indyk - 7293 przepisów (strona:41/487)

Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym 208

Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym T o danie jest wprost idealne na Boże Narodzenie. Nie dość, że jego główne składniki czyli indyk i żurawina niezaprzeczalnie kojarzą się ze Świętami to jeszcze jest tak proste w przygotowaniu, że będziecie zaskoczeni, iż tak imponujący efekt można osiągnąć tak niewielkim nakładem pracy. Cały sekret sukcesu tej potrawy tkwi w zbalasowaniu smaków(...)będzie chcieli zastąpić go sokiem z kartonu, należy zmniejszyć ilość miodu, gdyż soki w kartonach z reguły już cukier zawierają. Składniki na 4 porcje: 4-5 szt golonek z indyka 1,5 szkl soku żurawinowego, naturalnego i niesłodzonego 1 szkl wody 0,5 szkl miodu 5 szlotek, przekrojonych na pół 2 cm kawałek świeżego imbiru, starty na drobnej tarce

olalacooking
Filety z indyka pieczone z żurawiną, oliwkami, cebulką i mozzarellą 138

drogę chyba, ale mam nadzieję, że się ogarnie i dotrze ha ha :-) W trakcie czekania trzeba coś jeść, więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam filety z indyka pod pierzynką z żurawiny, oliwek, czerwonej cebulki i mozzarelli. U nas do tego był ryż wymieszany z marchewką i groszkiem. Pysznie wyszło, polecam, próbujcie :-) Ja kupiłam większy filet z indyka(...)pocięłam na plastry grubości 3 cm. Miłego dnia Wam życzę i prezentów wielu również :-) Składniki na 3 porcje: 3 plastry filetu z indyka 1 szklanka żurawiny suszonej kilkanaście czarnych oliwek 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku 50 g startej mozzarelli sól pieprz suszone oregano oliwa z oliwek 1. Jak kupicie większy filet z indyka to trzeba uciąć tyle plastrów mniej

kruche babeczki
Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem 147

Kotlety mielone z indyka z cebulą i majonezem Kotlety mielone ,zawsze mają wzięcie w naszej rodzince . Nie ważne czy są z wieprzowiny , wołowiny , kurczaka , kaczki czy indyka . Wspaniale smakują na gorąco , a jeszcze lepiej na kanapkach na zimno . Chyba większość ludzi nie pogardzi poczciwym , domowym kotletem mielonym . Większość, także potrafi go zrobić i każdy ma na to swój patent . Dzisiaj(...)powoduje że kotlety są soczyste , mięciutkie ..po prostu pyszne Zresztą co to byłby za blog kulinarny , na którym nie ma podstaw kuchni i klasyki Składniki : 1 kg uda z indyka bez kości ( lub usunąć kość ) 1 duża ,cebula biała 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu , gęstego 1 jajko bułka tarta 3 łyżki wody gazowanej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Ogrodnik w podróży
Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem 137

Pieczone roladki z indyka nadziewane szpinakiem i kozim serem w panierce z sezamu. Soczyste, proste i bardzo smaczne. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu Składniki: 4 sznycle z indyka 200 g świeżego szpinaku „baby” około 100 g koziego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek sól pieprz sezam Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Ewentualnie odcisnąć z nadmiaru wody i doprawić solą i pieprzem. Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Na każdy nałożyć porcję szpinaku i kawałek koziego sera. Następnie zawinąć i spiąć szpikulcami do mięsa. Każdą roladkę posmarować oliwą z oliwek

Oryginalny smak
Kotlety z udźca indyka 155

Kotlety z udźca indyka Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł , na udo bez kości i skóry . Rozbijanie mięsa bardzo je zmiękcza a wyśmienity smak pozostaje . Kotlety te są bardziej soczyste i „dzikie” w smaku niż te z piersi kurczaka lub schabu Polecam(...)naprawdę fajny przepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę Składniki na 5 osób: 1 kg udźca indyka bez kości i skóry 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso kroimy na kawałki , najlepiej wzdłuż ścięgien . Powstaną zgrabne małe kotleciki . Następnie każdy kawałek rozklepujemy

Ogrodnik w podróży
Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 183

Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki. Do tego polecam kaszę bulgur lub ryż Składniki: 5 sznycli z piersi indyka 2 małe łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cebula 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)wytrawnego wina około 1/2 szklanki bulionu 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Sznycle z indyka delikatnie posolić, obsmażyć z dwóch stron i wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobniutko pokrojony seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę

Oryginalny smak
Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa 196

Witajcie,  Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne.  Dzisiaj mam dla Was przepis na indyka z warzywami i ziołami z rękawa. Zapraszam! Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa 40 dkg piersi z indyka, 6 dużych ziemniaków, 1 czerwona papryka, 1 duża czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej(...)papryki, gałązka świeżego oregano, gałązka świeżego tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, 1 soli,  4 łyżki oleju rzepakowego, Ważne: rękaw do pieczenia  Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.  Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości

Kuchnia moimi oczami
Indyk z ryżem i brokułami 154

fanką gotowania i moje obiady raczej są proste i zwykle niezbyt "fotogeniczne" :) Zimą preferuję dania jednogarnkowe i korzystam ze stałych i lubianych przeze mnie składników. Z mięsa jadam zwykle indyka, ale potrafię się w ogóle bez niego obejść i czasem wystarczy mi zwykła kasza z mnóstwem warzyw. Dziś danie bardzo proste i nie ma w nim nic wyszukanego, choć przyznam(...)pierwszy dodałam do ryżu świeżą natkę pietruszki i okazało się to naprawdę doskonałym połączeniem, a przy okazji bardzo ładnym :) Indyka natomiast zamarynowałam najpierw w ulubionych przyprawach i łyżce oliwy. Podany przepis jest na jedną porcję, więc jeśli robimy obiad dla kilku osób radzę powiększyć ilość składników. Składniki: ok. 300 g filet z indyka  50 g ryżu natka pietruszki kilka

Healthy food explorer
Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) 148

poniedziałkowy obiad proponuję Wam szybkie danie makaronowe do przygotowania w niecałe 30 minut:  ż ó lto-zielone tagliatelle paglia e fieno  z indykiem, kolorow ą  papryk ą i czerwon ą  cebul ą.  Dodatek z i ó ł prowansalskich i czosnku urozmaica danie, podkreślając smak makaronu i nadaj ąc  mu wyrazistości oraz  charakteru(...)ottenere qualcosa di speciale, facendo però uso di pochissimi ingredienti. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (4 porcje) 300 g makaronu typu tagliatelle paglia e fieno 300 g piersi z indyka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  2 ząbki czosnku 2 łyżki m ą ki  2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz   oliwa

La grande e la piccola cuoca
Bitki z indyka 197

Bitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki! Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz(...)Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam! Składniki: 600 g filetu z indyka 1 cebula 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 szklanka bulionu sól, pieprz papryka w proszku 2 łyżki mąki krupczatki olej do smażenia kwaśna śmietana zielenina Wykonanie: filet z indyka pociąć w poprzek włókien na 2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem cebulę obrać i pokroić w piórka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk z cukinią w sosie serowym 189

pogoda dopisała. My odpoczywaliśmy w domu, bo dzieci jeszcze nie do końca zdrowe, pylenie się zaczęło i kichaniom, nie ma końca (alergia). Jeśli chodzi o propozycję obiadową, to dziś indyk z cukinią w sosie serowym. Prosto, ale naprawdę smacznie :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 400 g polędwicy z indyka 1 cukinia 100 g serka topionego  1 ząbek czosnku(...)mała cebulka 100 ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano olej do smażenia sól pieprz 1. Indyka myjemy, kroimy w kostkę, cukinię kroimy w pół plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy indyka i cukinie, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Pomarańczowo - migdałowy indyk 127

danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy, rodzynek i migdałów. Składniki: 350g fileta z indyka 80g rodzynek 80g płatków migdałowych 2 duże, słodkie pomarańcze 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Sos: 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2  szklanki soku z cytryny(...)brązowego ryżu Wykonanie: 1.  Cebule bardzo drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać rodzynki,   pokrojony w kostkę filet z indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie. 2.  Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka. 3.   Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki

Szalona Kuchnia Eweliny
Indyk na zielonej łące 150

Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik.  Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu. Składniki: 400g fileta z indyka 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeżo zmielony pieprz tymianek rozmaryn zioła prowansalskie 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki) Sos: 50g liści świeżej(...)orzechów nerkowca 30g migdałów 50g sera żółtego (parmezan) sól morska świeżo zmielony pieprz 350g mrożonego zielonego groszku 300ml śmietany 18% 70ml oliwy z oliwek Wykonanie: 1.  Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2.  Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Indyk pieczony z żurawiną i nutą mięty 139

takie pieczone robimy dość często, zawsze to zdrowsze i smaczniejsze niż sklepowa wędlina. Jest to działka męża, lubi, to niech robi, a co ;-). Teraz robił próbę, upiekła filet z indyka. Dodał trochę żurawiny, suszonej mięty, wędzonej papryki. Indyk wyszedł pyszny i soczysty.  Składniki: około 1 kg fileta z indyka garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonej(...)mięty zioła prowansalskie oliwa  sól pieprz 1. Około 2 godziny przed upieczeniem musimy przygotować marynatę (możemy ją oczywiście zrobić dużo wcześniej, najlepiej na wieczór i indyka zostawić na całą noc w marynacie, będzie wtedy bardziej aromatyczny). W miseczce mieszamy wszystkie składniki, nacieramy nią filet, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki. 2. Tak przygotowanego indyka

kruche babeczki
Gulasz z indyka fasolą i warzywami 178

Pyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta(...)cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania