sok z aronii - 308 przepisów (strona:13/21)

W moim ogrodzie 130

dobrze. Deszcz  był dla niego łaskawy.            Owoce aronii są coraz większe. Zanim dojrzeją  jeszcze trochę trzeba będzie  poczekać.           Ale warto, lubię ich cierpkość. Przeznaczę je na sok, a część na nalewkę :)                    Funkie z roku

Proste Potrawy
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 162

słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji podziałają odciążająco na obie Składniki na 3-4 porcje: pół kilograma marchwi 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula sok z jednej pomarańczy (skórkę kandyzujemy, lub ścieramy, zasypujemy odrobiną cukru

greenscarf
Śniadanie z Tymbarkiem dla "Nich" 118

„Przygotowaniu tego śniadania Ona poświęca najwięcej uwagi. Dzieci to jej bezcenny skarb toteż szczególnie dba o ich zdrowie i właściwy rozwój. Pilnuje aby codziennie zjadały przed

Wiem co jem
Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii 187

aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dżem z aronii i gruszek 215

rewelacyjny, gęsty i ciekawy smak. Naprawdę polecam. Aronie umyć, gruszki oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Do garnka wlać pół szklanki wody, wrzucić owoce i gotować co jakiś czas mieszając. Jak już owoce będą trochę rozgotowane dodać cukier, wymieszać. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trochę soku może być, ponieważ podczas jak będzie dżem stygł

Kuchnia Pokoleń
Napitek bogów 180

cytrynowego 1 litr spirytusu Do dzieła!!! Aronię dokładnie myjemy i czyścimy z ogonków. Myjemy liście wiśni. Do garnka wrzucamy owoce i liście zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok 40 minut- od czasu do czasu rozgniatamy owoce np tłuczkiem do ziemniaków. Przecedzamy przez gazę - ja ułożyłam ją na sicie. Dodajemy do powstałego soku cukier i kwasek cytrynowy - gotujemy mieszając

sierotka maRysia w kuchni
Sernik pomarańczowy na zimno 116

„W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu

Wiem co jem
Surówka z białej kapusty i ananasa 132

"Zazwyczaj podaję ją do filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo

Wiem co jem
Pełnoziarniste gofry z gruszką i serem Brie 175

„Gofry zawsze są doskonałym pomysłem na śniadanie. Mają jedną podstawową zaletę. Wszystkim smakują i nikt przy śniadaniu nie marudzi. Zazwyczaj podaje się je na słodko z

Wiem co jem
Seler naciowy 153

"Jest jednym z najstarszych warzyw na świecie. Znany był już w starożytnym Egipcie. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony. Rośnie dziko na wybrzeżach morskich Europy

Wiem co jem
Jagody 123

"Ta niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych zwana potocznie jagodą tak naprawdę nazywa się borówka czernica.. Rośnie w całej Europie północnej. W Polsce najczęściej można ją

Wiem co jem
Sałatka piknikowa z kabanosami i ryżem 274

„Potrawy na piknik powinny być wg mnie proste i szybkie w przygotowaniu, bo przecież nie o to chodzi by się wcześniej napracować w kuchni i na

Wiem co jem
Koktajl energetyczny bez mleka na bazie herbaty rooibos 179

Ok, krótko i na temat!. Zimowy ciepły koktajl pobudzający ciało i umysł do zrobienia w kilka chwil!. Herbata rooibos, miód, aronia, jabłko, gruszka, zielony banan, żurawina

Kuchnia PROzdrowotna
Przetwory - przepisy 167

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada

Wiem co jem
Noworoczny sernik o smaku piernika 181

„Dziś zapowiadany przeze mnie w ostatnim poście, kolejny sernik na zimno, który zrobiłam na Nowy Rok. Tym razem pachnący cynamonem i goździkami. Na spód wykorzystałam lekko

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania