sok z aronii - 308 przepisów (strona:13/21)

Chleboteka - z miłości do glutenu 127

chia, świeżo wyciskane soki, koktajle, naturalne jogurty z domowymi przetworami, masło krowie i kozie, pasztet z dzika, czy lokalne sery.  To co, chyba warto wstać i pomaszerować do Chleboteki po bochen na niedzielne śniadanie? Jak coś, to adres znajdziecie pod zdjęciami. * Lokalne sery, masło krowie i kozie, pasta z suszonych pomidorów, czy konfitura z aronii to tylko niektóre dodatki(...)żurawiną. Jak będziecie mieć szczęście to Piotr Kucharski nie tylko sprzeda Wam pasztecika, ale i zostawi swój autograf. Granole, zbożowe batoniki i lukrowane pierniczki (chyba w styczniu już nieosiągalne). Soki, koktajle i desery z nasionami chia, bo nie samym chlebem żyje człowiek. Rarytasów w Chlebotece nie brak. Kruszonki nigdy nie za wiele! Andrej w swoim żywiole

Food Square
"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak 124

jest ta książka.  Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać

kruche babeczki
szybkowar-aronia z gruszką na zimę... 142

dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix

W Mojej Kuchni Lubię
W moim ogrodzie 106

dobrze. Deszcz  był dla niego łaskawy.            Owoce aronii są coraz większe. Zanim dojrzeją  jeszcze trochę trzeba będzie  poczekać.           Ale warto, lubię ich cierpkość. Przeznaczę je na sok, a część na nalewkę :)                    Funkie z roku

Proste Potrawy
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 131

słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru

greenscarf
Śniadanie z Tymbarkiem dla "Nich" 93

„Przygotowaniu tego śniadania Ona poświęca najwięcej uwagi. Dzieci to jej bezcenny skarb toteż szczególnie dba o ich zdrowie i właściwy rozwój. Pilnuje aby codziennie zjadały przed

Wiem co jem
Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii 157

aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dżem z aronii i gruszek 184

rewelacyjny, gęsty i ciekawy smak. Naprawdę polecam. Aronie umyć, gruszki oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Do garnka wlać pół szklanki wody, wrzucić owoce i gotować co jakiś czas mieszając. Jak już owoce będą trochę rozgotowane dodać cukier, wymieszać. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trochę soku może być, ponieważ podczas jak będzie dżem stygł

Kuchnia Pokoleń
Napitek bogów 149

cytrynowego 1 litr spirytusu Do dzieła!!! Aronię dokładnie myjemy i czyścimy z ogonków. Myjemy liście wiśni. Do garnka wrzucamy owoce i liście zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok 40 minut- od czasu do czasu rozgniatamy owoce np tłuczkiem do ziemniaków. Przecedzamy przez gazę - ja ułożyłam ją na sicie. Dodajemy do powstałego soku cukier i kwasek cytrynowy - gotujemy mieszając

sierotka maRysia w kuchni
Sernik pomarańczowy na zimno 86

„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu

Wiem co jem
Surówka z białej kapusty i ananasa 108

"Zazwyczaj podaję ją do filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo

Wiem co jem
Pełnoziarniste gofry z gruszką i serem Brie 146

„Gofry zawsze są doskonałym pomysłem na śniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z

Wiem co jem
Seler naciowy 122

"Jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Znany był już w starożytnym Egipcie. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy

Wiem co jem
Jagody 92

"Ta niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych zwana potocznie jagodą tak naprawdę nazywa się borówka czernica.. Rośnie w całej Europie północnej. W Polsce najczęściej można ją

Wiem co jem
Sałatka piknikowa z kabanosami i ryżem 257

„Potrawy na piknik powinny być wg mnie proste i szybkie w przygotowaniu, bo przecież nie o to chodzi by się wcześniej napracować w kuchni i na

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania