zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś(...)wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu śliwkowego. Taka chrupka ma jednak wadę, gdyż u mnie przed pierwsze dwa dni fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może
Kuchnia MagdaLenyzimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś(...)wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu śliwkowego. Taka chrupka ma jednak wadę, gdyż u mnie przed pierwsze dwa dni fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może
Kuchnia MagdaLenyniespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best Ever, dziewczyny koniecznie chciały, aby właśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik bez pieczenia, troszkę czasochłonny, ale zdecydowanie warto. Przepis autorski. Składniki na tortownicę(...)gorzkiej czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kawy w proszku (nie w granulkach) 2,5 łyżki ciepłej wody 1 łyżka kakao Formę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą, z zapiętą obręczą. W małym kubeczku rozprowadzić kakao z wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić. Nad kąpielą wodą rozpuścić czekoladę, do gorącej czekolady dodać wodę z kakao
moj przepis naDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny. Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka(...)chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :))) Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka) * wafle- 6 szt. * kolorowa posypka
Kraina Miodem PłynącaPyszna, rozgrzewająca czekolada na gorąco na długie zimowe wieczory :) SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady szczypta chili pół łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu podgrzewamy mleko z kremówką- uważamy , by nie zagotować. Wrzucamy do garnka czekoladę (zostawiając trochę do ozdoby). Ciągle mieszając doprawiamy(...)chili i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do (najlepiej ogrzanych) filiżanek. Posypujemy pozostałą czekoladą i delektujemy się pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą gorącą czekoladą
Moje Kuchenne RewelacjeMój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :) Składniki dla dwóch osób: 2 szklanki mleka 1 laska cynamonu 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie) 1 strączek kardamonu 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady Do ozdobienia szklanek: 2 łyżki(...)ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk
My Culinary Artwiem czy wiecie, że Szwajcaria jest krajem czekoladą płynącą, na jednego mieszkańca rocznie przypada 12 kg czekolady i są Oni tym samym najbardziej szczęśliwym narodem. Produkowana jest czekolada najwyższej jakości, o różnych smakach i w różnych zestawieniach. Zainspirowana tymże faktem postanowiłam połączyć moją miłość do wypieku chleba z dużą ilością czekolady. I tak oto powstał pszenny bochen z dużą(...)ilością czekolady w trzech różnych smakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cm Składniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 25 dag czekolady
Apetyczna babeczkarozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo daję. Na świadków mam całą moją rodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą(...)tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody
Ratunku obiadGorąca czekolada ze złotą pianką i niezwykłe produkty od GoodMiód Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam. Idealna na deser, idealna jako dodatek do ciast (polecam Wam moją czekoladową babkę), wyśmienita w wersji na gorąco Dziś mam dla Was prosty przepis na gorącą czekoladę ze złotą pianką. Zimą, to jeden z moich ulubionych deserów. Zwłaszcza, gdy wracam z długiej wycieczki lub byłam(...)dziećmi na sankach (idealna na rozgrzanie). Prezentowana wersja gorącej czekolady wzbogacona jest o wyjątkową złotą piankę Skąd ten piękny kolor? Pianka zawdzięcza ten kolor paście miodowej do złotego mleka. Polecam spróbować takiego połączenia. Czym jest Pasta Miodowa do Złotego Mleka? Próbowaliście kiedyś złotego mleka? Jeśli nie, to polecam. W Indiach, to wręcz obowiązkowy napój stosowanym przy przeziębieniach, kaszlu, stanach zapalnych
