aroniowa. Składniki 1 kg aronii 1,5 l wody 1 l wódki 100 ml spirytusu 500 g cukru 3 ziarenka kardamonu Rozmrożone owoce aronii wsypać do garnka, ugnieść tak aby bardziej puściły sok. Zalać wodą , wsypać cukier, dodać kardamon i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Odstawić do przestudzenia . Owoce przetrzeć przez sito dzięki czemu(...)odzyskamy więcej soku. Można również przecisnąć owoce przez gazę. Do czystego soku wlewamy wódkę i spirytus. Wszystko zlewamy do butelek szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. nalewka z aronii Aroniówka
O kuchni z uczuciemmięs z owocami na pewno przypadnie do gustu i włączą przepis na stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu
Garniec Magalieprzygotowania drinka użyłam pysznego soku pomarańczowego ze Słonecznej Tłoczni . Smak drinka zawsze zależy od dobrej jakości soku – polecam Wam ten i inne soki ze Słonecznej Tłoczni (soki z jabłek i aronii wypróbowaliśmy w Święta i… szczerze polecamy) Smacznego
Słodkie okruszkidrożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie min. 30 minut) 100 g aronii suszonej łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny wszystkie składniki na farsz zbledować na gładką masę. Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (temp. nie wyższa niż 40C), dodać łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe
greenscarfburaki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki
greenscarfdawnych czasów! W paczce znalazłam: 100% sok bezpośrednio wyciskany z owoców czarnego bzu - Owoce czarnego bzu są najbogatszym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów! 100% sok bezpośrednio wyciskany z owoców aronii - Obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy. Posiada bardzo silne właściwości przeciwutleniające, co powoduje spowalnianie procesu starzenia oraz może zapobiegać chorobom nowotworowym! 100% sok z owoców aceroli
Spektrum SmakuKasza jaglana nabiera świeżości i kolorów. A my w daniu przemycamy to co najcenniejsze – same witaminy, których tak potrzebujemy! Składniki -kasza jaglana u mnie MELVIT -sok czarny bez 100% POLSKA ARONIA -owoce granatu -ciemne winogrona -olej kokosowy -płatki migdałów SKWORCU -listki mięty Ugotuj kaszę jaglaną tak jak proponuje producent, z dodatkiem oleju kokosowego. Odłóż niech przestygnie. Winogrona
Z Kuchni Do Kuchnigodzinach Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do butelek. Tak samo można postąpić z owocami aronii. Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty i esencjonalny. Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam
Proste Potrawyszklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie
SzczyptaSmaQAronie umyć, jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wrzucić aronie i jabłka. Gotować, aż jabłka się rozgotują a aronia zmięknie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować jeszcze jakiś czas. Dżem powinien być gęsty. Cukru można dodać mniej, zależy od tego czy lubicie słodszy lub mniej słodki. Włożyć dżem
Kuchnia PokoleńZostały mi spore zapasy dżemu zwłaszcza z aronii. Odkryłam też w spiżarni zapas marcepanu, a że ostatnio jakoś nie po drodze mi było z pieczeniem ciast, i do tego jedna czytelniczka weszła mi na ambicję, to postanowiłam się zrehabilitować. Ciasto jest delikatne, wilgotne i aromatyczne, rozpływa się w ustach. Do dzieła! Składniki na dużą prostokątną blachę lub dużą tortownicę: ciasto(...)opakowanie budyniu 50 g cukru *jeżeli budyń z cukrem, to pominąć 200 g masy marcepanowej *jak nie masz to nic się nie stanie złego 50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii, możesz również to pominąć i dać 0 50 ml więcej mleka) Przygotowanie: Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Początkowo
greenscarfpomarańczyOpcjonalnie 1 łyżka mioduPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron i odstawiamy odcedzony na bok2/ Świeży napar z hibiskusa zagotowujemy z czarnym bzem i aronią a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango, gruszkę, suszoną morelę i banana. Dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut3/ Do przygotowanej zupy możemy dodać miód a następnie makaron. Przekładamy na talerz. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabłonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie ) Składniki do dekoracji : mascarpone 250 g śmietana 30% 500 ml sok malina 100% 100 ml Polska Aronia cukier brzozowy 150 g(zmieliłam ) żelatyna ( na 1 litr) Wykonanie masy brzdąc do przełożenia : Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną(...)serek mascarpone i miksujemy na gładką masę . Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy
Różowa kuchniaSkładniki : 2 kg aronii 1 kg cukru Sposób wykonania : O woce aronii przebierz, opłucz na sicie pod bieżącą wodą. 2/3 owoców zmiażdż, resztę pozostaw w
Przepisy i porady kulinarnebardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!