należy do najsmaczniejszych owoców ale ma wiele bardzo cennych właściwości. Zawiera wiele witamin, minerałów i związków. Dlatego też warto przygotować z niej sok, który potem wykorzystamy do herbaty lub przygotowania kompotu zimową porą. składniki: 2 kg aronii 1 kg cukru 1 l zimnej przefiltrowanej wody Owoce aronii najlepiej zbierać po przymrozkach dzięki temu(...)będzie miała w sobie tej nieprzyjemnej w smaku goryczki. Można też owoce wcześniej zerwać i włożyć na kilkanaście dni do zamrażarki a dopiero potem przygotować z niej sok. Ja swoją aronię właśnie przemroziłam w zamrażarce bo zerwałam ją wcześniej ze względu na panującą suszę inaczej po prostu uschła by na krzakach. Rozmrożone owoce przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem
Monia miesza i gotujeniż rok temu. Ponieważ sok robiłam na wsi, udało mi się zrobić ten z liśćmi wiśni. Jeżeli nie macie do nich dostępu, to polecam przepis na sok z aronii , który pokazałam w ubiegłym roku. Jutro pokaże Wam też, co można przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku. Składniki: 1 - 1,5 kg aronii(...)cukru sok z 1 - 1,5 cytryny ok. 1,5 l wody kilkanaście liści wiśni Wykonanie: Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy. Liści dokładnie szorujemy. Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców). Garnek przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy owoce
Sto kolorów kuchnisoku i wlałam ją do soku z banana,brzoskwini i jabłka. Jak dla mnie najlepsze połączenie. Moja mama natomiast lubi ten sok pić z nektarem z aronii. Ja zaczęłam zażywać soku z aloesu ,bo chcę podbudować swoją odporność. Ale ma on o wiele szersze zastosowanie! Sok z aloesu poleca się szczególnie osobom, którym doskwierają: zaparcia, trudności z wypróżnianiem, wzdęcia
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 kg aronii, 1/2 kg cukru, 3 jabłka, sok z 1/2 cytryny. Przygotowanie: Aronię najlepiej jest wcześniej zamrozić na 2-3 dni, wtedy traci trochę na swojej cierpkości. Następnie rozmrażamy ją i zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy(...)aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem
Aga w kuchniJeżeli przygotowywaliście sok z aronii, na pewno zostały Wam owoce. Ja przygotowałam z nich dżem. Dodałam do nich jabłka, aby zneutralizować smak aronii. W przepisie podaję wagę świeżych owoców, przed przygotowaniem soku, nie ważyłam ich po przygotowaniu soku. Składniki: 1 kg owoców (świeżych) 3 - 4 jabłka ok. 300 g cukru sok z 1/2 cytryny(...)Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i dusimy często mieszając. Kiedy jabłka już prawie się rozpadną dodajemy aronię, która została nam z przygotowywania soku, sok z cytry i cukier. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Kiedy dżem zgęstnieje przekładamy go do gorących, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem
Sto kolorów kuchniaronii ze sporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno się je zbierać po przymrozkach. Własnie wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka(...)żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy smak owoców, a nie tylko słodycz cukru. Ważne jest też to, że owoce nie toną w soku. To po prostu gęsta konfitura - dlatego tak świetnie nadała się do nadziania muffinek. Polecam Wam spróbowanie tego specjału. Jestem pewna, ze tak samo jak ja, nie będziecie zawiedzeni.Podoba się Wam stroik
Codzienna kuchnia niecodziennaowocowo, a do tego pachnąco i kolorowo. Kupiłam dorodną aronię. Lubię jej cierpki smak, charakterystyczny zapach i głęboki kolor. Poza tym, stanowi niebywałe źródło witaminy C. Szklaneczka soku z aronii i można zapomnieć o jakichkolwiek witaminach w tabletkach, stają się zbędne. Krzew aronii został odkryty 300 lat temu na terenach dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych. Następnie trafił do Rosji(...)korzyści spożywanie aronii! Co prawda przez bogactwo w garbniki, aronia jest mało soczysta i ma charakterystyczny, cierpki smak. Jednak idealnie nadaje się na przetwory - dżemy, soki, galartki, czy też na takie koktajle. KOKTAJL Z ARONII I MALIN. /autorski;/ dla 2-4 osób szklanka aronii szklanka malin 500 ml kefiru 3-4 łyżki miodu (użyłam miodu nawłociowego*) Owoce płuczę pod bieżącą
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: aronia 200 gram, śliwki 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, marchew młoda 70 dag, woda 1 szklanka, olej lniany 2 łyżeczki umytą, dojrzałą mocno aronię wsypać do wyciskarki soku lub sokowirówki , ja użyłam wyciskarki obrane marchewki, kawałki jabłek, śliwek też przepuścić przez wyciskarkę na koniec daję wodę filtrowaną do wypłukania reszty soku, wymieszać z olejem lnianym aby marchewka miała cenne
W Mojej Kuchni Lubięjabłek0,5 kg cukru trzcinowegosok y 1 cytrynyPrzygotowanie:aronię przebrać,oplukać i wsypać do rondla o grubym dnie ,w którym będziemy smażyć dżem.Część owoców zmiażdżyc pałką lub tłuczkiem i zasypać cukrem na całą noc.Delikatne zmiażdżenie owoców jest konieczne,gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczągdy puści sok rozpocząć smażenie.Moją smażyłam około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innych składników. Nie wszystkie soki jednak można było wypić z apetytem. Odważyłam się skosztować wszystkie zaprezentowane soki, bardzo mi smakowały soki z granatu, brzozy z miętą, oraz aronii, natomiast sok z noni, rokitnikia i goji, były okropne, nawet ich właściwości lecznicze nie były w stanie zachęcić mnie do drugiego łyku. Po części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej. Na początku każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI : 2 kg aronii 2 litry wody O,5 kg cukru O,5 l wódki 250 ml spirytusu lub jak nie mamy to dodatkowe 0,5 l wódki sok z jednej cytryny kawałek korzenia imbiru(...)Ogrzewamy wszystko, około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia (ponieważ owoce mogą stracić witaminy ), co jakiś czas mieszamy aby cukier się rozpuścił. Po lekkim przestudzenia aronię ubijamy tłuczkiem aby dobrze puściła sok. Następnie wszystko przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i dokładnie wyciskamy owoce. Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i całą wódkę. Nalewkę przelewamy do butelek
Kulinarne Fantazje Marioliśredni banan 150 g kandyzowanych skórek cytrusowych 200 g kandyzowanych wiśni 400 g rodzynek skórka z 1 otartej pomarańczy skórka z 1 otartej cytryny 100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół
greenscarfzaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły goryczkę. Rozmrożoną aronię
Jadło i czytadłomusiałam przygotować drugą porcję tej mocno jabłkowej i zdrowej owsianki z olejem kokosowym ;) Składniki: (na 1 porcję) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 szklanki 100% naturalnego soku z jabłek i aronii 1 małe jabłko 1 łyżeczka ekologicznego oleju kokosowego virgin z Bazarka Smakoszy duża szczypta cynamonu kilka plastrów jabłka na wierzch owsianki Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki
Słodkie okruszki