Słodkie okruszkiTort malinowy z paloną białą czekoladą to mój sposób na uczczenie piątych urodzin Poezji Smaku. Jako że wypadają tuż przed Dniem Kobiet chciałam, aby tort był kobiecy i uwodził wyjątkowym smakiem. Postawiłam na cierpkie, lecz pyszne maliny, delikatny, malinowy, puszysty biszkopt i… paloną (inaczej karmelizowaną) białą czekoladę. Różni się ona diametralnie od tradycyjnej. Dzięki temperaturze nabiera karmelowego smaku(...)traci przesadną słodycz na rzecz kawowych nut. Jest wyjątkowa, a żeby ją otrzymać wystarczy… upiec czekoladę. Nad smakiem tego tortu każdy się rozpływa – mam nadzieję, że posmakuje i Wam. Biszkopt malinowy: 1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna
Poezja smakuCzekoladę rozpuszczałam już do różnych przepisów od dawna. W niektórych przepisach dodawałam zdjęcia przygotowania, a przez to niepotrzebnie się zajmowały miejsce, skoro można opisać temat osobno raz, a dobrze. Zwykle mi się udawało szybko i łatwo rozpuścić czekoladę. ale wiem, że nie z każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot(...)zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Dlatego pamiętajmy, żeby używać nie tylko dobrej jakościowo czekolady, bo ważne są kwestie smakowe, ale i by ją wcześniej dobrze przechowywać. Co to oznacza? Nie chowamy czekolady do lodówki, bo czekolada woli temperaturę pokojową. A trzymanie
Anioszek w kuchnizeszłym tygodniu otrzymałam paczuszkę nowych czekolad gorzkich Terravita 70 % kakao. Czekolady występują w 6 ciekawych smakach. Dlatego dziś przepisu nie będzie, tylko moja opinia na ich temat :))) 1. Czekolada gorzka z nadzieniem wiśniowym - jeśli chodzi o serię z nadzieniem, to ta najmniej przypadła mi do gustu. Nie to, że nie jest smaczna, tylko jakoś nie mój klimat po prostu(...)choć wiśnie bardzo lubię. Reszcie moich domowników bardzo smakowała, tak z resztą jak wszystkie ;)) 2. Czekolada gorzka z nadzieniem cytrynowym - ta smakuje super, cytryna rewelacyjnie pasuje do gorzkiej czekolady. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jeść czekolady właśnie z takim nadzieniem, trochę podeszłam do niej sceptycznie, ale miel mnie zaskoczyła :) 3. Czekolada gorzka z nadzieniem miętowym - do czekolad
kruche babeczkichęcią to bombonierka. Ale po co kupować, gotową skoro sto razy lepszą można zrobić samemu? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam pyszne czekoladki nadziane masłem orzechowym i oblane białą czekoladą, które mogą być wspaniałym elementem bombonierki, ale wiadomo, że im więcej słodkich smaków skrywa pudełeczko tym lepiej :) Dlatego w najbliższych dniach podam Wam kilka pomysłów na domowe czekoladki, którymi(...)się jeśli nie macie formy do czekoladek, bo równie piękne pralinki można wyczarować bez niej, wystarczy mocno schłodzić nadzienie formować z niego kule, zamrozić je i maczać w roztopionej czekoladzie. Efekt też jest wspaniały. Czekoladki, które Wam dziś proponuję mają dość nietypowy smak, bo głównym nośnikiem smaku jest w nich japońska herbata matcha. Jest to sproszkowana zielona herbata, która nadaje
DefinicjaSmakuZastanawialiście się kiedyś nad magią czekolady? Niby nic wielkiego - płaska ciemna tabliczka, a jednak moc, jaką w sobie kryje potrafi zdziałać cuda. Nie znam osoby, której czekolada przynajmniej raz w życiu nie wprawiła w stan absolutnego szczęścia i ekstazy. I choć smak i ilość zjadanych kostek na pewno są kwestią indywidualną, zmysłowość czekolady, samo brzmienie tego słowa, to jak jego(...)sylaby delikatnie roztapiają się na podniebieniu, są bez wątpienia jednym z największych dobrodziejstw ludzkości. Są wśród nas tacy, dla których czekolada jest jak powietrze - nie może jej zabraknąć. Są i tacy, dla których jest kołem ratunkowym - zawsze muszą mieć jej zapas, na wypadek gdyby .... Jest też typ, który żyje wedle wyjątkowego czekoladowego kalendarza - każde ważne święto uznaje za udane wyłącznie
KUCHARNIAŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMI Śliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia, ciocia albo mama miały "w barku" takie śliwki:)) Do dziś dnia u wielu osób jestem nim częstowana, to chyba jedne z tych nieśmiertelnych, pokoleniowych wręcz słodyczy:) Dzisiaj pokażę Wam jak w ekspresowym tempie(...)bierzemy migdały, następnie "oblepiamy" je mięciutkim marcepanem (który można w międzyczasie bezkarnie podjadać), po czym takie zawiniątka wkładamy do suszonych śliwek (oczywiście bez pestek:D). Śliweczki obtaczamy w roztopionej czekoladzie (u mnie w wersji mlecznej z odrobiną gorzkiej) i voilà! - słodki przysmak gotowy! Nie ma tu żadnej filozofii, tylko odrobina chęci:)) Zapewniam Was, że takie "home made" śliwki
Słodko-Słony Świat Ilony