ciasto z masa - 18630 przepisów (strona:10/1242)

Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 55

średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać boki tortownicy 7. Przed wyłożeniem masy na ciasto posypujemy spód równomiernie bułką tartą. Kolejno Wykładamy jabłka rozkładamy równomiernie. Wylewamy dosyć rzadką masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika 175 st C (z termoobiegiem(...)wlewamy kremówkę. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Szybko wsypujemy płatki migdałowe , mieszamy do połączenia i natychmiast zdejmujemy z palnika by masy nie przypalić !.  10. Na podpieczone ciasto wylewamy masę migdałową i ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 st C na kolejne 30 min. Warto tym razem przykryć uprzednio wierzch folią aluminiową, którą zdejmujemy na 15 minut

vaniliowoczekoladowa
Sernik gotowany na cieście miodowym 616

zgęstnieje (dzieje się to niemal od razu) - do masy dodać skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - jeśli w masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować - gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała PRZEŁOŻENIE SERNIKA - formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać - na masę serową(...)położyć drugi blat miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać - na wierzchu ułożyć blat z warstwą orzechową, lekko docisnąć - sernik można czymś delikatnie docisnąć i obciążyć, żeby miał równą powierzchnię, a poszczególne warstwy połączyły się ze sobą, należy jednak uważać, żeby zbyt wiele masy nie wyciekło na boki - sernik pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny 271

łyżki * cukier wanilinowy – 1 op * śmietana 18% – 125 ml * jajko l – 1 szt * brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.Wstawiamy do lodówki.MASA :Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę(...)jeszcze raz mieszamy.CAŁOŚĆ:1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę.Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ).Wylewamy masę ( lekki gładzimy ).Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ).Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C.Całkowicie studzimy!Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Marlenka 338

blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu(...)wierzch wypieku. Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego (ok. 3-5 minut). Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta. Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły. Razem ze mną marlenkę piekły

Moje domowe kucharzenie
3 BIT 90

masa, o której już słyszałam, ale jeszcze jej nie przygotowywałam:) Bałam się, że masa będzie za słodka i trochę sceptycznie do niej podeszłam. Okazało się, że masa fajnie współgra z herbatnikami i ciastem biszkoptowym. Jeżeli zaś chodzi o 3Bita w całości to polecam upiec go wcześniej - musi poleżeć, żeby herbatniki trochę zmiękły. U mnie ciacho było fajne po dwóch dniach(...)masła; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania

In my kitchen
Karpatka z kremem czekoladowo - waniliowym 124

Dzisiaj miałam ochotę na ciasto z masą :) Ciasto: 1 szklanka mąki  1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując(...)łyżki mąki ziemniaczanej  cukier waniliowy 1 żółtko Krem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować. Do mleka wlać przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II: 1 budyń

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Seromak, czyli sernik z makiem 1650

szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód(...)żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek- masło utrzeć z cukrem

Smakołyki Bereniki
Sernik złota rosa 188

Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika. Sernik złota rosa SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżka tłuszcz do formy MASA SEROWA: 3 jajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej(...)blachy.  MASA SEROWA  Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.  Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki.  Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.  BEZA  Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta

Kuchnia Danusi
Makowiec zawijany 217

maszynce ok. 3 razy. Do tak przygotowanego maku dodaj: miód, rozpuszczone masło, cukier, olejek migdałowy, cynamon oraz bakalie. Wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą makową. CIASTO: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta, a następnie posmaruj delikatnie białkiem jajka. Na ciasto wyłóż połowę masy(...)rozsmaruj, tak aby górny brzeg ciasta pozostał bez masy. Następnie zroluj ciasto, zaczynając od dolnego brzegu. Brzegi rulonu zlep i podwiń pod spód.  Przygotuj papier do pieczenia, powinien być troszkę większy niż powierzchnia rozwałkowanego ciasta. Papier posmaruj delikatnie olejem, następnie zrób małą zakładkę w połowie wysokości papieru. Zrolowane ciasto przełóż delikatnie na papier, tak aby zostawić troszkę miejsca przy

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z masą chałwową i bezami 375

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto z masą chałwową. Ciasto na każdą okazję. Doskonała propozycja na rodzinną imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości.  Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka(...)troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort waniliowy na cieście majonezowym 14

cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni około 60 minut w dużej tortownicy. Składniki masy waniliowej (polecam również inny krem waniliowy ) 1 jajo 5 żółtek(...)żelatynę i podzielić na trzy równe części. Do dwóch części dodać po jednej łyżce kakao, a jedną zostawić białą. Ciasto majonezowe przekroić na pół. Złożyć w następujący sposób: połowa ciasta +masa ciemna +  wafel+ kajmak+ wafel+  masa ciemna +druga połowa ciasta. Następnie posmarować jasną masą i posypać kakao.  Część ciasta możemy włożyć do zamrażarki i podawać w wersji

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ciasto – murzynek 156

Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę mniejsza niż klasyczna lub okrągła ) lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 o C przez około 40 minut(...)lekkim przestudzeniu ciasta, podgrzewamy odłożoną masę i smarujemy nią ciasto. Możemy dodatkowo użyć kolorowej posypki. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem 33

cukru trzcinowego, 2 duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 50 g stopionego masła, 4 łyżki czarnego  sezamu  . Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)Jajka miksujemy z dodatkiem 50 g cukru na kogel –mogel, dolewamy przestudzone masło, śmietankę i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto, wierzch posypujemy sezamem i pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: 50 g cukru = ok. 4 płaskie łyżki cukru. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tarta z botwinką i ricottą 61

jajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)mieszamy na gładką masę. Liście botwinki myjemy, suszymy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do masy serowej. Upieczone buraczki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiekamy 10-15 min. Następnie wyciągamy ciasto

Kuchenne Wariacje
Jabłecznik na zimno 243

Jabłecznik na zimno to ciasto biszkoptowe przełożone jogurtowo-śmietankową masą z dodatkiem cynamonu i kawałków jabłek, zwieńczone galaretką z musu jabłkowego. Całość jest mocno owocowa, z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto, choć nie posiada mocnych akcentów kolorystycznych, w przekroju prezentuje się wyjątkowo ładnie i śmiało może zostać podane gościom na przyjęciu. Przygotowuje się je dość łatwo, choć z racji(...)połową przygotowanego ponczu - na biszkopt wyłożyć masę jogurtowo-śmietankową, wyrównać - drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania