Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada
Wiem co jem„Dziś zapowiadany przeze mnie w ostatnim poście, kolejny sernik na zimno, który zrobiłam na Nowy Rok. Tym razem pachnący cynamonem i goździkami. Na spód wykorzystałam lekko
Wiem co jemnazwy jest marmoladą różaną bo samej róży w nich nie znajdziecie. Jedyne co można w nich "różanego" znaleźć to aromat różany, za to bardzo dużo w nich śliwek, wiśni, aronii i innego tego typu rzeczy, nie wspominając już o E ulepszaczach. Domowa, prawdziwa marmolada jest niezwykle prosta do przygotowania- potrzeba nam jedynie nieco więcej siły (zawsze można zaciągnąć(...)Składniki 200 g płatków róży- najlepiej z terenów wiejskich, nie pryskanych i mocno pachnących 400 g drobnego cukru pudru sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy
Krakowskie smaki Ani„ Do tej pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz
Wiem co jemowoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii Sposób wykonania : O woce aronii lekko zmiażdż. Wiśnie i aronię wsyp do słoja, dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój zamknij(...)Owoce zasyp cukrem , dodaj miód, wymieszaj. Odstaw na 8-10 dni, aż wytworzy się syrop, cukier i miód całkiem się rozpuści. Następnie przecedź owoce, dokładnie wyciśnij z nich sok. Połącz oba płyny ze sobą , wymieszaj, wlej do słoja, zamknij i odstaw do sklarowania w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj i połącz
Przepisy i porady kulinarne"Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową
Wiem co jem„Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i
Wiem co jemNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!„ Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale
Wiem co jem„ Śniadanie - pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości. Rzeczywiście z teorią jest OK, ale w praktyce wypadamy znacznie gorzej. Spiesząc
Wiem co jempasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 200 g dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy(...)wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Gdy odstawimy naszą mieszankę z ognia dodajemy do niej sok z cytryny i 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy także utartą skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż nam wszystko wystygnie. Ciasto francuskie
ClauditteMissCooking"Co raz częściej zdarza mi się zastępować w słodkich wypiekach masło oliwą i wg mnie ta zamiana wychodzi im tylko na dobre, a mnie i
Wiem co jem"Drzewo nerkowca ( nanercz zachodni ) należy do tej samej rodziny co mango i orzech pistacjowy. Pochodzi z Ameryki Płd. ( Brazylia, Peru ). Od XVI w za sprawą Portugalczyków
Wiem co jem„ Pan Karp, niekoronowany król polskich stołów wigilijnych. Najczęściej serwowany w galarecie lub po żydowsku. Znany nam od XII w wcześniej pojawiał się jedynie w szlacheckich i
Wiem co jem