się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison(...)ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory
Ukojenie Podniebienia"To kolejny przepis Dr. Oetkera z książki „Czekoladowe ciasta”, który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze
Wiem co jem„Zainspirowana dwoma produktami Firmy Apart: Nektarem pod prysznic-morela i pomarańcza oraz Płynem do kąpieli-migdał i kokos stworzyłam na potrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje
Wiem co jem„Dla niego śniadanie musi być konkretne. Całe to jej gadanie o zdrowym odżywianiu to jakieś babskie fanaberie. Jajecznica na bekonie to jest śniadanie dla faceta. No
Wiem co jem„Kapusta w spiżarni ukiszona, do Świąt już niecałe cztery tygodnie czas zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato
Wiem co jemroku na działce mamy niesamowity urodzaj na aronię. I to nie tylko u nas tak jest, ale wszędzie, gdzie się spojrzy, jak są krzewy aronii, to gałązki pod ilością owoców chylą się do ziemi. Nie każdy ją lubi, bo jest dosyć cierpka, ale ja osobiście uwielbiam, a cierpki smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam(...)przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem
Gosia gotuje„Troszczy się o rodzinę, realizuje się zawodowo, ma czas na swoje pasje i dba o swój wygląd. Dzięki dużej cierpliwości i uporowi osiąga sukces. Wstaje przed
Wiem co jem„Jeśli chodzi o śniadanie to chyba nigdy nie zdarzyło mi się wyjść z domu, zanim go nie zjadłam. Wpojone w dzieciństwie zdrowe nawyki zostały mi do
Wiem co jemjuż za chwilkę. Teraz chciałabym Wam przedstawić ofertę Sibeco. Sklep on-line o przejrzystej i precyzyjnie dobranej szafie graficznej proponuje klientom wiele dobroczynnych produktów na bazie rokitnika. Są to: soki, herbaty, przetwory, oleje, żywność skierowana do dzieci, a także inne ciekawe artykuły, które możecie zobaczyć na stronie sklepu Sibeco . Na głównej stronie Sibeco możecie dowiedzieć wielu ciekawych wiadomości. Zarówno(...)razy tyle co pomarańcza!!! Co ważne witamina ta w rokitniku jest niezwykle trwała i bardziej odporna na obróbkę termiczną niż inne owoce! Witaminy K1 rokitnik zawiera więcej niż czarna aronia, jarzębina pospolita, dzika róża czy czarna porzeczka !!! Niektóre źródła podają, że 25 gram owoców rokitnika zawiera czterokrotną dawkę dzienną witaminy B12 (byłoby to źródło naturalnej, aktywnej witaminy dla wegetarian
Zdrowie na języku :Pjeszcze jakąś dobrą książkę i jestem w raju! :)) Jak to niewiele potrzeba, żeby tam się znaleźć… 2. Sonia: 10 kwietnia 2016 o 20:14 (Edytuj) Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży(...)pierwszych wiosennych pikników, testując nowe przepisy z Twojej strony :) 3. AgaWa: 11 kwietnia 2016 o 14:44 (Edytuj) Wybieram bez zastanowienia zestaw: konfitura z płatków róży i syrop z aronii. Do róży zawsze miałam ogromny sentyment, a wszystko zaczęło się na wakacjach z moimi rodzicami lata temu w Pieninach. Nigdy nie zapomnę Pani Anielci, idealnej gospodyni i góralki z krwi
Mała Cukierenkablogu znajdziecie także inne jesienne przetwory z owoców: Klasyczne powidła ze śliwek Marmolada z aronii z jabłkami Antonówki na zimę Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Konfitura z aronii i śliwek Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura(...)mniejsze części. Wrzucamy do szerokiego rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Lekko potrząsamy garnkiem, aby rozprowadzić cukier. Rondel przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Po tym czasie na małym ogniu owoce doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy i smażymy owoce bez przykrycia przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Znowu podgrzewamy owoce i smażymy
Kulinarne przygody Gatity„Te małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi
Wiem co jemLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!„Wiśnie, moje ulubione owoce lata zaraz po truskawkach. Lubię zajadać je prosto z drzewa, choć nie jest to łatwe, bowiem w okresie dojrzewania owoców całe drzewko
Wiem co jemJesienne owoce warto zbierać po pierwszych przymrozkach lub przemrozić przez co najmniej 24 godziny w zamrażarce. Dzięki temu pozbędziemy się goryczy. Do owoców, które potrzebują przemrożenia należą między innymi aronia i jarzębina. Dziką różę też można wrzucić do zamrażarki lub zebrać po pierwszych przymrozkach, ale my robimy nalewki ze świeżej dzikiej róży i wychodzi przepyszna. 11. Klarowanie, zlewanie, filtrowanie, opisywanie(...)lepiej. 2. Owoce i cukier, potem alkohol Drugi sposób to zasypujemy owoce cukrem i zostawiamy w ciepłym, jasnym miejscu do czasu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Etap zwykle trwa długo, zależy od ilości soku w owocach, zazwyczaj miesiąc. Po tym czasie zlewamy cały sok, odstawiamy w ciemne miejsce a owoce zalewamy wódką, która wyciąga resztę smaku, koloru
dobra gospodyni dom wesołym czyni