ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:6/1309)

Cytrynowa szachownica 463

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę(...)Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem

kgwjanczewo
Ciasto Jakuba 8968

szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza : 6 białek 12 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa : 3 opakowania budyniu waniliowego 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 250 g margaryny Dodatkowo : słoik wiśni z kompotu Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło(...)placki trójwarstwowe. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół. Przełożenie : Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto - druga część masy - trzecie ciasto Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ja zostawiłam 3 łyżki masy na wierzch i polałam czekoladą, ale smak czekolady jak dla mnie

charlotte gotuje
Ciasto zebra 456

pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek(...)Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Można je także upiec w kwadratowej formie o długości boku 24 cm lub w tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest

Gospodyni Miejska
OWOCOWY RAJ 123

Pogoda za oknem przestała Nas rozpieszczać,ale mam propozycję ciasta,które z pewnością Wam przypadnie do gustu i zasmakuje.Prawdziwy raj dla podniebienia.Owoce i masa śmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II:   30 dag mąki   5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego(...)oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody. Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki. Złożenie ciasta: Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa z borówkami- ciasto II- masa śmietankowa z porzeczkami- wierzch zalać tężejącymi galaretkami lub posypać kakao

Niespełnione zdolności kulinarne
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 653

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać(...)waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Dużą formę  wyłożyć papierem do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 318

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej(...)łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę. Przełożenie: blat ciasta - masa - posypać kostkami galaretki - reszta masy- blat ciasta.  Można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik tęcza 180

wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylepić blachę ciastem, włożyć do piekarnika na 10 minut w temp.180 stop, podpiec ciasto. MASA  Ser, 3 całe jajka, szkl. cukru, budyń śmietankowy, sok z cytryny, olej i mleko. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać robotem. Masę serową podzielić na 3 części, do jednej(...)dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy i do trzeciej barwnik żółty, dobrze rozmieszać robotem. Masy wylać łyżką na podpieczone ciasto , masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec.  Gotowe

Kuchnia Danusi
Sernik z makiem. Seromakowiec 107

wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy miód, kaszę, rodzynki, kilka kropel aromatu i mieszamy(...)sokiem z cytryny (albo z sokiem pomarańczowym), aż będzie gładki i lejący, smarujemy ciasto ja to robię za pomocą pędzelka. Posypujemy np. posypką u mnie złota i srebrna lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! Jak zrobić masę makowa z suchego maku zamiast masy makowej z puszki? 400 g- mak suchy mielony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsza Karpatka 462

Karpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika.  Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;)  Najlepsza Karpatka - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki(...)ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem.  Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce. Karpatka najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki ok. godzinę przed podaniem

Słodka Strona
Fryderyk 836

piękną świąteczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowo- makowo- kokosowe z masą ajerkoniakową. Ciasto ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku(...)końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram.  4. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wykładam 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównuję. Na masie układam ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wykładam 1/3 część masy, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą i posypuję uprażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 277

Przygotowanie:  Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Twaróg wymieszać z jogurtem, dżemem i kisielem. Następnie delikatnie połączyć z ubitą pianą. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście. Brzoskwinie dokładnie(...)odsączyć z zalewy i pokroić (każdą połówkę podzieliłam na 4-6 części). Owoce wyłożyć i docisnąć na wierzchu serowej masy. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia

Kuchnia Ellie
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 194

święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa(...)Budyń rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej

Czerwień i błękit
Miodownik / Grysikowiec 224

Miodownik - klasyka wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich. Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta.Polecam.Miodownik / Grysikowiec -Składniki:3 szklanki mąki1/2 kostki margaryny (125 g)2/3 szklanki cukru2(...)śliwkowa (ok. 200 g)masa kajmakowa (ok. 200 g)ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania:Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części. Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy jedną z porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Słodka Strona
KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 129

sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Jak już się schłodzi, wydrążamy środek pozostawiając(...)spód i boki po około 1 cm. Banany obieramy i kroimy na pół, wypełniamy nimi cały wydrążony środek ciasta. Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem.  Gdy będzie sztywna wlać do niej żelatynę.  Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać

Kuchnia w opałach
Torcik serowy 172

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA Ser zemleć trzy razy(...)masę.  PIANKA  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.  PRZEŁOŻENIE CIASTA  Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta

Kuchnia Danusi