sok z aronii - 308 przepisów (strona:13/21)

Sernik pomarańczowy na zimno 129

„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu

Wiem co jem
Surówka z białej kapusty i ananasa 148

"Zazwyczaj podaję ją do filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo

Wiem co jem
Pełnoziarniste gofry z gruszką i serem Brie 195

„Gofry zawsze są doskonałym pomysłem na śniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z

Wiem co jem
Seler naciowy 168

"Jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Znany był już w starożytnym Egipcie. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy

Wiem co jem
Jagody 142

"Ta niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych zwana potocznie jagodą tak naprawdę nazywa się borówka czernica.. Rośnie w całej Europie północnej. W Polsce najczęściej można ją

Wiem co jem
Sałatka piknikowa z kabanosami i ryżem 299

„Potrawy na piknik powinny być wg mnie proste i szybkie w przygotowaniu, bo przecież nie o to chodzi by się wcześniej napracować w kuchni i na

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 190

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada

Wiem co jem
Noworoczny sernik o smaku piernika 191

„Dziś zapowiadany przeze mnie w ostatnim poście, kolejny sernik na zimno, który zrobiłam na Nowy Rok. Tym razem pachnący cynamonem i goździkami. Na spód wykorzystałam lekko

Wiem co jem
Konfitura z płatków róży 206

nazwy jest marmoladą różaną bo samej róży w nich nie znajdziecie. Jedyne co można w nich "różanego" znaleźć to aromat różany, za to bardzo dużo w nich śliwek, wiśni, aronii i innego tego typu rzeczy, nie wspominając już o E ulepszaczach.  Domowa, prawdziwa marmolada jest niezwykle prosta do przygotowania- potrzeba nam jedynie nieco więcej siły (zawsze można zaciągnąć(...)Składniki 200 g płatków róży- najlepiej z terenów wiejskich, nie pryskanych i mocno pachnących 400 g drobnego cukru pudru sok wyciśnięty z jednej cytryny  Wykonanie: Na początek odcinamy z płatków róży białą ich część (słyszałam, że jest gorzkawa- sama nie wiem, nie próbowałam, swoje poodcinałam). Następnie przebrane płatki płuczemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do wyschnięcia. Wyschnięte płatki przekładamy

Krakowskie smaki Ani
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem 128

„ Do tej pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz

Wiem co jem
Nalewka wiśniowo-aroniowa. 144

owoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii  Sposób wykonania :   O woce aronii lekko zmiażdż. Wiśnie i aronię wsyp do słoja, dodaj wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki, zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na miesiąc. Co parę dni wstrząśnij słojem. Następnie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój zamknij(...)Owoce zasyp cukrem , dodaj miód, wymieszaj. Odstaw na 8-10 dni, aż wytworzy się syrop, cukier i miód całkiem się rozpuści. Następnie przecedź owoce, dokładnie wyciśnij z nich sok. Połącz oba płyny ze sobą , wymieszaj, wlej do słoja, zamknij i odstaw do sklarowania w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj i połącz

Przepisy i porady kulinarne
Delicja jabłkowo-serowa 140

"Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 158

„Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i

Wiem co jem
Nalewka cytrynowa 895

Nalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!