Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem

Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem

Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru i choć bywało podawane na gościnny stół na różne uroczystości, to jedzono je głównie rano lub na wieczer... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.