ (3,5 – 4 łyżki) 30 g drożdży świeżych 50 g masła roztopionego i przestudzonego szczypta soli mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 154

wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby

Stare Gary
Burza. I bułki z pokrzywą 132

cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruskie bułki z makiem 173

Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 220

Pyszna bułka drożdżowa z przepisu  babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca...  Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka  cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 207

kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki orkiszowe z marchewką 156

wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Fasolka szparagowa z bułką tartą 43

Fasolka szparagowa to kolejne po szparagach warzywo, które bardzo często podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa z bułką tartą to najpopularniejszy i najbardziej znany sposób na przygotowanie tych strąków. Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chyba nigdy mi się nie znudzi. W ten sposób można przygotować każdy rodzaj fasolki: żółtą, zieloną lub płaską tyczkową. Najlepiej(...)rozgotowana. Jeżeli będziemy korzystać z zielonych strąków to one też gotują się nieco dłużej niż żółte. Fasolkę po ugotowaniu i odcedzeniu można też przełożyć na patelnię z masłem i bułką tartą, następnie wymieszać i podsmażyć około 2 minut. Fasolka szparagowa z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie. Fasolka szparagowa z bułką tartą świetnie

Danka Pichci
Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci 72

Poznaj prosty przepis na pulchne i ekspresowe jagodzianki z przepisu babci. Pyszne bułki drożdżowo maślane z jagodami wykonasz w prosty i szybki sposób. Są pulchne i miękkie. Uwaga, szybko znikają ze stołu. Idealnie nadają się do porannej kawy, herbaty, jako słodka przekąska do pracy lub szkoły. Takie bułki z jagodami każdego lata robiła moja babcia. To zdecydowanie jeden z niezapomnianych(...)smaków dzieciństwa. Czekam na nie przez cały rok. Babcia w każdej porze roku częstowała nas swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki , jesienią szarlotki , a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami . Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód

Ania gotuje
Kalafior z bułką tartą 93

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest

Bułka z Chlebem