ciasto z masa - przepisów 16630

  1. Jak uratować zważoną masę do ciasta
    Jak uratować zważoną masę do ciasta

    Porada Jak uratować zważoną masę do ciasta  Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta. Odpowiadam: Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować. Miskę z  masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  2. Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami
    Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami

    Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest mocno kakaowe z pyszną masą gruszkową , wierzch posypałam skruszonymi michałkami. Smakowało całej rodzince, wprost mruczeli z zachwytu, podczas konsumpcji :) Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami Ciasto:¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)½ szklanki cukru125 ml wody4 pełne łyżki gorzkiego kakao 5 dużych jajek2 łyżki cukru1(...)galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło.  Jak masa jest lekko ciepła  wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość. Jeden blat ciasta smaruję dżemem.  W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.  Odstawiam

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  3. Ciasto czekoladowe z masą kokosową
    Ciasto czekoladowe z masą kokosową

    kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest(...)tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z masą kokosową i wiśniami w alkoholu na oleju rzepakowym.Ciasto czekoladowe z masą kokosowąSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej7 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soku z cytryny3 łyżki kakaoMasa kokosowa

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  4. Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową
    Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową

    blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się(...)ubić na sztywno - do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji - jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście masę kajmakową - ciasto schładzać w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia pianki jogurtowej, choć najlepiej smakuje, gdy poleży tam co najmniej 1 dobę (lub 2-3 dni w przypadku blatów

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  5. Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem
    Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem

    cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc.  Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu.  Na kruche ciasto wyłożyć gotową masę budyniową, ciasto odstawić do lodówki  na ok. 3 godziny. 2 galaretki WINIARY przyrządzić zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (dodać jedynie trochę mniej wody). Odstawić aby troszkę ostygła. Rabarbar wrzucić(...)patelnie, dodać 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała.  Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem

    Przepis pochodzi z bloga Czarnawisienka, prowadzonego przez czarnagodzina.

  6. Ciasto z masą truskawkową
    Ciasto z masą truskawkową

    sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone(...)zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2op. śmietan-fixu, 60g herbatników, 50g gorzkiej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

  7. Ciasto z masą truskawkową i śmietanową
    Ciasto z masą truskawkową i śmietanową

    czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam  tutaj. Ciasto: 5 jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka(...)wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[ Ja wyłożyłam część

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  8. Ciasto z masą jabłkową
    Ciasto z masą jabłkową

    szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne(...)utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  9. Czekoladowe ciasto z masą advokatową
    Czekoladowe ciasto z masą advokatową

    Przy okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.rozwi

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  10. Kolorowe ciasto z masą truskawkową
    Kolorowe ciasto z masą truskawkową

    łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek)1 łyżka żelatyny2 szkl. mlekaBiszkopt :Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej(...)drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt.Schłodzić w lodówce. !!  Masa musi

    Przepis pochodzi z bloga Garnkowe fanaberie, prowadzonego przez Joanna .

  11. Ciasto kakaowe z masą kokosową
    Ciasto kakaowe z masą kokosową

    lubi kokos to ten przepis jest dla niego. Ja uwielbiam wszystko co kokosowe i takie ciasto to dla mnie rarytas. Ciasto kakaowe z masą kokosową   SKŁADNIKI: Ciasto jajka 6 szt cukier 1 szkl mąka 1 szkl proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA mleko - 0,5 l pół szklanki cukru margaryna(...)ogniu, rozpuścić.  Gorącą margarynę wlewać cienkim strumieniem do masy z jajkiem, miksować na wysokich obrotach do zgęstnienia polewy i rozpuszczenia się cukru.  Na upieczone i ostudzone ciasto, wyłożyć masę kokosową i polać polewą czekoladową.  Odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  12. Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami
    Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami

    białka pomału mieszamy z czekoladową masą.Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę.Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok.Beza:Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i przełożyć do rękawa cukierniczego.Mas(...)Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić).Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą*Przepis na spód znalazłam nahttp://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html**Z tych proporcji wyszło mi dosyć sporo bezików. Kilka sztuk pokruszyłam, a resztę zjedliśmy z rodzinką:) Jeżeli nie macie w planie zajadać się

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca, prowadzonego przez Kraina Miodem Płynąca.

  13. CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ
    CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ

    Ciasto z masą z mascarpone zrobiła moja Mama podczas mojego ostatniego urlopu w Polsce, czyli 4 miesiące temu...zdjęcia i przepis cierpliwie czekały na publikację. Ciasto jest bardzo delikatnie i kusi różnorodnością smaków. Jest ono zdecydowanie wypiekiem letnim. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy Aleksandry, prowadzonego przez PrzepisyAleksandry.

  14. Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami
    Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami

    fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa budyniowa: 5 białek 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju(...)proszek budyniowy. Składniki dodajemy stopniowo miksując cały czas na najwyższych obrotach. Pod sam koniec wlewamy strużką olej słonecznikowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Następnie układamy w niej umyte i obrane z szypułek truskawki. Na nie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy nieco i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  15. Ciasto porzeczkowe z masą serową
    Ciasto porzeczkowe z masą serową

    kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 40 minut w temp. 180st.  Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki(...)masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki serka mascarpone,  50 g startej czekolady. Śmietankę ubić

    Przepis pochodzi z bloga Z miłości do słodkości, prowadzonego przez czekoladka.

Wybierz stronę :