sok z aronii - 308 przepisów (strona:11/21)

Nalewka z aronii 172

postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy.  Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru 1 litr wody 1 litr spirytusu łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Owoce umieścić w garnku do soków i postępować zgodnie z instrukcją. Następnie przelać sok do większego garnka dodać liście wiśni, cukier, wodę, kwasek cytrynowy(...)minut do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić, pozbyć się liści. Do wystudzonego soku dodać litr spirytusu i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 12 godzin do przegryzienia się. Gdy będzie już gotowy przelać do butelek. Im stoi dłużej tym nabiera większej mocy;) Jeżeli chcemy się pozbyć cierpkości z aronii należy ją zamrozić na około 2 tygodnie

Krakowskie smaki Ani
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 289

Cytrynowo mi... Naszła mnie straszliwa ochota na ciasto mocno cytrynowe. Nie wystarczył mi dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński.Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym. Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który(...)wędrując palcem po mapie i przygotowując nam plan kolejnych podróży, coś ostatnio nabiera ochoty na wschodnie klimaty. :)  W naszych polskich warunkach, cytryńca najłatwiej posmakować w postaci naparów, suszu, soków czy wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę

Grunt to przepis!
Pijana tarta serowa 91

„ Po zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo

Wiem co jem
Jabłka duszone w malinach z whisky na puszystej śmietankowej poduszeczce z karmelizowanymi orzechami 121

Składniki: ( na 2 porcje) 2 małe jabłka około 100-150 gram mrożonych malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie:  Do garnuszka

KreatywnePiny
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU 123

przykryciem do momentu,aż owoce puszczą sok.Następnie przecedzamy przez gęste sitko. Gorący sok- syrop przelewamy do czystych słoiczków,zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.  Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu.    Ilość cukru i owoców

Niespełnione zdolności kulinarne
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 225

cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty bez cukru – wywary z warzyw, buliony z włoszczyzny – herbatki ziołowe: mięta, rumianek, lipa, melisa, koper – herbaty owocowe: róża, porzeczka, malina, aronia – kawa z cykorii Nie spożywamy: – innych warzyw i owoców niż(...)postacią Nie przekraczać 800 kcal dziennie – jest to ważne, aby włączyło się odżywianie wewnętrzne. Czyli nie jemy kilograma jabłek, ale 2-3 sztuki, nie pijemy litra soku owocowego, ale szklankę, itp. Dużo zieleniny, minimum soli, maksimum wody. Jeśli wzmaga się uczucie zimna, to należy spożywać głównie dania gorące i rozgrzewające napoje. Produkty

To co kocham
Nalewka aroniowa – aroniówka 475

wysokiego poziomu cholesterolu. A więc… na zdrowie! Składniki: – 2 kg aronii – 500 ml wody – 500 g cukru – spirytus 1 litr   Wykonanie: – Owoce z cukrem zagotować z wodą, aż puszczą sok. – Przestudzić, dodać spirytus i zamknąć szczelnie na 48 godzin. – Po 2 dniach odcedzić przez

To co kocham
Słodki krem do pieczywa z buraków czyli prawie truskawek 168

średniej wielkości upieczone buraki 400 g (waga po ugotowaniu) białek fasoli- może być z puszki 50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nasion Chia części tych składników nie ma na zdjęciu, gdyż budowałam smak w trakcie Przygotowanie: nietrudno się

greenscarf
Ocet aromatyzowany czarną porzeczką 118

„Doskonały dodatek do kozich serów i owoców. Nie jest to jednak oryginalny ocet z czarnej porzeczki bo ten uzyskuje się z soku, a jedynie ocet jabłkowy

Wiem co jem
Comber "Pina colada" 121

„Deser zainspirowany drugą z nowej tropikalnej serii smakowej galaretek WINIARY, galaretką o smaku Pina Colada czyli karaibskiego deseru z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego

Wiem co jem
Nalewka z pigwy 161

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem 151

gniazda nasienne. Z marchewki, selera, kapusty, jabłek, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej. O otrzymanego soku dodać pokrojone w kostkę owoce kiwi i szpinak. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Schab w brzoskwiniach 87

"Zawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach

Wiem co jem
Nalewka z aronii 350

litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać od razu,ale im starsza nalewka tym lepsza. W oryginalnej

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka z aronii - wg przepisu mamy 1292

wody 0,5 kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Listki wiśni oraz koraliki aronii zalewamy 1 litrem wody. Od momenty zagotowania się gotujemy jeszcze 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy listki, a owoce odcedzić. Dodać do soku cukier i kwasek cytrynowy. Zagotować. Wystudzić, dolać spirytus. Tak przygotowaną nalewką zalewamy do butelek i odstawiamy

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania