jest ta książka. Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać
kruche babeczkidużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix
W Mojej Kuchni Lubiędobrze. Deszcz był dla niego łaskawy. Owoce aronii są coraz większe. Zanim dojrzeją jeszcze trochę trzeba będzie poczekać. Ale warto, lubię ich cierpkość. Przeznaczę je na sok, a część na nalewkę :) Funkie z roku
Proste Potrawysłoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru
greenscarf„Przygotowaniu tego śniadania Ona poświęca najwięcej uwagi. Dzieci to jej bezcenny skarb toteż szczególnie dba o ich zdrowie i właściwy rozwój. Pilnuje aby codziennie zjadały przed
Wiem co jemaronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarewelacyjny, gęsty i ciekawy smak. Naprawdę polecam. Aronie umyć, gruszki oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Do garnka wlać pół szklanki wody, wrzucić owoce i gotować co jakiś czas mieszając. Jak już owoce będą trochę rozgotowane dodać cukier, wymieszać. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trochę soku może być, ponieważ podczas jak będzie dżem stygł
Kuchnia Pokoleńcytrynowego 1 litr spirytusu Do dzieła!!! Aronię dokładnie myjemy i czyścimy z ogonków. Myjemy liście wiśni. Do garnka wrzucamy owoce i liście zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok 40 minut- od czasu do czasu rozgniatamy owoce np tłuczkiem do ziemniaków. Przecedzamy przez gazę - ja ułożyłam ją na sicie. Dodajemy do powstałego soku cukier i kwasek cytrynowy - gotujemy mieszając
sierotka maRysia w kuchni„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu
Wiem co jem"Zazwyczaj podaję ją do filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo
Wiem co jem„Gofry zawsze są doskonałym pomysłem na śniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z
Wiem co jem"Jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Znany był już w starożytnym Egipcie. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy
Wiem co jem"Ta niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych zwana potocznie jagodą tak naprawdę nazywa się borówka czernica.. Rośnie w całej Europie północnej. W Polsce najczęściej można ją
Wiem co jem„Potrawy na piknik powinny być wg mnie proste i szybkie w przygotowaniu, bo przecież nie o to chodzi by się wcześniej napracować w kuchni i na
Wiem co jemOk, krótko i na temat!. Zimowy ciepły koktajl pobudzający ciało i umysł do zrobienia w kilka chwil!. Herbata rooibos, miód, aronia, jabłko, gruszka, zielony banan, żurawina
Kuchnia PROzdrowotna